Απάντηση του Δημάρχου Βύρωνα και Προέδρου του ΣΠΑΥ Νίκου Χαρδαλιά

Οι μόνιμα απόντες από τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, με ψέματα και σκιές και παίζοντας με τα θέματα του Υμηττού,προσπαθούν να αποκομίσουν μικροκομματικά και παραταξιακά οφέλη!


Αγαπητέ Καφετζή,

Δυστυχώς ο ΟΤΑκουστής -εκτός των άλλων προβλημάτων του- μάλλον

έχει και πρόβλημα ακοής! Είναι τραγικό και απαράδεκτο δεοντολογικά να

επιχειρείται η απόλυτη διαστρέβλωση και των προσπαθειών που γίνονται

από τον ΣΠΑΥ αλλά και τον Δήμο Βύρωνα, μέσω παραπλανητικών και ψευδών δήθεν «ρεπορτάζ», που μόνο σκοπό έχουν την αποκόμιση μικροκομματικών και μικροπαραταξιακών οφελών. Την ίδια ώρα που γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για το θέμα που προέκυψε με τον Υμηττό, κάποιοι προσπαθούν να μεταφέρουν την ατζέντα και να υπονομεύσουν την ενότητα και άρα και την αποτελεσματικότητα της οργανωμένης αντίδρασης των εκπροσώπων των 15 Δήμων που μετέχουν στον Σύνδεσμο!

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα με την ανέγερση των κατοικιών από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Όχι μόνο από εμένα προσωπικά, αλλά από το σύνολο των 15 δημάρχων που εκπροσωπούνται στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ο οποίος αποτελεί θεσμικό φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφέρω τα γεγονότα προς ενημέρωση δική σας, αλλά και των αναγνωστών σας:

· Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες ο Σύνδεσμος απέστειλε εξαιρετικά επείγον σήμα στο Δασαρχείο Πεντέλης, με κοινοποίηση στην Πολεοδομία Αθηνών, ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους για τον έλεγχο της νομιμότητας των εν λόγω κατασκευών.

· Μετά το πέρασμα πέντε (5) ημερών και μην έχοντας λάβει την οποιαδήποτε απάντηση, ο Σύνδεσμος επανήλθε με νέα σήματα, τόσο στο Δασαρχείο Πεντέλης, όσο και στην Πολεοδομία Αθηνών, επισημαίνοντάς τους την μη απάντησή τους και ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειές τους.

· Με δεδομένη την μη απάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών και μετά από εντολή μου, η Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, Γωγώ Φιλίππου, ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΓΕΑ, έτσι ώστε να ενημερωθούμε για τα σχέδιά του σχετικά με τις κατασκευές -συνάντηση που με καθυστέρηση αρκετών ημερών πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ (Γ5 κλάδος) με τον Σμήναρχο Οικονόμου Γεώργιο και στην οποία συμμετείχε η Αντιπρόεδρος και ο Συντονιστής Προγραμμάτων του ΣΠΑΥ, Βασίλης Νομικός. Κατά τη συνάντηση, ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία μας για την ύπαρξη απόφασης του ΓΕΕΘΑ για τη μη δημοσίευση των εγγράφων του Υπουργείου, καθώς και για την κοινή Υπουργική Απόφαση 26229/1123/87 των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και ΠΕΧΩΔΕ, ΦΕΚ 749Δ/10.8.1987, σύμφωνα με την οποία οι στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν την ευχέρεια να κτίζουν τα απαραίτητα κτίσματα, εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, χωρίς να ενημερώνουν την πολεοδομία ή άλλες αρχές! Τέλος μας ανακοινώθηκε ότι οι συγκεκριμένες κατοικίες κατασκευάζονται βάση μελέτης του 2001, που αφορά στην κατασκευή 450 κατοικιών για το κατώτερο προσωπικό Διοικητικής μέριμνας.

  • Με αφορμή τα παραπάνω αποφασίσαμε στον ΣΠΑΥ να προχωρήσουμε στην άμεση δημοσιοποίηση του θέματος για την ενημέρωση των πολιτών και την ενεργοποίηση των νομικών μας υπηρεσιών προς την κατεύθυνση ακυρώσεως του έργου. Μάλιστα στις 23 Ιουλίου 2009, έπειτα από δική μου προσωπική εισήγηση, υπήρξε ομόφωνο ψήφισμα αντίδρασης στις ενέργειες του ΓΕΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα -στο οποίο ο κ. Κόνσουλας απουσίαζε, το οποίο και απεστάλη στο ΥΕΘΑ. Στο ψήφισμα ζητούσαμε:

α. τη διακοπή των εργασιών και απόδοση του ανενεργού σχεδόν στρατοπέδου στον Δήμο μας για τη δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στην ευρύτερη περιοχή και

β. την άμεση απομάκρυνση του βενζινάδικου του ΕΚΕΜΣ, που βρίσκεται στην καρδιά του δάσους.

(Το σύνολο του ψηφίσματος είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=1470).

  • Παράλληλα, συνεκλήθη εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΠΑΥ, ενημερώθηκαν οι Δήμαρχοι των δήμων-μελών και ακολούθησε δριμύτατη ανακοίνωση και καταγγελία που απεστάλη σε όλα τα ΜΜΕ και σε όλους τους αρμόδιους φορείς (http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=1478), η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Εκτελεστική Επιτροπή και το Δ.Σ. του ΣΠΑΥ καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το νέο ατόπημα της ελληνικής πολιτείας και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης για την παύση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας και την απόδοση του χώρου στο φυσικό του περιβάλλον. Ξεκαθαρίζουμε με απόλυτη αίσθηση της ευθύνης μας ότι η οποιαδήποτε συνέχιση των οικοδομικών εργασιών όχι μόνο θα απαντηθεί με κάθε μέσο από τους ενεργούς πολίτες των 15 δήμων-μελών του ΣΠΑΥ, αλλά θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη μας με την πολιτεία και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και οχλουσών δραστηριοτήτων από το βουνό.»
  • Ταυτόχρονα στις 28 Ιουλίου & στις 3 Αυγούστου 2009 κατατέθηκαν από τους νομικούς συμβούλους μας αιτήσεις προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τη γνωστοποίηση στοιχείων από το ΓΕΑ προκειμένου να στοιχειοθετεί προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες και απέβησαν άκαρπες, καθώς το ΓΕΑ επικαλέστηκε το απόρρητο.
  • Μετά από αυτές τις εξελίξεις και μετά από εξουσιοδότηση της Ε.Ε. του ΣΠΑΥ, χθές κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Επίσης συναντήθηκα με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας, ο οποίος με αφορμή τις ανακοινώσεις του Συνδέσμου και τα δημοσιεύματα για το θέμα διέταξε επείγουσα προανακριτική έρευνα και σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα Ακροάσεων, έκανε δεκτή την 3η αίτηση του Συνδέσμου για έγκριση εισαγγελικής παραγγελίας προς το ΓΕΕΘΑ με σκοπό την προσκόμιση των σχετικών αδειών κατασκευής του έργου.

Ως εκ τούτου και παρόλο που αντιλαμβάνομαι το άγχος του ΟΤΑκουστή και του κ. Κόνσουλα να κάνουν αντιπολιτευτική κριτική ανακαλύπτοντας δήθεν αδράνεια από την πλευρά μου αλλά και τους υπόλοιπους 14 Δημάρχους που εκπροσωπούνται στον ΣΠΑΥ, πρέπει να τονίσω ότι τα γεγονότα και η χθεσινή εξέλιξη όχι μόνο τους διαψεύδουν, αλλά αποδεικνύουν ότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην πόλη μας.

Όσον αφορά το θέμα του στρατοπέδου της 350 ΠΜ, είναι αλήθεια ότι αποτέλεσε προεκλογική μας δέσμευση στις εκλογές του 2006, όπου ζητούσαμε την απόδοσή του στον Δήμο Βύρωνα με τις παρακάτω παραμέτρους και δεσμεύσεις, όπως άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και στο σκαναρισμένο πρόγραμμά μας:

  • Κατάργηση των υφιστάμενων δεξαμενών καυσίμων και αντιπεριβαλλοντικών υποδομών (βλ. μηχανουργεία, συνεργεία, χώροι τροφοδοσίας κ.ο.κ.), δενδροφύτευση και απόδοση του 50% του χώρου στο πράσινο.
  • Ουδεμία οικοδομική νέα δραστηριότητα ή προσθήκη.
  • Αξιοποίηση των υπαρχουσών και μόνο λοιπών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία υπηρεσιών του Δήμου και
  • Παράλληλη χωροθέτηση περιοχών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής καθώς και Παρατηρητηρίου για θέματα που άπτονται στην Προστασία και Ανάπτυξη του Υμηττού, όπως και διαδρομές περιπάτου και ξεκούρασης.

Με βάση αυτή τη δέσμευση και το πρόγραμμα, οι πολίτες του Βύρωνα με εξέλεξαν Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό που ξεπέρασε το 45,5% και με 15 μονάδες διαφορά από τον κ. Κόνσουλα, και χωρίς την οποιαδήποτε αντίδραση προεκλογικά ή έστω μετεκλογικά από την παράταξή του επί των σχεδίων αυτών. Παρά ταύτα, οι καταστροφικές φωτιές του 2007 αλλά και το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μας οδήγησαν σε επανακαθορισμό των σχεδίων μας, έτσι ώστε να μη δώσουμε την παραμικρή αφορμή ή άλλοθι σε οποιονδήποτε θα μπορούσε να εγείρει οικιστικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού. Μετά από ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Ομάδας της παράταξής μου και δημόσια δήλωση-τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγκαταλείψαμε εδώ και δύο χρόνια την ιδέα αυτή.

Δυστυχώς, ο ΟΤΑκουστής αλλά και ο κ. Κόνσουλας παρόλο που το γνωρίζουν προσπαθούν να το επαναφέρουν με τρόπο ασαφή και αποπροσανατολιστικό προκειμένου να με συκοφαντήσουν και να δημιουργήσουν σκιές στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε για τον Υμηττό τα τελευταία χρόνια. Η μόνη τους έννοια είναι να εξασφαλίσουν προσωπικά οφέλη, έχοντας απομονωθεί από τα περισσότερα στελέχη της παράταξής τους, αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος αφορούν όλους μας και ιδίως τα ίδια μας τα παιδιά. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

Βλέπετε τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Ούτε για τον ΟΤΑκουστή, ούτε για τον κ. Κόνσουλα!

Με εκτίμηση

Νίκος Χαρδαλιάς

Δήμαρχος Βύρωνα

Πρόεδρος του ΣΠΑΥ