Φταίει το «σύστημα»! Η κοινωνία των εμπρηστών

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης


Όπως συστηματικά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η νεοελληνική κοινωνία θα αρχίσει πάνω από τις στάχτες των κατεστραμμένων δασών της Αττικής να αναζητεί τους ενόχους. Φυσικά και πάλι θα φταίνε οι ανώνυμοι εμπρηστές, η κακή οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας, οι ποικιλώνυμοι ανεύθυνο-υπεύθυνοι, η κακή συντήρηση των πυροσβεστικών αεροπλάνων, ακόμη και τα. ίδια τα πεύκα, που πήγαν και φύτρωσαν, εκεί που δεν έπρεπε.
Θα αρχίσουν οι ατέρμονες συζητήσεις για την κακή εφαρμογή της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού, τις ολιγωρίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλα πολλά. Ενώ, θα προταθούν πανταχόθεν δεκάδες μέτρα εν είδει «πρεπολογίας», που είτε δεν θα υιοθετηθούν, είτε ουδέποτε θα εφαρμοστούν.
Το περιεχόμενο αυτής της έωλης συζήτησης, ελάχιστα θα συμπεριλάβει όπως πάντα την ουσία του προβλήματος, δηλ. ποιοι ωφελούνται από την πυρκαγιά και ποιοι έχουν κίνητρο να την προκαλέσουν.
Οι πυρκαγιές - τουλάχιστον η πλειοψηφία τους που προέρχεται εμφανώς από εμπρησμό - δε θα είχαν λόγο εκδήλωσης, αν ήταν απολύτως βέβαιο ότι κανείς, μα κανείς, δε θα μπορούσε να κερδίσει ούτε ..........
σπιθαμή δάσους και να το μετατρέψει με τις ευλογίες του «συστήματος» αρχικά σε αναψυκτήριο, έπειτα σε μη κατεδαφιστέο αυθαίρετο κτίσμα, και αργότερα -φευ- σε «τακτοποιημένο» ενδιαίτημα.
Η τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια κεφαλής πινέζας τις εκτάσεις όλης της χώρας υφίσταται και είναι σαφώς φθηνότερη από μερικά πυροσβεστικά αεροπλάνα. Αντ' αυτού, το «σύστημα» επιβραβεύει με εντυπωσιακή συνέπεια όλους εκείνους που πίσω από τη φλεγόμενη Αττική οραματίζονται οικισμούς από νεόδμητες κατοικίες με ειρωνικές επωνυμίες, που θυμίζουν ότι κάποτε εκεί υπήρχαν δέντρα (π.χ. οικισμός Δρυάδες κ.α.). Επιπλέον, δεν είναι αμελητέος ο αριθμός των συμπολιτών μας που θα σπεύσουν να αγοράσουν ένα εξοχικό χτισμένο πάνω στα αποκαΐδια. Η νεοελληνική κοινωνία δε χρειάζεται να αναλώνεται σε ατέρμονες συζητήσεις περί των ενόχων για τις πρόσφατες αλλά και τις παλαιότερες πυρκαγιές. Μια φευγαλέα ματιά στον καθρέπτη θα έφτανε για να δει τον ένοχο.