Ο Αρχοντας της ΜΙΖΕΝΣ επιστρέφει στην Ελλάδα


Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές καθώς μετά τις βαυαρικές φυλακές του Στάντελχαϊμ ο επόμενος σταθμός του Μ. Χριστοφοράκου, ύστερα από δυόμισι μήνες φυγοδικίας, αναμένεται να είναι η ΓΑΔΑ και στη συνέχεια οι φυλακές Κορυδαλλού.

Ο ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, αναχωρεί σήμερα για το Μόναχο με τη συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών για να επιστρέψει, εκτός απροόπτου, τα επόμενα 24ωρα, μαζί με τον καταζητούμενο πρώην ισχυρό άνδρα της Ζίμενς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράδοση θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Μ. Χριστοφοράκο να προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σήμερα το βράδυ.

Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, ο πρώην μάνατζερ επιστρέφει έχοντας χάσει τη μάχη παραμονής του στη Γερμανία, αλλά με σημαντικά δώρα στις αποσκευές του. Την καταδικαστική εις βάρος του απόφαση για «δύο περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε.» την περίοδο μετά το 2003, που αφορά το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι, την οποία θα επικαλεστεί στην Ελλάδα ως δεδικασμένο για να μη δικαστεί για το ίδιο αδίκημα, αλλά και την παραγραφή μεγάλου μέρους κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι δεν ..........
πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο το ανώτατο όριο κράτησης των έξι μηνών που προβλέπουν οι διμερείς συμβάσεις Γερμανίας και Ελλάδας για τους υπηκόους της Γερμανίας που εκδίδονται, αφού οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα ζητήσουν παράταση, επικαλούμενες την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

Οσον αφορά την έγγραφη δέσμευση της χώρας μας, ότι την ποινή που θα του επιβληθεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές θα την εκτίσει στη Γερμανία, οι ίδιες πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον τόπο τέλεσης των αδικημάτων -εάν, δηλαδή, διαπράχθηκαν στην Ελλάδα ή στη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι τα νομικά προβλήματα που αναφύονται είναι πολλά και σοβαρά και όλα είναι ανοιχτά ως προς την πορεία της υπόθεσης.

Με την επιστροφή Χριστοφοράκου, ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός θα τον καλέσει να απολογηθεί για τα αδικήματα της δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για τη σύμβαση του ΟΤΕ.

Το κατηγορητήριο είναι λειψό, αφού η έκδοσή του δεν αφορά όλα τα αδικήματα της περιόδου 1998-2003 σχετικά με το σκέλος της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, αλλά μόνον του τελευταίου εξαμήνου από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003, που δεν έχουν παραγραφεί κατά το γερμανικό δίκαιο.

Παράλληλα, η ομολογία του στις γερμανικές αρχές ότι διοχέτευσε μαύρο χρήμα στους υπεύθυνους των οικονομικών των δύο μεγάλων κομμάτων, στον εκλιπόντα Γιάννη Βαρθολομαίο της Ν.Δ. και τον Κώστα Γείτονα, τέως αντιπρόεδρο της Βουλής, του εξασφάλισε την πολυπόθητη καταδίκη (ενός έτους φυλάκιση) και συγχρόνως το απυρόβλητο στην Ελλάδα όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας την περίοδο 2004-2007. Για το διάστημα αυτό, που συμπίπτει με την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ., ο ανακριτής δεν έχει απαγγείλει καμιά κατηγορία, γεγονός που «θωρακίζει» τον Μ. Χριστοφοράκο ώστε να μη δικαστεί εκ νέου για δωροδοκία.

Πάντως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, είναι ζήτημα χρόνου η σύνταξη και νέων συμπληρωματικών κατηγορητηρίων που αναμένεται να εμπλουτιστούν από τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία και δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ομως οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν, κάθε φορά, και νέα εντάλματα έκδοσης. *