Απάντηση Παν. Κόνσουλα αρχηγού της Αξιωμ. Αντιπολίτευσης στο Δήμο Βύρωνα

«Ηθικός αυτουργός στην ανέγερση κτισμάτων του Υ.ΕΘ.Α. στον Υμηττό ο Δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς»


Αγαπητέ Καφετζή,

Με αφορμή την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων του Υ.ΕΘ.Α. μέσα σε δασική έκταση (Β' Ζώνη Προστασίας Υμηττού) αλλά και την ανακοίνωση του Προέδρου του ΣΠΑΥ – Δημάρχου Βύρωνα Ν. Χαρδαλιά που αναρτήσατε στο φιλόξενο «Καφενείο» σας έχω να δηλώσω τα εξής:

Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Βύρωνα την πλήρη ικανοποίηση μου για την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία και διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το τεράστιο ζήτημα της οικοδόμησης στον Υμηττό, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, φορέων της πόλης και των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Βύρωνα.

Φαίνεται, από τα αναγραφόμενα του κ. Χαρδαλιά, ότι ευρίσκεται ακόμα υπό καθεστώς πλήρους σύγχυσης και πανικού, από τις έντονες και κλιμακούμενες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, φορέων της πόλης και των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης του Βύρωνα, αλλά και από την αποκάλυψη των πραγματικών του προθέσεων (όπως δημοσιεύθηκαν σε ανάρτηση του «Καφενείου» σας την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/08/2000-m2_05.html), τα οποία προκάλεσαν ευρεία σε βάρος του αρνητική δημοσιότητα.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να θυμίσω την προεκλογική δέσμευση του κ. Χαρδαλιά, στις εκλογές του 2006 -έτσι όπως είχε δημοσιοποιηθεί μέσα από το προεκλογικό του φυλλάδιο- για απομάκρυνση των Στρατοπέδων και εγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου Βύρωνα. Δέσμευση την οποία είχαμε την εντύπωση ότι άλλαξε μετεκλογικά, μετά από τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης αλλά και Πρωτοβουλιών Κατοίκων της πόλης. Φαίνεται όμως, ότι το σχέδιο του Δημάρχου, δεν άλλαξε, απλώς αναγκάστηκε μετά την κατακραυγή να το βάλει στο «ψυγείο». Διότι, την Τρίτη 4 Αυγούστου 2009, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha, μετά από δική μου αποκάλυψη των πραγματικών του προθέσεων, αναγκάστηκε να παραδεχτεί σε δημόσια δήλωση του, ότι «όταν αποδοθεί το Στρατόπεδο Σακέτα στο Δήμο το 50% θα αποδοθεί σε χώρο πρασίνου και οι υποδομές (σ.σ. τα κτίρια δηλαδή) θα χρησιμοποιηθούν για την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου».

Είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι ο κ. Χαρδαλιάς, συνειδητά και σκόπιμα απέφυγε επί εβδομάδες να ακολουθήσει τον δρόμο των ασφαλιστικών μέτρων -της μόνης ουσιαστικής ενέργειας για να σταματήσουν εδώ και τώρα οι εργασίες δύο κτισμάτων τα οποία και επισήμως πλέον επιβουλεύεται! Πρέπει όμως ο κ. Χαρδαλιάς, να καταλάβει ότι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ και ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΗΣ δεν είναι μόνο αυτός που οικοδομεί το παράνομο αλλά και αυτός που σκοπεύει να το οικειοποιηθεί και χρησιμοποιήσει! Με την οικοδόμηση 2000 τ.μ. συντελέστηκε ένα έγκλημα με δράστη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ηθικό αυτουργό τον Δήμαρχο Βύρωνα - Πρόεδρο του ΣΠΑΥ κ. Χαρδαλιά ο οποίος ολιγώρησε επί μήνες για να ζητήσει εκ του πονηρού -μετά την ολοκλήρωση των κτισμάτων- όχι την κατεδάφιση τους, αλλά την απομάκρυνση των στρατοπέδων, προκειμένου παλαιά και νέα κτίσματα, να περιέλθουν στην δικαιοδοσία του Δήμου.

Η παράταξη μας, κατηγορηματικά έχει δεσμευτεί, ότι ο Υμηττός πρέπει να διατηρηθεί πράσινος, χωρίς ούτε ένα κυβικό μπετόν. Ζητάμε εδώ και τώρα, την απομάκρυνση των στρατοπέδων, την κατεδάφιση των κτισμάτων, και οι χώροι να αποδοθούν εξ' ολοκλήρου στο πράσινο για να το χαίρονται οι πολίτες.

Τέλος, συνιστούμε στον κ. Χαρδαλιά, να ασχοληθεί με τα του οίκου του και όχι με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που φαίνεται ότι η ...........
αρραγής ενότητα μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια στα βασικότερα θέματα που απασχολούν τον Βύρωνα -και ειδικά τον Υμηττό- τον ενοχλεί, του δημιουργεί άγχος και τελικά τον οδηγεί στον πανικό.

Και επειδή ο κ. Χαρδαλιάς, έχει κοντή μνήμη, θα θέλαμε τόσο σε αυτόν όσο και στους εκλεκτούς αναγνώστες του «Καφενείου» σας να παρουσιάσουμε αναλυτικά τα πραγματικά γεγονότα που έχουν ως εξής:

3/6/2009: Με επείγον έγγραφο της, η δημοτική παράταξη “Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα”, προς Δήμαρχο Βύρωνα και Δ.Σ. ΣΠΑΥ, Παρατάξεις Αντιπολίτευσης, Δασαρχείο Πεντέλης και ΥΕΘΑ, με το οποίο ζήτησε ενημέρωση, για τις χωματουργικές εργασίες που είχαν ξεκινήσει στο Στρατόπεδο ΣΑΚΕΤΑ.

15/6/2009: Επίσκεψη Επιτροπής Κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανής στο διοικητή του Στρατοπέδου Χαράλαμπο Τουράτζωφ, ο οποίος δήλωσε άγνοια παρότι τα έργα εντός του Στρατοπέδου ήταν σε εξέλιξη και παρέπεμψε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

18/6/2009: Στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, ζήτησαν ενημέρωση από το Δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος είπε ότι η Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, έχει ζητήσει ενημέρωση από το Υ.ΕΘ.Α. και το μόνο που ανέφερε, είναι ότι «η Πολεοδομία είναι αναρμόδια για τις συγκεκριμένες εργασίες».

24/6/2009: Με Δελτίο Τύπου, η Επιτροπή Κατοίκων Βύρωνα, κατήγγειλε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τους αρμόδιους κρατικούς και τοπικούς φορείς (Δασαρχείο, ΣΠΑΥ, Δήμο Βύρωνα) και ζήτησε την απομάκρυνση του στρατοπέδου.

5/7/2009: Παρά τις ενέργειες αυτές, την Κυριακή 5/7/2009 – χωρίς τη σχετική άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας - οι εργασίες συνεχίζονταν και μάλιστα παρουσία(!) του Προέδρου του ΣΠΑΥ και Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά αλλά και άλλων μελών και στελεχών του Συνδέσμου, οι οποίοι λίγα μέτρα πιο δίπλα αδιαφορούσαν για την ουσία (την οικοδόμηση στο δάσος), αλλά ενδιαφερόντουσαν για την συμμετοχή τους σε επικοινωνιακή φιέστα (περιβαλλοντική δράση με την υποστήριξη του ΣΚΑΙ) πραγματοποιώντας προγραμματισμένο πότισμα –στην ποτισμένη γη από την προηγηθείσα στις 4/7 βροχόπτωση!!!– των δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν το Νοέμβριο του 2008.

Εκπρόσωποι των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης αλλά και Πρωτοβουλιών Κατοίκων, έθεσαν το θέμα στον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ-Δήμαρχο Βύρωνα Ν.Χαρδαλιά, και του ζήτησαν να πάρει θέση. Εκείνος αποχώρησε, χωρίς να δώσει απαντήσεις, αλλά ούτε καν να καταγγείλει το γεγονός. Τόσο οι εργασίες οικοδόμησης, όσο και η αποσιώπηση του γεγονότος από τον Δήμαρχο, καταγγέλθηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Για δεύτερη φορά, κάτοικοι και εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κατευθύνθηκαν στο στρατόπεδο προκειμένου να δουν εκ νέου το διοικητή και να ζητήσουν εξηγήσεις, για τη συνέχιση των εργασιών. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας Ανθυποσμηναγός Κοκμοτός, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε και τους παρέπεμψε και πάλι στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

9/7/2009: Υπεβλήθη ερώτηση στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση.

Την ίδια μέρα, υπήρξε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” στήλη ΕΝ ΔΗΜΩ με τίτλο: “Η Αεροπορία χτίζει ξενώνα στο δάσος του Υμηττού”.

14/7/2009: Κυκλοφορεί σε 30.000 φύλλα, η διαδημοτική εφημερίδα “ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ” (http://www.dimotikosantilogos.gr/) με κύριο θέμα την ανέγερση του κτίσματος στο δάσος του Υμηττού και εύγλωττο πρωτοσέλιδο τίτλο: “ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ...” .

15/7/2009: Υπεβλήθη νέα ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.

22/7/2009: Σε Ημερίδα της Νομαρχίας Αθηνών με αντικείμενο τα θέματα του Υμηττού, τόσο ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου Βύρωνα Παναγιώτης Κόνσουλας όσο και η εκπρόσωπος της Διαδημοτικής Επιτροπής για την Προστασία του Υμηττού στις τοποθετήσεις κατήγγειλαν το γεγονός, αλλά δεν πήραν καμία ουσιαστική απάντηση από την Αντιπρόεδρο του ΣΠΑΥ κ.Γωγώ Φιλίππου που παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε για τα ζητήματα του Υμηττού.

23/7/2009: Νεότερο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ” για τη εξέλιξη του θέματος σε σχέση με τις ερωτήσεις βουλευτών.

23/7/2009: O κ.Χαρδαλιάς, πιεζόμενος από τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου -και για λόγους επικοινωνιακούς- μετά από δύο μήνες σιωπής, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα ως έκτακτο θέμα ένα ανούσιο Ψήφισμα, σχετικά με την ανέγερση των αυθαιρέτων κτισμάτων της Αεροπορίας -που όπως είπε θα χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας αξιωματικών- απορρίπτοντας όμως αίτημα όλων των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Υ.ΕΘ.Α, προκειμένου να ανασταλούν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ οι εργασίες της αυθαίρετης κατασκευής.

Ειδικότερα, παρά την προσωπική μου απουσία, για σοβαρούς λόγους υγείας (προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση) -την οποία απουσία μου επιχείρησε να στηλιτεύσει λαϊκίστικα ο κ. Χαρδαλιάς- ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης μας Αλέξης Σωτηρόπουλος -απαντώντας στην άρνηση του για ασφαλιστικά μέτρα- δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η παράταξη μας θα προσφύγει σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και ήδη έχει αναθέσει την υπόθεση στο Δικηγορικό Γραφείο του κ. Λουκά Αποστολίδη, πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας του κ. Χαρδαλιά, είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑΣτάση ΒύρωναΚ. Σταθόπουλος, έφτασε στο σημείο, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, να χαρακτηρήσει «λερή» την πολιτική Χαρδαλιά στα ζητήματα του Υμηττού, ενώ επέμενε στον ισχυρισμό του που διετύπωσε σε δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα ότι «Ο Χαρδαλιάς των δασών είναι μεγάλη λέρα!».

31/7/2009: Με αφορμή ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητα στο φιλόξενο blog σας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ» με τίτλο: “Με τις ευλογίες Μειμαράκη-Χαρδαλιά η νέα καταπάτηση στον Υμηττό!!!” και το οποίο αναπαράχθηκε και από άλλα blogs του διαδικτύου, αργά το απόγευμα ο ΣΠΑΥ -μετά από δύο μήνες ένοχης σιωπής!- περιορίστηκε στο να εκδώσει, απλή ανακοίνωση, για επικοινωνιακούς λόγους, όπου καταγγείλει τις υπηρεσίες του ΓΕΑ και όχι τον Πολιτικό Προϊστάμενο και ομοϊδεάτη, του Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

3/8/2009: Λόγω της αδιάλλακτης στάσης και ολιγωρίας του κ. Χαρδαλιά, μέσω εξωδίκου που απέστειλα ως επικεφαλής της Παράταξης μας προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη δήλωσα ότι θα καταφύγω σε ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η παράνομη οικοδόμηση των κατοικιών αν ο Υπουργός δεν παρέμβει για να σταματήσουν αμέσως τα έργα. Στο εξώδικό επανέλαβα, την ολιγωρία του Πρόεδρο του ΣΠΑΥ – Δημάρχου Βύρωνα και τον κάλεσα, για πολλοστή φορά, να καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα, για να σταματήσουν εδώ και τώρα τα έργα, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα αρνείται να πράξει. Αντί αυτού κατέφυγε σε μηνυτήρια αναφορά πάλι για λόγους σκοπιμότητας και επικοινωνιακού τεχνάσματος.

Με εκτίμηση

Για την Δημοτική Παράταξη Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική

Ο Επικεφαλής

Παναγιώτης Κόνσουλας