Σε ηλεκτρική καρέκλα η ελληνική οικονομία

Υπερδιπλάσιο είναι το έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 σε σύγκριση με τη υπερδαπανηρή χρονιά του 2004, χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Να θυμίσουμε ότι εκείνη η χρονιά αποτέλεσε τη βάση της περιβόητης απογραφής.
Το έλλειμμα έφθασε στο ποσό των 18,6 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2009, υψηλότερο κατά 9,2 δισ. ευρώ από το αντίστοιχο του 2004.Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι οι ήδη μεγάλες αποκλίσεις καθιστούν ανέφικτη την πραγματοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού, ιδίως στο σκέλος των εσόδων, εκφράζει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε έξω από το Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Τουρισμού, ότι περιμένει αναστροφή της τάσης στα στοιχεία του προϋπολογισμού στο β΄ εξάμηνο....Χαρακτηριστικά δήλωσε αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού ότι: «πιστεύουμε ότι η κατάσταση στο β’ εξάμηνο θα αναστραφεί, διότι όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αποδώσουν ακριβώς στο β’ εξάμηνο».
«Δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έρθουν πρόσθετα μέτρα από Σεπτέμβριο.
Πάντως τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την ελληνική οικονομία την περασμένη Παρασκευή, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Οικονομίας (Ecofin) που θα συνεδριάσει στις 2/9.