Εμφανίστηκε το πλοίο φάντασμα Arctic Sea


Κοντά στο Πράσινο Ακρωτήρι εντόπισε ο ρωσικός στόλος το πλοίο Arctic Sea που εξαφανίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες για να ακολουθήσουν διεθνείς έρευνες και όργιο φημολογίας για την τύχη του. Σώο το 15μελές ρωσικό πλήρωμα. Αγνωστο παραμένει τι συνέβη στο πλοίο που εξαφανίστηκε ενώ έπλεε στη Μάγχη...

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το πλοίο εντοπίστηκε περίπου 480 χιλιόμετρα από το Πράσινο Ακρωτήρι στη δυτική Αφρική. Το πλήρωμα είναι σώο και μετεπιβιβάστηκε σε ρωσικό σκάφος.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Μόσχα δεν περιλαμβάνουν ωστόσο στοιχεία για τι μπορεί τελικά να συνέβη στο Arctic Sea. Τα σενάρια ποικίλουν από .......
θεωρίες ότι το Arctic Sea μετέφερε μυστικό φορτίο έως την πιθανότητα να έχει πέσει θύμα μιας σχεδόν πρωτάκουστης περίπτωσης πειρατείας στα ευρωπαϊκά ύδατα. Υπήρξαν επίσης θεωρίες για εμπλοκή της μαφίας ή για κάποιου είδους εμπορική διαμάχη.

Το 4.000 τόνων Arctic Sea, υπό σημαία Μάλτας και με 15μελές ρωσικό πλήρωμα, μετέφερε φινλανδική ξυλεία, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 1,16 εκατομμύρια ευρώ. Το πλοίο δεν κατέπλευσε στο λιμάνι Μπετζάγια της Αλγερίας όπου αναμενόταν στις 4 Αυγούστου, ενώ τελευταία φορά έδωσε σημεία ζωής στις 28 Ιουλίου ενώ έπλεε στη Μάγχη.

Εκείνη την ημέρα το πλήρωμα είχε επικοινωνήσει με τη βρετανική ακτοφυλακή, ενώ περνούσε το Κανάλι της Μάγχης, αναφέροντας ότι πριν από τέσσερις ημέρες είχε δεχτεί επίθεση από μασκοφόρους στα ανατολικά σουηδικά ύδατα.

Σύμφωνα με το πλήρωμα, οι μασκοφόροι είχαν εγκαταλείψει το πλοίο, αλλά εγείρονται ερωτήματα γιατί το περιστατικό αναφέρθηκε με τόση καθυστέρηση. Οι αρχές υπέθεσαν ότι ίσως κάποιοι να παρέμεναν στο Arctic Sea ή ότι το πλοίο δέχτηκε και δεύτερη επίθεση.

Το Σάββατο η αστυνομία της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι διατυπώθηκε αίτημα για λύτρα, χωρίς να επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του.

Μία ημέρα νωρίτερα οι αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου στη δυτική Αφρική είχαν αναφέρει ότι εντόπισαν ένα ρωσικό πλοίο περίπου 840 χιλιόμετρα από τις ακτές της χώρας, που ίσως ήταν το Arctic Sea, αλλά δεν ακολούθησε καμία επιβεβαίωση ή διάψευση.