Τα 4 χαμένα στοιχήματα της Ν.Δ. και η επικείμενη απώλεια του 5ου


Στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου παραπέμπουν τώρα από το κυβερνητικό κόμμα τις αποφάσεις Καραμανλή για τον χρόνο των πρόωρων εκλογών μετά και το νέο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στις 4,9 μονάδες από τις 3,7 τον περασμένο Απρίλιο (ALCO).
Τα περισσότερα «γαλάζια στελέχη» εκτιμούν ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος για να μειωθεί η ψαλίδα στις 2,5 μονάδες ώστε να ανοίξει ο δρόμος των εκλογών.

Οι υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος και Κωστής Χατζηδάκης επιμένουν ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, εκτός και αν τις «εκβιάσει» το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο χρησιμοποιώντας την προεδρική εκλογή. Αλλά στο Μαξίμου η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, έστω και αν έχουν διαψευστεί στην πράξη αρκετές φορές μέχρι τώρα οι σχεδιασμοί επί χάρτου του συμβούλου στρατηγικής του πρωθυπουργού Γιάννη Λούλη ή άλλων στενών συνεργατών που τον συμβουλεύουν.
Εψαχνε πρόωρες

Τέσσερα είναι τα στοιχήματα που έχασε η Ν.Δ. τους ......
τελευταίους 10 μήνες ποντάροντας στις πρόωρες εκλογές και πέμπτο θα είναι αυτό που ετοιμάζεται να χάσει τον Σεπτέμβριο. Οι ημερομηνίες δεν είναι τυχαίες. Υπήρχε ένα έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο και «διαρροές» από υπουργούς και άλλα κορυφαία στελέχη.

Στοίχημα 1ο: πρόωρες εκλογές 9 ή 16 Νοεμβρίου 2008. Μετά το βατερλό Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο και την αρχή της πτώσης της Ν.Δ., που σόκαρε τη βάση της, μπήκαν στο τραπέζι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στα μέσα Νοεμβρίου του 2008. Σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα αυξημένων εμφανίσεων του Κώστα Καραμανλή (εντός και εκτός Ελλάδας), η οποία συνοδεύτηκε και από συγκράτηση των επώδυνων αποφάσεων που θα έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας καθώς το έλλειμμα είχε ήδη εκτοξευτεί κοντά στο 4,5% και ο προϋπολογισμός ήταν στον αέρα. Το σκάνδαλο Βατοπεδίου όμως φούντωνε και η κυβέρνηση, αντί να βελτιώνει την εικόνα, έδινε σημάδια κατάρρευσης παρά το γεγονός ότι το δίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος ήταν για το ΠΑΣΟΚ μια περίοδος σχετικής πολιτικής απραξίας. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει στο συρτάρι το σενάριο για εκλογικό αιφνιδιασμό.

Στοίχημα 2ο: πρόωρες εκλογές στις 3 Μαΐου. Μετά τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2009 και το «mea culpa» Καραμανλή για την υπόθεση Βατοπεδίου, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι έκανε ένα «νέο ξεκίνημα». Ο στόχος ήταν να μαρσάρουν τις κυβερνητικές μηχανές και να αποφασίσουν στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου για το αν θα προκηρύξουν εκλογές, όπως έλεγε σχεδόν ευθέως ο Γιώργος Σουφλιάς αλλά και υπουργοί που διαμήνυαν ότι «ο δικός μας σχεδιασμός είναι μέχρι τον Μάιο». Ξέσπασε η υπόθεση Παυλίδη, η διαφορά άρχισε να μεγαλώνει και πάλι, οπότε και αυτό το σενάριο πετάχτηκε στον κάλαθο των απορριμμάτων.

Στοίχημα 3ο: διπλές εκλογές με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου. Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός αφορούσε ολοκλήρωση των εργασιών της προκαταρκτικής για Παυλίδη με πόρισμα αθώωσης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, βελτίωση του κλίματος και προκήρυξη πρόωρων εκλογών στα μέσα Μαΐου ώστε να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές. Η προκαταρκτική δεν έκλεισε το θέμα Παυλίδη αλλά το άνοιξε περισσότερο, εκθέτοντας ακόμη περισσότερο το κυβερνών κόμμα, ενώ ξέσπασε και η υπόθεση «Ζίμενς» με τις αποδράσεις πρώτα του Χριστοφοράκου και μετά του Καραβέλα. Και αυτό το σενάριο ακυρώθηκε στην πράξη. «Ευτυχώς», έλεγε ένας υπουργός, εκ των υστέρων βέβαια, γιατί 10 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές εκεί που πήγαινε να κλείσει η ψαλίδα προέκυψε η ολιγωρία του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη στον χειρισμό του τηλεγραφήματος που αφορούσε τον Καραβέλα και το «παιδομάζωμα» των μελών της οικογένειάς του (συλλήψεις), το οποίο χρεώθηκε επίσης η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να χάσει με 4,4 από το ΠΑΣΟΚ.

Στοίχημα 4ο: η ερμηνεία που δόθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι «δεν... νίκησε το ΠΑΣΟΚ διότι η αποχή οφειλόταν στη δυσαρέσκεια των πολιτών προς στα δύο κόμματα εξουσίας και στη χαλαρότητα της ψήφου» οδήγησε σε νέες εισηγήσεις προς τον Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με αυτές, θα έπρεπε να γίνει άμεσα ανασχηματισμός για να δείξει η κυβέρνηση ότι πήρε το μήνυμα και να κάνει στροφή στη δημόσια τάξη προκειμένου να σταματήσει τις διαρροές προς τον ΛΑΟΣ. Εκτιμούσαν ότι έτσι θα βελτιωθεί το κλίμα και θα μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μπει φρένο στην αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν βέβαια ένα σενάριο που το υποστήριξαν πολλοί, αλλά συζητήθηκε.

Απλώς σενάριο

Τώρα η Ρηγίλλης έχει μπροστά της ένα πέμπτο στοίχημα. Για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. Και αυτό όμως, όπως φαίνεται, θα μείνει απλώς σενάριο αφού η μάχη που δίνει είναι στην ουσία με τη σκιά της. Τις εφτά ζωές που είχε τις έχασε, ο πολιτικός χρόνος μετράει εναντίον της και ό,τι κι αν κάνει, είτε ο Καραμανλής είτε η κυβέρνησή του, πέφτουν στο κενό. Χώρια που μέρα με τη μέρα τα στελέχη ανεβάζουν τον πήχη των αιτημάτων του για αλλαγές πριν από τη ΔΕΘ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δύο κυριακάτικες συνεντεύξεις του «Πρώτο Θέμα», «Αγγελιοφόρος») δηλώνει ότι «εκεί που φτάσαμε δεν αρκούν τα μερεμέτια, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις» και πως στην επικοινωνία πρέπει να μπει επικεφαλής ένας «ισχυρός άνδρας».
ΠΗΓΗ