Ποινική δίωξη για την άρνηση της Cosmote να αποκαλύψει τον κάτοχο κινητού

«Η γνωμοδότηση Σανιδά δεν δεσμεύει τους παρόχους» υποστηρίζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου στην Cosmote άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών μετά την άρνηση της εταιρείας να κοινοποιήσει τα στοιχεία κατόχου κινητού, σε βάρος του οποίου είχε γίνει καταγγελία για απειλητικά μηνύματα.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως για δύο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, υπόθαλψη εγκληματία και απόκρυψη
στοιχείων.
Η εταιρεία αρνήθηκε να ικανοποιήσει παραγγελία της Εισαγγελίας για την αποκάλυψη της ταυτότητας πελάτη της επικαλούμενη τις ανεξάρτητες αρχές για τις Επικοινωνίες και τα Προσωπικά Δεδομένα.
Από την πλευρά της, η Εισαγγελία επικαλείται την πρόσφατη γνωμοδότηση Σανιδά, σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες υποχρεούνται να κοινοποιούν στοιχεία κατόχων κινητών και ηλεκτρονικών μέσων ακόμη και για πλημμεληματικές πράξεις.....
Σύμφωνα με την εταιρεία, το εν λόγω αίτημα «δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών».
«Το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία (Εισαγγελική Διάταξη, Βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου) που προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ρητά ορίζει ότι στην έννοια του απορρήτου εντάσσονται τόσο το περιεχόμενο όσο και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας» σημειώνει η Cosmote.
Επίσης σημειώνει ότι η γνωμοδότηση Σανιδά «αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου» «χωρίς ωστόσο να παράγει δίκαιο και να δεσμεύει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας», ενώ η ΑΔΑΕ «έχει ζητήσει από την Cosmote να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και για τη συγκεκριμένη περίπτωση».
«Η Cosmote βρίσκεται μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο όπου, ό,τι και να κάνει, θα κατηγορηθεί ότι παρανομεί, βρισκόμενη στο μέσο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ αρχών και εξουσιών» προσθέτει η εταιρεία.
Για νομικό αδιέξοδο έκανε λόγο και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ζητούν άρση του απορρήτου των επικοινωνιών «χωρίς την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας».
Η γνωμοδότηση Σανιδά «αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου» (Ν.2225/1994 και ΠΔ 47/2005)» αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.
«Η γνωμοδότηση δεν παράγει δίκαιο και δεν δεσμεύει τους παρόχους» εκτιμά και επισημαίνει ότι η Αρχή Προστασίας Απορρήτου των Επικοινωνιών παραμένει αντίθετη στις προτάσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ανάκληση της γνωμοδότησης Σανιδά, με αφορμή την υπόθεση Cosmote, ζήτησε την Πέμπτη και ο Ντίνος Ρόβλιας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Η γνωμοδότηση «αντίκειται στο Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» και «πλήττει ευθέως βασικά ατομικά δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες» υποστηρίζει.
Νωρίτερα, επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα και τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής Απ. Σταύρου έσπειλε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Ανδρ.Λαμπρινόπουλος, με την οποία αντικρούει τη γνωμοδότηση Σανιδά.
Η ΑΔΑΕ υπενθυμίζει ότι η διάταξη περί απορρήτου του άρθρου 19 του Συνάγματος που εγγυάται ότι «το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλον τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο» έχει απόλυτο χαρακτήρα και δεν εξαρτάται από την έκδοση εκτελεστικού νόμου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστηκε τον κ. Λαμπρινόπουλο για την επιστολή του, με την οποία αντικρούεται αιτιολογημένα η περίφημη «γνωμοδότηση Σανιδά».
«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, αλλά και ανησυχητικό το γεγονός ότι ο τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επέλεξε τις τελευταίες ώρες πριν την αποχώρησή του, να στοχεύσει κατά του απορρήτου των διαδικτυακών επικοινωνιών και των κινητών τηλεφώνων.
»Κατά την άποψή μας, πρόκειται για μια προκλητική παραβίαση των κανόνων δικαίου, με καθαρά πολιτικές επιδιώξεις. Τέτοιου είδους γνωμοδοτήσεις, που πλήττουν κατάφωρα το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δεν αποσκοπούν πουθενά παρά μόνο στην δυνατότητα μαζικών παρακολουθήσεων, και επομένως στην άσκηση πολιτικού ελέγχου πάνω στην ελεύθερη διατύπωση γνώμης» τονίζει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.