Πολεμική ατμόσφαιρα στην Ε.Υ.Π.

«Πικρό αντίο» είπε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Ι. Κοράντης στους στενούς του συνεργάτες, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο Παυλόπουλου στην απομάκρυνση του. Εντονη πολιτική αντιπαράθεση με τον Γ. Παπανδρέου να κάνει λόγο για «κυβέρνηση - όμηρο ειδικών συμφερόντων» και την κυβέρνηση να μην δίνει επαρκείς εξηγήσεις.
Πικρία Κοραντή και αιχμές. «Φεύγω πικραμένος τη στιγμή μιας πολύ μεγάλης, αν όχι της μεγαλύτερης, επιτυχίας της ΕΥΠ εδώ και πολλά χρόνια. Και θέλω να το διευκρινίσω πως παύτηκα από τον υπουργό και δεν παραιτήθηκα» φέρεται να δήλωσε ο κ.Κοραντής χθες αποχαιρετώντας τους στενούς του συνεργάτες, αφήνοντας αιχμές για τις προθέσεις του υπουργού Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλου. «Ακούω πως η αλλαγή στη διοίκηση της υπηρεσίας σηματοδοτεί και τη στροφή της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Εγώ δηλαδή δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με την τρομοκρατία, αν μου έδιναν την εντολή;», διερωτήθηκε ο ίδιος κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του......
Αναφορικά με τα όσα έχουν ακουστεί περί απόκρυψης στοιχείων από τις συνομιλίες της σπείρα των απαγωγέων του εφοπλιστή π. Παναγόπουλου, ο κ. Κοραντής διαμήνυσε ότι «κοπτοραπτική στο υλικό των ακροάσεων στην ΕΥΠ δεν κάνουμε», τονίζοντας πώς δεν καταλαβαίνει γιατί να θεωρείται η ΕΥΠ υπεύθυνη για διαρροές, όταν το έργο τής απομαγνητοφώνησης το είχε αναλάβει αποκλειστικά το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ. «Δεν θα επέτρεπα ποτέ την παραποίηση στοιχείων της δικογραφίας. Φαντάζεστε τι θα γινόταν όταν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια και ένας δικηγόρος αποκαλύψει πως ενώ το ηχογραφημένο υλικό είναι διάρκειας 2 λεπτών, λείπουν 5 δευτερόλεπτα από αυτό; Τι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τότε;» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά στα «Νέα».
Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Κυριακής κλήθηκε ξαφνικά στο υπουργείο Εσωτερικών και του ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Π. Παυλόπουλο η παύση του με την αιτιολογία ότι πρέπει η διοίκηση να ανατεθεί σε εισαγγελέα. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ διέρρευσε ωστόσο ότι στο παρελθόν είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο. Αν και κυβερνητικά στελέχη χρεώνουν την αποπομπή Κοραντή αποκλειστικά στον Π. Παυλόπουλο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι για η αλλαγή ηγεσίας δεν έγινε χωρίς τη συναίνεση του πρωθυπουργού.
Πολιτική αντιπαράθεση
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση και πλήθος σεναρίων ξεσήκωσε η ξαφνική απομάκρυνση του Ι. Κοραντή από την ηγεσία της ΕΥΠ και η αντικατάσταση του από τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
Για κυβέρνηση «υπόγειων συμφωνιών, διαδρομών και όμηρος ειδικών συμφερόντων» έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο του Συμποσίου της Σκιάθου. Πρόκειται για «κυβέρνηση ανομίας και ατιμωρησίας, για μια κυβέρνηση της συνεχούς συγκάλυψης όλο και νέων υποθέσεων, των απότομων, απρόβλεπτων και σπασμωδικών αποφάσεων μέσα στον πανικό της, των υπόγειων συμφωνιών και διαδρομών, για μια κυβέρνηση, όμηρο ειδικών συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του εχθές το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ «είχε παράπλευρες απώλειες καθώς οι διαρροές των τηλεφωνικών επικοινωνιών των μελών της σπείρας άφηναν να εννοηθεί ότι τα πλοκάμια των βλασταριών των φυλακών έφταναν στις αυλές των υπουργών και των υφυπουργών του κ. Καραμανλή».
Ειδική αναφορά γίνεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση και για τον κ. Παπαγγελόπουλο όπου αναφέρεται ότι «ως δικαστικός λειτουργός, χειρίστηκε την κρίσιμη υπόθεση των υποκλοπών αλλά η έρευνά του επί έναν χρόνο δεν μας έκανε σοφότερους, επίσης είχε αναλάβει τη διερεύνηση των υποθέσεων της απαγωγής των Πακιστανών, αλλά και της ροής χρήματος από τα ταμεία της Mayo προς τα ταμεία της Ν.Δ., υποθέσεις που κατέληξαν στο αρχείο».
Στο μεταξύ, ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, κατέθεσαν εχθές 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιάννη Αμοιρίδη, σχετικά με την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ και το πως αυτή συνδέεται με τη διαρροή συνομιλιών ατόμων που κατηγορούνται για την απαγωγή του Π. Παναγόπουλου.
«Οι συνομιλίες φέρονται να κατεγράφησαν από την ΕΥΠ, να παρεδόθησαν στην ΕΛΑΣ και να καταλήγουν με κάποιο τρόπο στη δικαιοσύνη επιλεκτικά και αποσπασματικά. Εξ αιτίας αυτού του επιλεκτικού και αποσπασματικού χαρακτήρα έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά για την άμεση ή έμμεση ανάμειξη ή μη, διαφόρων προσώπων, τα ονόματα των οποίων ακούγονται στους διαλόγους των απαγωγέων, χωρίς να μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα.
Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια «γκρίζα» ατμόσφαιρα και μια θολή εικόνα γύρω από τη σοβαρή αυτή υπόθεση, με ευθύνη της κυβέρνησης. Άλλωστε και η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ φαίνεται πως σχετίζεται μ' αυτό το θέμα. Υπάρχει συνεπώς ανάγκη άμεσης διευκρίνησης των ενεργειών της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ και απαιτούνται καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνησή σας», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα.
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί «καρατόμησης» λόγω διαρροής γαλάζιων ονομάτων στις συνομιλίες της σπείρας των «16» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος έκανε λόγο για ανακρίβειες και έριξε το βάρος στην προσπάθεια εξάρθρωσης της τρομοκρατίας και στο νόμο που ορίζει να υπηρετούν στα υψηλά κλιμάκια της ΕΥΠ άτομα εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας (νόμος ο οποίος αν και είχε τεθεί σε ισχύ από το 2008, εφαρμόστηκε μόλις στη συγκεκριμένη συγκυρία) δηλώνοντας: «Η επιλογή του τέως αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Παπαγγελόπουλου, ως νέου διοικητή της ΕΥΠ, εντάσσεται στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του γράμματος και του πνεύματος του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο εγκαθιδρύθηκε με βάση τις διατάξεις του Ν. 3649/2008.
Όπως προκύπτει από αυτές τις διατάξεις, μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο έχει ανατεθεί στην ΕΥΠ με δυνατότητα, μάλιστα, για πρώτη φορά -και το υπογραμμίζω αυτό- άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου επ αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα, ιδίως από λειτουργούς οι οποίοι διαθέτουν εχέγγυα δικαστικής ανεξαρτησίας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας έσπευσε να στηρίξει την κυβερνητική γραμμή δηλώνοντας: «δεν θα ήταν καθόλου ωφέλιμο... εάν ο οποιοσδήποτε διάλογος δεν βγει στη δημοσιότητα κι αν αυτό αποκαλυφθεί ποτέ θα θεωρηθεί ότι πρόκειται για κάτι το ύποπτο».
Ωστόσο, μιλώντας στα «Νέα» κορυφαίος υπουργος της κυβέρνησης, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, διαμήνυσε ότι «ήταν άκομψη και χρονικά άστοχη η αποπομπή του κ. Κοραντή και περνάει το μήνυμα στην κοινωνία πως κάτι θέλουμε να κρύψουμε στην υπόθεση».
Η κόντρα Παυλόπουλου - Μαρκογιαννάκη έφαγε τον Κοραντή;
Ένα νέο σενάριο που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί υποστηρίζει πως ο κ. Κοραντής έπεσε θύμα της κόντρας μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» μια ημέρα πριν αρχίσουν οι συλλήψεις των μελών του συνδικάτου για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου, ο Κ. Καραμανλής είχε ενημερωθεί σχετικά από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, αλλά όταν επικοινώνησε με Πρ. Παυλόπουλο, η ενημέρωση που έλαβε ήταν διαφορετική με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο υπουργός, γεγονός που χρεώθηκε στον επικεφαλής της ΕΥΠ, καθώς όπως ήταν γνωστό ήξερα καλά να κρατάει κλειστό το στόμα του.
Εκτός πια και αν όλος αυτός ο θόρυβος που η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε αποτελεί προπέτασμα καπνού για κάποια άλλη υπόθεση που μπορεί να χειριστεί μόνο ο "άνθρωπος για όλες τις συγκαλύψεις"