Τι απέγινε η «Καμπούλ» της Πάτρας


Παρελθόν αποτελεί πια ο προσφυγικός καταυλισμός της Πάτρας. Με μία στρατιωτικού τύπου επιχείρηση, το ξημέρωμα της Κυριακής, άνδρες των ΜΑΤ, πυροσβέστες και συνεργεία της νομαρχίας προχώρησαν στην εκκένωση και κατεδάφιση της «πέτρας του σκανδάλου» της αχαϊκής πρωτεύουσας που έβαλε την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη της προσφυγιάς και δίχασε όσο τίποτε άλλο τους κατοίκους της.

Προτού ακόμη η αυγή φωτίσει τους εξαθλιωμένους της μικρής αχαϊκής Καμπούλ, τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ (οι δύο εξ Αθηνών) και δεκάδες ακόμη άτομα προχώρησαν σε εκκένωση των παραπηγμάτων, ενώ στη συνέχεια τα συνεργεία ισοπέδωσαν τον χώρο. Μάλιστα, κατά το τελευταίο στάδιο της κατεδάφισης ξέσπασε πυρκαϊά, προφανώς από φιάλη υγραερίου (κάτι που είχε ξαναγίνει στον καταυλισμό), η οποία και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από την Πυροσβεστική.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, 45 ανήλικοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Ανηλίκων της Κόνιτσας, περίπου 25 πρόσφυγες που είχαν στα χέρια τους τη ροζ κάρτα οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης, ενώ επισήμως πραγματοποιήθηκαν και 26 συλλήψεις που αφορούσαν πρόσφυγες δίχως ταξιδιωτικά ή άλλα έγγραφα. Ωστόσο το συνολικό άθροισμα που προκύπτει (96) είναι υποδιπλάσιο του .......συνολικού αριθμού των διαβιούντων (225) κατά το τελευταίο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 100 «συνελήφθησαν», δίχως να εγγραφεί η συγκεκριμένη πράξη στο δελτίο συμβάντων της Αστυνομίας, ενώ φέρεται να δρομολογείται η μαζική επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Ωστόσο, από το Σάββατο, οι «φύλαρχοι» του καταυλισμού γνώριζαν τι ερχόταν και ήδη ως το βράδυ, οι περισσότεροι είχαν μαζέψει τα πράγματά τους και είχαν καταφύγει σε άλλα σημεία της πόλης. Πλέον, από τους 4.000 συνολικά πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που αριθμούσε η Πάτρα προ ολίγων μηνών, έχουν απομείνει περίπου 500.

Σε ό,τι αφορά την κατεδάφιση του καταυλισμού, νομικοί κύκλοι της πόλης εκφράζουν αρκετές διαφωνίες. Ο δικηγόρος της Κίνησης Υπεράσπισης Μεταναστών (και συγγραφέας του «Μουσαφεράτ») κ. Β.Λαδάς επισημαίνει, μιλώντας προς «Το Βήμα», μία κίνηση της Νομαρχίας Αχαΐας που χωράει αρκετή συζήτηση. Το πρωτόκολλο κατεδάφισης του καταυλισμού, όπως υποστηρίζει, «στηρίζεται σε έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας του Φεβρουαρίου του 2008, για την οποία κάναμε (και επιτύχαμε) αίτηση ακύρωσης της απόφασης τον Μάιο της ίδιας χρονιάς».

Μετά τη διάλυση του καταυλισμού, ένα πολύ μικρότερο «μέτωπο» παραμένει ανοιχτό στην Πάτρα και βρίσκεται στην Ακτή Δυμαίων, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι μερικές δεκάδες αφρικανών προσφύγων και μεταναστών. Εκεί, ωστόσο, δεν υπάρχει καταυλισμός, αλλά πάρκο. «Αυτό που φάνηκε από αυτήν την ιστορία είναι η πλήρης απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ό,τι αφορά τους ανηλίκους της «μικρής Καμπούλ» μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στο νεότευκτο Κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων Κόνιτσας. Οπως σημειώνει και ο πρόεδρος του Κέντρου φιλοξενίας κ. Χ. Φασούλης «με αυτά τα 45 παιδιά “γεμίσαμε”». Επίσης, αναφέρει ότι «όποιο παιδί θέλει να φύγει, είναι ελεύθερο να το κάνει». Ωστόσο προσθέτει ότι «κάθε βράδυ,παίρνουμε παρουσίες και στέλνουμε τη λίστα στην Εισαγγελία».

Επίσης, σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλους εξήγγειλε τη δημιουργία πέντε κέντρων υποδοχής σε Καβάλα (αποκλείοντας την Κεραμωτή), Ριτσώνα (όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Αυλίδας είπε «όχι»), Ρίο (όπου δήμος και κάτοικοι αντιτίθενται από καιρό), Αττική (δεν διευκρινίστικε πού) και Εβρο (όπου ήδη υπάρχει ένα).

Στα 600 ευρώ η «ταρίφα»
Η πλέον ενδιαφέρουσα- από «οικονομικής» απόψεως- που απεικονίζει και την αλλαγή του σκηνικού για το μεταναστευτικό της Αχαΐας είναι ότι οι απανωτές «σκούπες» έχουν αποθαρρύνει τα κυκλώματα και κατ΄ επέκταση τους αλλοδαπούς από τη «μεγάλη έξοδο» προς το Ιόνιο, στρέφοντάς τους προς τον χερσαίο και επικίνδυνο, όπως παραδέχονται και οι Αφγανοί, δρόμο των Βαλκανίων. Ετσι, η «ταρίφα» από τα 3.000 ευρώ που είχε φτάσει τις ημέρες της υψηλής «ζήτησης», έχει πέσει στα 600- 1.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχουν σταματήσει οι παράνομες μεταφορές αλλοδαπών, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι ιταλικές αρχές.

Παρ΄ όλη τη σταδιακά διαφαινόμενη μείωση του αριθμού παράνομων αφίξεων και αποχωρήσεων αλλοδαπών στη χώρα μας, το πρωί της Κυριακής το Λιμενικό περισυνέλεξε ανοιχτά της Σάμου 25 αλλοδαπούς χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ το απόγευμα στην Ηγουμενίτσα συνελήφθη 38χρονος οδηγός φορτηγού που είχε κρυμμένους μέσα σε εμπορεύματα επτά λαθρομετανάστες.
ΒΗΜΑ