Πανεπιστημιακοί υπέρ της αποφυλάκισης της Χριστίνας Κυριμοπούλου

καφετζής2
«Η Χριστίνα έχει όλα τα στίγματα πάνω της»,εξηγεί η καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αφροδίτη Κουκουτσάκη. «Είναι τσιγγάνα, ναρκομανής και έχει ψυχική ασθένεια. Το θέμα της Χριστίνας αποτελεί την επιτομή της αντίφασης που περικλείει η έννοια της κοινωνικής επανένταξης όταν η κοινωνία σε διώχνει, σε απομακρύνει και διατείνεται ότι σε περικλείει», τονίζει η κ. Κουκουτσάκη.
Η Χριστίνα Κυριμοπούλου εκτίει ποινή 8 ετών για κλοπές που διέπραξε σε ηλικία 14 ετών. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, και τα οποία επιβάρυνε ο εγκλεισμός, σε συνδυασμό με την τοξικοεξάρτησή της, την έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες απόπειρες αυτοκτονίας. Η τελευταία φορά που εξετάστηκε σε νοσοκομείο ήταν το 2003 στο Νταού Πεντέλης, όπου και της παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια, ενώ και η κοινωνική επιμελήτρια του δικαστηρίου ανηλίκων έχει κάνει αίτηση να μεταφερθεί σε κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου να λάβει εκ νέου την απαραίτητη ιατρική και ψυχιατρική φροντίδα. Η διοίκηση των φυλακών δεν προέβη σε καμία ενέργεια.
Εντός του περασμένου Ιουνίου, προβλεπόταν η υφ’ όρων αποφυλάκιση της Χριστίνα, καθώς είχε γίνει δικαστήριο και είχαν συγχωνευτεί οι ποινές της. Ενώ αναμενόταν η απόφαση, «διάστημα κατά το οποίο η Χριστίνα ήταν λίγο ανήσυχη γιατί καθυστερούσε η απόφαση για τη συγχώνευση των ποινών», ανασύρθηκε μία ποινή, για την οποία είχε καταδικαστεί ερήμην. Στο άκουσμα της ποινής αυτής....... πραγματοποίησε τη νέα απόπειρα αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί πειθαρχική ποινή και το συμβούλιο της φυλακής να αποφασίσει ότι δεν δικαιούται υφ’ όρων απόλυση. «Το πρόβλημα δεν είναι η ποινή. Αυτή μπορεί να εξαγοραστεί και υπάρχει κόσμος διατεθειμένος να βοηθήσει οικονομικά σε αυτό. Το πρόβλημα είναι τα περαιτέρω... Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρεθεί μία νομική φόρμουλα, πριν προλάβει το παιδί να κόψει πιο βαθιά τις φλέβες του», δηλώνει η κ. Κουκουτσάκη.

Το σημαντικότερο, όπως μας επισημαίνει η κ. Κουκουτσάκη, είναι «να αναζητήσουν τη λύση, γιατί η λύση υπάρχει για να βγει αυτό το παιδί από τη φυλακή. Είναι υπερβολικό να ζητάει κανείς ότι θα τη φροντίσει η Πολιτεία, η οποία την έριξε στα 14ά της στη φυλακή...».

«Το νομικό κομμάτι, το κομμάτι του σωφρονιστικού συμπληρώματος είναι τελείως δευτερεύων. Δεν είναι δυνατόν, υπό οιεσδήποτε συνθήκες, σε μία κρατούμενη νεαρή, με τέτοια προβλήματα να επιβάλεις πειθαρχικές ποινές. Δεν γίνεται! Ο νόμος σου επιτρέπει πάντα να έχεις επιλογές. Σ’ αυτή την περίπτωση, η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι η εξόντωση», καταλήγει.

Εντός δύο ημερών από τη διάθεσή του προς υπογραφή, το κείμενο είχε συγκεντρώσει 80 υπογραφές. Η ανταπόκριση των πανεπιστημιακών ήταν άμεση και, σήμερα, οι υπογραφές ανέρχονται σε 97.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στο christinakyrimopoulou@gmail.com . Παράλληλα, πραγματοποιείται και συλλογή υπογραφών πολιτών στο christina_kyrimopoulou@yahoo.gr

Διαβάστε το ψήφισμα Πανεπιστημιακών και Ερευνητών.