Μπλόφα διαρκείας με τα βαρέα και ανθυγιεινά...

καφετζής2
Για ακόμη μία φορά ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της ΓΣΕΕ προκειμένου να αναθεωρηθεί η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι δεν θα υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και τη μείωση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού κόστους.
Κυβερνητικοί ελιγμοί
Η κυβέρνηση ελίσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ της ανάγκης να προωθήσει κάποιες βασικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις δημοσιονομικές και ασφαλιστικές ανισορροπίες και της διαχείρισης του λεγόμενου πολιτικού κόστους. Ο περιορισμός των ασφαλισμένων που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα εξασφάλιζε μια οικονομική ανάσα στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα, γιατί θα οδηγούσε, μεταξύ των άλλων, στη μελλοντική αύξηση της διάρκειας του εργασιακού τους βίου κατά 5 χρόνια.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι όσα περισσότερα «κεκτημένα» θίξει τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πολιτικός, εκλογικός λογαριασμός που θα πληρώσει.
Οι όποιες ρυθμίσεις δεν θα ισχύσουν, βέβαια, γι' αυτούς που έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, θα επηρεάσουν, όμως, την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους......
Συνδικαλιστικές αντιρρήσεις
Επί της αρχής η ηγεσία της ΓΣΕΕ δέχεται την ανάγκη εκσυγχρονισμού της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πιέζουν για την ένταξη σε αυτήν εργαζομένων όπως είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, που δικαιούται αναγνώριση των επαγγελματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.
Η διαπραγμάτευση γύρω από τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα μετατραπεί σε μία πολιτική-συνδικαλιστική αναμέτρηση, με την κυβέρνηση να δίνει έμφαση στον περιορισμό του κόστους διαχείρισης του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος και την ηγεσία της ΓΣΕΕ να προωθεί την αναγνώριση πρόσθετων δικαιωμάτων για διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών.
Υποτίθεται ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα υπάρξουν οριστικές εισηγήσεις για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα χάσουν ορισμένα κεκτημένα και ποιες θα διευρύνουν τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Προεκλογική τακτική
Την κατάσταση περιπλέκει η διολίσθηση προς βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν, το αργότερο, το Μάρτιο του 2010. Δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση για τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων να προβληθεί από την κυβέρνηση σαν βασική μεταρρύθμιση, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η προεκλογική ατζέντα στα μέτρα του Μαξίμου. Εδώ και καιρό βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι η υποτιθέμενη αναμέτρηση μεταξύ «υπεύθυνης» εξουσίας και «ανεύθυνης» αντιπολίτευσης.
Η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κινδυνεύει να χαθεί μεταξύ πολιτικών, συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων, φόβου του πολιτικού κόστους και προεκλογικών ελιγμών.