ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΝ ΠΛΩ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΛΟΜΕΝΟΥΣ. Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

καφετζής2
Τα δικαιώματα που έχει ο ταξιδιώτης κατά τη διαμονή του είτε σε ξενοδοχείο είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια παρουσιάζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης έχει κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο πρέπει να γνωρίζει ότι:
Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και πρέπει να αναγράφονται σε κάθε δωμάτιο.
Θα πρέπει να τηρούνται όλες οι διαφημιζόμενες παροχές, όπως και να προσφέρεται ότι ακριβώς ζητήθηκε και συμφωνήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητες του ξενοδοχείου και του δωματίου (απόσταση από τη θάλασσα, θέα, κλιματισμός, τηλεόραση, cd player, πρωινό, κ.λπ.).
Ο ξενοδόχος δικαιούται να ζητήσει προκαταβολή ως το 25% της τιμής του δωματίου (προαιρετικά).
Η προκαταβολή χάνεται σε περίπτωση που ματαιωθεί ή αναβληθεί το ταξίδι και δεν έχει προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση του ξενοδόχου (τουλάχιστον 21 μέρες πριν), διαφορετικά υποχρεούται να επιστρέψει τα χρήματα.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το δωμάτιο λιγότερες από τις συμφωνηθείσες ημέρες, αν ο ξενοδόχος ενημερωθεί εγκαίρως, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, διαφορετικά πρέπει να καταβληθεί το 50% της τιμής που αρχικά συμφωνήθηκε.....
Για να κατοχυρωθείτε, θα πρέπει ο ξενοδόχος να σας απαντήσει εγγράφως με fax ή e-mail μέσα σε 3 ημέρες ότι αποδέχεται την παραγγελία σας.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγγραφη απάντηση ή άλλη απόδειξη της κράτησης, αυτή θεωρείται ότι έγινε για μία ημέρα και ανανεώνεται καθημερινά σιωπηρώς (εφόσον κανείς πελάτης - ξενοδόχος δεν δηλώνει το αντίθετο).
Εγκαταλείπετε το δωμάτιο ως τις 12 το μεσημέρι, ενώ, αν παραμείνετε έως τις 6 το απόγευμα, θα επιβαρυνθείτε με το 50% της τιμής.
Η χρέωση των τηλεφωνημάτων από το ξενοδοχείο είναι ελεύθερη.
Αν πρόκειται για κράτηση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Τα δωμάτια πρέπει να φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ.
Να έχουν το στοιχειώδη εξοπλισμό ενός σπιτιού (ψυγείο. κουζίνα, σκεύη).
Να έχουν σωστό φωτισμό.
Να είναι καθαρά και να παρέχονται σεντόνια και πετσέτες.
Οι τιμές και εδώ διαμορφώνονται ελεύθερα, αλλά αναγράφονται υποχρεωτικά στα δωμάτια.