Χριστοφοράκος ....καρφώνει Χριστοφοράκο

Μάχη με τον χρόνο δίνει ο Μιχ. Χριστοφοράκος για να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του στη Γερμανία.
Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη για την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις και σήμερα αναμένεται να κλητευτεί εκ νέου από την εισαγγελέα Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ Χεσλ, η οποία διενεργεί προανάκριση εις βάρος του.

Στις δύο ανακρίσεις μέχρι τώρα ο Μιχ. Χριστοφοράκος φέρεται να μίλησε πολύ για το σύστημα της μίζας, τις διαδρομές που έκανε το πολιτικό χρήμα του 2% του τζίρου της Siemens Ηellas, το οποίο χειρίζονταν αποκλειστικά o ίδιος για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου», τις «ενισχύσεις» και στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα όμως απέφυγε να αποκαλύψει συγκεκριμένα ονόματα παραληπτών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη «Spiegel», ο κ. Χριστοφοράκος ενοχοποίησε σε μεγάλο βαθμό τον αποθανόντα το 2003 υπεύθυνο προσωπικού στα κεντρικά της Siemens, Πετερ Πριμπίλα, «για μεγάλη σύμβαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα».

Η προανάκριση που ξεκίνησε η εισαγγελία του Μονάχου από την περασμένη εβδομάδα με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του προσπορισμού οφέλους αφορά εξ αντικειμένου- λόγω της πενταετίας για την παραγραφή που ....
.ισχύει στη Γερμανία- το διάστημα από το 2004 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2007 που ο κ. Χριστοφοράκος ήταν στο τιμόνι της Siemens. Η Γερμανίδα εισαγγελέας είναι ευνόητο ότι έχει ενδιαφέρον να μάθει ποιος από το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο της μητρικής Siemens γνώριζε και τι για τις μίζες που μοίραζε ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα. Και ενώ ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη σε μίζες που μπορεί να δόθηκαν για συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως αυτή του ΟΤΕ, μένει το 2% του τζίρου της Siemens Ηellas που διακινούνταν μέσω των λογαριασμών του Χριστοφοράκου. Ο Μιχ. Χριστοφοράκος κινείται σε τεντωμένο σκοινί, επιδιώκοντας να αυτοενοχοποιηθεί και να ενοχοποιήσει κεντρικά στελέχη της Siemens, για να πετύχει την απαγγελία κατηγορίας στη Γερμανία, χωρίς όμως να αποκαλύψει όλους τους τελικούς αποδέκτες στην Ελλάδα. Η ερμηνεία που δίνει ο συνήγορός του Στέφαν Κουρζάβε είναι ότι «δεν θέλει να παρασύρει πρόσωπα» και να «συγκλονίσει» το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ο σύμμαχός του
Στον αγώνα δρόμου να του ασκηθεί δίωξη στη Γερμανία ο Μιχ. Χριστοφοράκος έχει έναν μόνο σύμμαχο: την εργατικότητα της αρμόδιας εισαγγελέως Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ Χεσλ. Αυτή ανέκρινε τους Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και όλους τους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο, χωρίς να λογαριάζει Σαββατοκύριακα. Ξέρει την υπόθεση απ΄ έξω κι ανακατωτά και έτσι εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος για τη συγκεκριμενοποίηση των κατηγοριών.

Με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, τον οποίο ανέκρινε επί πολλές ώρες δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, η Μπόιμλερ Χεσλ εφαρμόζει την τακτική του σκωτσέζικου ντους: «Η ατμόσφαιρα είναι φιλική και χαλαρή, αλλά αμέσως αλλάζει και γίνεται αυστηρή και σκληρή», λέει το περιβάλλον του ανακρινομένου. Είναι πολύ προσεκτικός στα στοιχεία που δίνει και τα περιβόητα CD είναι η «ασφάλεια ζωής», με εντολή στους Γερμανούς συμβολαιογράφους να δημοσιευθούν μόνον αν του συμβεί κάτι στην Ελλάδα.

Φως στο πολιτικό χρήμα
Πάντως, μόνον η έρευνα της Μπόιμλερ Χεσλ μπορεί να ρίξει φως στο καθαρό πολιτικό χρήμα που μοίραζε ο Μ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα. Τα δύο εντάλματα σύλληψής του από την Αθήνα αφορούν κατά κύριο λόγο τη σύμβαση με τον ΟΤΕ, για την οποία οι συνήγοροί του επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι «ο πελάτης μας δεν έχει καμία σχέση». Ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση που τεκμηριωθεί εμπλοκή του, θα αφορά «μόνο ένα 10% του συνόλου των αδικημάτων σχετικά με τα 50 και πλέον εκατ. ευρώ» που έρρευσαν για τη συμφωνία Siemens- ΟΤΕ, υποστηρίζει ο δικηγόρος του Ντάνιελ Πέτερ. Το επίμαχο διάστημα από 19 Απριλίου μέχρι 19 Σεπτεμβρίου 2003, για το οποίο η Εισαγγελία του Μονάχου δέχτηκε ότι είχε ανασταλεί ο χρόνος παραγραφής, δεν θεωρείται καταστροφή. «Πρόκειται μόνο για τρία αδικήματα» και «κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» (υπολογίζονται σε 940.000- 1,4 εκατ. ευρώ), για τα οποία θα μπορούσε να διωχθεί ο πελάτης του, λέει ο Ντάνιελ Πέτερ, με την ανάλογη βέβαια, πολύ χαμηλότερη ποινή.

Διπλός στόχος
Οι δικηγόροι του Μιχ. Χριστοφοράκου ευελπιστούν ότι η προανάκριση που διενεργεί η Εισαγγελία του Μονάχου «θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα». Έτσι ο Μιχ. Χριστοφοράκος θα πετύχει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: θα εξασφαλίσει ένα δεδικασμένο για ενδεχόμενα αδικήματα της περιόδου 2004 - 2007 και ταυτόχρονα θα παγώσει τη διαδικασία έκδοσής του στην Ελλάδα. Επιπρόσθετο χρόνο, αν χρειαστεί, μπορεί να του εξασφαλίσει και η δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο όμως δεν μπορεί να ανατρέψει την απόφαση επί της ουσίας που θα έχει πάρει το Εφετείο του Μονάχου, αλλά θα καθυστερήσει την υλοποίηση της έκδοσης
Πηγή
.