Ποιος ασκεί επιτέλους πολιτική σ΄ αυτή τη χώρα;

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης






Ο ναός της Πόρτας Παναγιάς στην Πύλη Τρικάλων, τρίκλιτη βασιλική, χτισμένη το 1283 επάνω σε αρχαίο ναό, όπως δηλώνουν οι κίονες στον πέριξ του ναού χώρο, καθώς και η περισυλλογή άλλων φυλασσομένων μέσα στην εκκλησία. (Από το Βήμα online)


«Αν η ψευτιά δεν υπάρχει τρόπος να καταβληθεί ούτε από τον χρόνο,
τότε το παιχνίδι το έχασα» ( Ο. Ελύτης: Ο μικρός ναυτίλος, εκδ. Ικαρος)
Στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης υπάρχει ένα ενημερωτικό Βίντεο διάρκειας 13 λεπτών, στο οποίο γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή γύρω από τον Παρθενώνα για την πληροφόρηση των επισκεπτών. Στο βίντεο αυτό εμφανίζονται ανδρικές φιγούρες (φανατικών μοναχών) που καταστρέφουν τα γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια, που δεν αμφισβητείται από κανένα σοβαρό ιστορικό. Στο σχολείο μαθαίνουμε όλοι ότι οι αρχαίοι ναοί και τα μνημεία μας καταστράφηκαν από ξένους εισβολείς (βανδάλους, ρωμαίους, τούρκους, κ.α.) αλλά όχι από φανατικούς χριστιανούς, κάτι που είναι εντελώς ψευδές. Σύμφωνα με το «Βήμα online»( 24.07.09) η «Ιερά Σύνοδος ζητά να σταματήσει η προβολή του βίντεο, υποστηρίζοντας ότι οι μορφές που καταστρέφουν τα γλυπτά παραπέμπουν σε ορθόδοξους ιερείς.
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενημέρωσε ότι έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Πολιτισμού». «Το ζήτημα θα εξεταστεί κι αν τα καταγγελλόμενα αληθεύουν, θα προχωρήσουμε σε επανόρθωση» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έγινε αποδέκτης των συγκεκριμένων διαμαρτυριών. Αν ο υπουργός πολιτισμού «προχωρήσει σε επανόρθωση» θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι οι πολιτικοί σε αυτήν τη χώρα είναι όμηροι ρασοφόρων, που εδώ και 2000 χρόνια δεν έχουν αλλάξει σε εξωτερική εμφάνιση αλλά ούτε και στον τρόπο που σκέπτονται. Στο τελευταίο μάλιστα, θα έλεγα ότι οι άνθρωποι της εκκλησίας των πρώτων αιώνων ήταν πολύ πιο προοδευτικοί αφού είχαν κλασική παιδεία και κάποιοι μάλιστα είχαν το θάρρος να αμφισβητήσουν ακόμη και δοξασίες της Παλαιάς Διαθήκης.
Σε ποια άλλη σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα η...... εκκλησία παρεμβαίνει τόσο ωμά σε όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής; Ποιες είναι άραγε οι σύγχρονες δημιουργικές δυνάμεις που θα βγάλουν τη χώρα αυτή από το τέλμα του αναχρονισμού και του μεσαιωνικού σκοταδισμού; Ως πότε ρασοφόροι θα ασκούν σε αυτήν τη χώρα πολιτιστική, εκπαιδευτική, μέχρι και εξωτερική πολιτική; Μέχρι και οι Πάπες της Ρώμης, οι κατά τα άλλα αλάνθαστοι, έχουν ζητήσει συγνώμη για πολλά λάθη του παρελθόντος.
Πότε επιτέλους θα ζητήσει και η δική μας εκκλησία μια συγνώμη γι αυτά που είπε και έγραψε «κατά των Ελλήνων» και για τα μνημεία και τα βιβλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που κατέστρεψε αντί να προσπαθεί κάθε τόσο να κρύψει την αλήθεια από τους πιστούς της; Ποτέ και πουθενά στην ιστορία το ψέμα δεν ήταν ο τελικός νικητής.