Φόβοι για μετάλλαξη το Φθινόπωρο

Η ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία ζητά τα πρώτα εμβόλια να χορηγηθούν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και στα 27 κράτη μέλη

·Το προβληματισμό της εκφράζει ανοικτά πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωσης για πιθανή μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης το Φθινόπωρο, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Ανδρούλα Βασιλείου, γνωστοποίησε μέσω του ΡΙΚ ότι έχει ετοιμάσει έγγραφο, με το οποίο ενθαρρύνει τους εταίρους να αποδεχθούν την αρχή ότι τα πρώτα εμβόλια, που θα παραχθούν, θα χορηγηθούν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και στα 27 κράτη μέλη.

Τέλος, η κα Βασιλείου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί η ετοιμότητα και να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα πρόληψης.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, και τρίτος ασθενής – αυτή τη φορά από το Χονγκ Κονγκ – δεν ανταποκρίνεται στο αντιιικό Tamifou, το κύριο φάρμακο κατά τη νέας γρίπης, ενώ .......
ανάλογες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε δύο ασθενές σε Δανία και Ιαπωνία.

Στη Βρετανία, τέλος, ανακοινώθηκε ότι και τέταρτο άτομο πέθανε από τη νέα γρίπη. Πρόκειται για 19χρονο που εκτός από τη γρίπη, έπασχε και από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ΠΟΥ, ο ιός της γρίπης έχει προσβάλει μέχρι στιγμής 90.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 382, εκ των οποίων οι 43 στις ΗΠΑ. Στο Μεξικό, όπου εκδηλώθηκε η ασθένεια στη διάρκεια του Μαρτίου, ξεπεράστηκε το όριο των 10 χιλιάδων ασθενών, ενώ οι θάνατοι από την ασθένεια φθάνουν τους 119.

Είκοσι δύο νέα κρούσματα της γρίπης Α αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στα 187