ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ Συνιστώσες κατά ΣΥΝ με «αρχηγό» τον Αλέκο


ΣΕ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ επίθεση κατά του ΣΥΝ μετετράπηκε το διήμερο Πανελλαδικό Συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εκπροσώπους των συνιστωσών να καταγγέλλουν την ηγεσία της Κουμουνδούρου για ηγεμονισμό, ως υπεύθυνη της ήττας στις ευρωεκλογές, για «σοσιαλδημοκρατικές» αποκλίσεις, φθάνοντας ακόμη και στην ονομαστική καταγγελία στελεχών (όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης). Αποκορύφωμα, ωστόσο, υπήρξε η καταγγελία της «ηγεσίας του ΣΥΝ» από τον άνθρωπο που μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ- τον Αλέκο Αλαβάνο. Οι ομιλητές των συνιστωσών κατηγόρησαν την Κουμουνδούρου- εστιάζοντας τις επιθέσεις τους κυρίως στην τάση των Ανανεωτικών- για όλα τα δεινά του χώρου, από την προεκλογική εκστρατεία μέχρι τον τρόπο προβολής της πολιτικής, που εστίασε σε λάθος κατευθύνσεις κι έδωσε «θολό» στίγμα για τις συμμαχίες. Δεν έκρυψαν, ωστόσο, πως αυτό που κυρίως τους εξόργισε ήταν η απόφαση του ΣΥΝ να μην προχωρήσει στην ουσιαστική οργανωτική αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, με κάρτες μέλους.

Ο κ. Αλαβάνος εμφανίστηκε συμμεριζόμενος την επιχειρηματολογία των συνιστωσών- και όχι του κόμματός του- υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ και καταφερόμενος κατ΄ επανάληψη κατά της «ηγεσίας του ΣΥΝ», μια άμεση αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ελιγμός Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όμως, είχε προλάβει να απαντήσει σε όλες τις ενστάσεις και πολεμικές, χωρίς να υποχρεωθεί να «φωτογραφίσει» κανέναν, αλλά ..... .περιγράφοντας πολιτικές προτεραιότητες. Με έναν έξυπνο ελιγμό, ωστόσο, έκανε γνωστό εμμέσως πλην σαφώς πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των συνιστωσών για το οργανωτικό και πολιτικό μέλλον- κάτι που απαιτεί ομοφωνία- υπάρχει ο δρόμος της δημοκρατίας, δηλαδή της προσφυγής στα μέλη. Δεδομένου ότι ο ΣΥΝ διαθέτει συντριπτικά περισσότερα μέλη από όλες τις συνιστώσες μαζί, το αποτέλεσμα θα ήταν η υιοθέτηση των θέσεων του ΣΥΝ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «το... ερώτημα είναι αν μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη και τη δημοκρατική επιλογή του κόσμου που μας ακολουθεί, ενταγμένων και ανένταχτων;».

Σε μια δική του έμμεση κριτική προς τις πολιτικές θέσεις που εξέφρασαν δυο μέρες πριν από το συντονιστικό κάποιες συνιστώσες, ο κ. Τσίπρας είπε από την πλευρά του ότι «κι εγώ θα ήθελα να μιλήσουμε και επί της ουσίας για το περιεχόμενο. Δηλαδή, για το πόσο αληθινά δημοκρατική, ριζοσπαστική, ανανεωτική, αντικομφορμιστική Αριστερά μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε».

Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ήταν αναμενόμενο να υιοθετηθεί μια ανακοίνωση του προεδρείου του πανελλαδικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ όπου ουσιαστικά τα επίμαχα ζητήματα παραπέμπονται για την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ερχόμενου Οκτωβρίου, με την κατάθεση των ποικίλων προτάσεων μέχρι τότε.

Πάντως, μετά τη λήξη των χθεσινών εργασιών, στελέχη του ΣΥΝ- όλων των τάσεων- έλεγαν ότι οι σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν εάν ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έβαζε «λάδι στη φωτιά», κάνοντας τις συνιστώσες να πιστεύουν πως έχουν «προγεφύρωμα» στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη έλεγαν πως κάποιοι έχουν πλησιάσει τον κ. Αλαβάνο, προκειμένου να του πουν ότι ο ρόλος του δεν είναι εποικοδομητικός στην τρέχουσα φάση, αλλά η κίνησή τους δεν απέφερε καρπούς, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ είναι άνθρωπος κλειστός κι εμπιστεύεται ελάχιστους.