Ολα για τους ημιυπαίθριους


Νομικά έωλη, εφόσον βασίζεται στην έμμεση νομιμοποίηση αυθαιρεσιών, αλλά και άδικη, εφόσον επιβραβεύει τον αυθαιρετούντα έναντι όσων τηρούν την πολεοδομική νομοθεσία είναι η τροπολογία για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, που καταθέτει σήμερα στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με τη ρύθμιση οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν το 10% της αντικειμενικής αξίας του παράνομα κλεισμένου χώρου τους, προκειμένου να τον εντάξουν σε ένα νεφελώδες και αντιφατικό καθεστώς, στο οποίο ο χώρος θα διατηρεί μεν τη σημερινή χρήση του αλλά δεν θα εγγράφεται ως χώρος κύριας χρήσης ή θα φορολογείται χωρίς να προσμετράται στην αντικειμενική αξία του κτιρίου! Η τύχη της ρύθμισης πιθανότατα θα κριθεί στα δικαστήρια.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά το πολυαναμενόμενο πλαίσιο «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων, με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και όχι στο σχέδιο νόμου για πολεοδομικά θέματα όπως αναμενόταν (και το οποίο για ακόμα μια φορά παραπέμφθηκε στο μέλλον). Το πλαίσιο χρησιμοποιεί νομικά «τρικ» για να ξεπεράσει τον σκόπελο της αντισυνταγματικότητας της νομιμοποίησης αυθαιρεσιών: δεν χρησιμοποιεί τον όρο «νομιμοποίηση», αλλά σημειώνει ότι με τη δήλωση του ημιυπαίθριου «αναστέλλεται κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων», επομένως τους εξαιρεί από την κατεδάφιση.

Την αντιφατικότητα της ρύθμισης επιβεβαίωσε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς με τις.... δηλώσεις του. «Ο πολίτης θα παίρνει μια βεβαίωση από την πολεοδομία ότι κατέβαλε την εισφορά και ότι ο χώρος του διατηρεί τη χρήση που έχει σήμερα. Η βεβαίωση δεν θα γράφει ότι ο χώρος εξαιρείται από την κατεδάφιση, γιατί αυτό θα σήμαινε νομιμοποίηση», υποστήριξε. «Αρα θα μπορούσε να έχει δικαίωμα ποσοστού επί του οικοπέδου, να δηλωθεί στο κτηματολόγιο κ. λπ. Εμείς μιλάμε για τακτοποίηση, να κρατήσει τη χρήση που έχει χωρίς να εγγραφεί ως χώρος κύριας χρήσης, να μην προσμετράται στην αξία του ακινήτου σε μια υποθήκη». Σημειώνοντας ωστόσο σε άλλο σημείο ότι «οι δηλωμένοι χώροι θα φορολογούνται».

Επιφανείς νομικοί, ωστόσο, είχαν προ εβδομάδος ξεκαθαρίσει πως παράνομα κλεισμένοι ημιυπαίθριοι είναι αδύνατο να «τακτοποιηθούν» σύμφωνα με την πλούσια νομολογία του ΣτΕ κατ' εφαρμογήν του άρθρου 24 του Συντάγματος, διότι «θα επερχόταν νόθευση και συνεχής ανατροπή του πολεοδομικού σχεδιασμού και ως εκ τούτου χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης».

Σε ερώτηση της «Κ», αν θα επιστραφούν τα πρόστιμα «τακτοποίησης» στους πολίτες σε περίπτωση που η τροπολογία κριθεί αντισυνταγματική από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ο κ. Σουφλιάς απέφυγε να απαντήσει, θεωρώντας απίθανο τέτοιο ενδεχόμενο. Και επετέθη για ακόμα μια φορά στο ΣτΕ: «Θλίβομαι όταν βλέπω δικαστές του ΣτΕ και άλλους να κρίνουν νόμους και διατάξεις εκτός έδρας, με απόψεις συχνά επιπόλαιες».

Ο κ. Σουφλιάς, ωστόσο, απέτυχε να δώσει έναν καλό λόγο δήλωσης του παράνομου ημιυπαίθριου, πλην της ενίσχυσης των δημοσιονομικών του κράτους. «Εχουμε ανάγκη εσόδων το φθινόπωρο, γι' αυτό θα πάρουμε το παράβολο μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Και απείλησε ότι θα υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι από πολεοδομίες και εφορίες, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η σημερινή έκταση του φαινομένου οφείλεται... στην αδυναμία αυτών των μηχανισμών ελέγχου. «Η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες, που θα αναγκαστούν στη συνέχεια να πληρώσουν επιπλέον τα πρόστιμα αυθαιρέτων που αναλογούν για τη νομιμοποίηση ή την εξαίρεσή τους και να καταστούν όμηροι μιας εκβιαστικής κυβερνητικής πολιτικής», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος, κ. Σπύρος Κουβέλης.
Καθημερινή