Τα πέντε σημεία τριβής του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΝ

O όρος «καθαρές κουβέντες» που ακούγεται περισσότερο από ποτέ τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς που συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ αντί για «παραγωγικό» προβληματισμό διαμορφώνει συνθήκες ανοιχτής κρίσης. Ο ΣΥΝ ξεκαθαρίζει ότι ο λόγος του και η ενότητά του είναι κομβικής σημασίας, ενώ τα υπόλοιπα σχήματα επιμένουν ότι είναι ανάγκη να μπει στο επίκεντρο ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα σκεπάσουν τα λάθη που έκανε η Κουμουνδούρου προεκλογικά χάριν τακτικής εσωκομματικών ισορροπιών εντός της Κουμουνδούρου μετεκλογικά. Αυτό το δίπολο εκφράστηκε κατά την αντιπαράθεσή τους για το σχέδιο απόφασης υπό τον τίτλο «Η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική συγκυρία και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών» που επρόκειτο να προταθεί για έγκριση στο Πανελλαδικό Σώμα της Συμμαχίας αλλά απορρίφθηκε από την Κουμουνδούρου σε πέντε σημεία του.

Η πρώτη φράση που ζήτησε να διαγραφεί ο ΣΥΝ αφορούσε τους Οικολόγους Πράσινους. Ενα από τα στοιχεία που κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε «η αστική πολιτική» (τα άλλα δύο ήταν η επικέντρωση στην εσωτερική πολιτική και η αποχή) ήταν η «προβολή και πριμοδότηση των Πρασίνων,ως έναν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο και στους δύο πόλους του δικομματισμού (κατά δήλωσή τους μάλιστα)». Στη συνέχεια στο κείμενο τονιζόταν το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τραυματίστηκε στα μάτια της κοινωνίας από τις εσωτερικές διαμάχες πρώτα στον ΣΥΝ για τον καθορισμό του ευρωψηφοδελτίου και στη συνέχεια από τις διαμάχες και τις δηλώσεις που γίνονταν για το «παζάρι» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ....
.δεν δέχθηκε η Κουμουνδούρου ήταν η διατύπωση ότι «η εικόνα της καρατόμησης του “καλύτερου” ευρωβουλευτή δουλεύτηκε τόσο από τα ΜΜΕόσο και από στελέχη του χώρου μας. Η τοποθέτηση στη δεύτερη θέση μιας “αντιευρωπαίας” συμπλήρωνε την εικόνα που ήθελαν να προβάλουν όσοι αμφισβητούσαν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης «κόκκινο» πανί για την Κουμουνδούρου στο σχέδιο απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά στη δυαρχία, και συγκεκριμένα η φράση ότι «μεσούσης της προεκλογικής περιόδου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της δυαρχίας. Δόθηκαν κάποιες λύσεις, αλλά όταν ένα τέτοιο πρόβλημα προκύπτει στην πιο καίρια στιγμή της εκλογικής μάχης παίζει αναμφισβήτητα τον ρόλο του».

Δ εν «πέρασε» όμως και η κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ για την ανάδειξη του «τρίτου πόλου» στο τέλος της προεκλογικής περιόδου. Η συγκεκριμένη φράση που απορρίφθηκε στο σχέδιο απόφασης ήταν ότι «η προβολή την τελευταία εβδομάδα της γραμμής του “τρίτου πόλου” δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση και ο τρόπος που διατυπώθηκε γέννησε και άλλα προβλήματα αντί να λύσει τα υπαρκτά». Τέλος, η Κουμουνδούρου απέρριψε μια ολόκληρη παράγραφο του κειμένου που ασκούσε εμφανώς κριτική προς την Ανανεωτική Πτέρυγα, αν και δεν την κατονόμαζε. «Είναι δεδομένο ότι ένα τμήμα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ανοιχτά ενάντια στην κοινή μας προσπάθεια» σημειώνεται, ενώ καταγράφονται τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι «Ανανεωτικοί» του ΣΥΝ για την εκλογική υποχώρηση (όπως η απομάκρυνση από τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου, τα λάθη και οι παραλείψεις την περίοδο του Δεκέμβρη, η εγκατάλειψη του αριστερού ευρωπαϊσμού). «Αυτές οι εκτιμήσεις συνοδεύονται με ισχυρισμούς περί τέλους του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονη αμφισβήτηση όλων των θέσεων και διακηρύξεών του. Για όλους εμάς που αποτελούμε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα της κριτικής είναι αναφαίρετο,αλλά ταυτόχρονα αποτελεί καθολική υποχρέωσηη πολιτική δέσμευση στις κοινές μας θέσεις». Αξίζει να επισημανθεί ότι όλο το σχέδιο απόφασης θα είναι δημοσιευμένο σήμερα στην εφημερίδα της ΚΟΕ «Αριστερά!»
Βήμα
.