Ο Παράγοντας


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Με τι ασχολείσαι; Είμαι παράγοντας.
Ο Κώστας ρε θα μας βοηθήσει, ο Κώστας είναι παράγοντας, είναι του κόμματος, είναι μέσα σε όλα, λύνει και δένει ο Κώστας.
Πως θα κατέβεις στις εκλογές χωρίς τους τοπικούς παράγοντες;
Σε μένα θα ρίξεις πόρτα; Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Εγώ είμαι παράγοντας.
Οικονομικός παράγοντας, πολιτικός παράγοντας, κοινωνικός παράγοντας, αθλητικός παράγοντας, παράγοντας της ενημέρωσης.
Παραγονταράς, παραγοντάρα, υπερπαράγοντας, παραγοντίσκος.
Πολλές λέξεις, πολλά υποκοριστικά, πολλοί προσδιορισμοί, πολλές κατηγορίες. Οι παράγοντες είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα. Είναι όμως και η πλέον άχρηστη. Ο παραγοντισμός είναι μία από τις πλέον αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων. Άλλοι παραγοντίζουν για το φαίνεσθε, άλλοι παραγοντίζουν για το ευ ζειν και οι περισσότεροι για το ζειν.
Τι είναι λοιπόν ο παράγοντας στη χώρα των Νεοελλήνων; Αυτός που θέλει να διαδραματίζει ρόλο. Αυτός που θέλει να ......ασχολούνται μαζί του. Αυτός που εμπορεύεται αέρα και θέλει να βγάλει κάτι από αυτό εμπόριο. Αυτός είναι ο παράγοντας, το απόλυτο μηδενικό, το οποίο προσπαθεί να επιπλεύσει χρησιμοποιώντας, τις περισσότερες φορές, ενστικτώδεις γνώσεις marketing.
Νομίζει ότι είναι ο Μεγαλέξανδρος, αλλά είναι ο Καραγκιόζης.
Ηδονίζεται μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης παράγοντας. Διεγείρεται, νιώθει σπασμούς απόλαυσης, και δεν κοιτά ο κακόμοιρος ότι είναι ειρωνικό το κάλεσμα.
Το όπλο του παράγοντα είναι το κόμμα, το σωματείο, η ομάδα, το έντυπο, το blog, η γνωριμία.
Ο στόχος του παράγοντα είναι τα φράγκα, η γκόμενα, η αναγνώριση, το βόλεμα.
Συχνάζει στο Κολωνάκι, στη Γλυφάδα, στην Πολιτεία.
Αν όλοι οι παράγοντες έμεναν εκεί που έλεγαν, Νότια ή Βόρεια Προάστια, τότε η Αθήνα θα ήταν ανισομερώς δομημένη και αναπτυγμένη. Έλα όμως που οι περισσότεροι μένουν στα Δυτικά Προάστια, αλλά δηλώνουν Νότια.
Συχνά- πυκνά εξαφανίζεται και δηλώνει μακρινά ταξίδια. Στην πραγματικότητα είναι στο σπίτι και βλέπει εβδομαδιαία dvd σε προσφορές, γιατί του έχουν τελειώσει τα λεφτά.
Φοράει πάντα ακριβό κοστούμι, το ένα και μοναδικό που έχει, ρολόγια μάρκας, τα οποία είναι απομιμήσεις, υψηλής ποιότητας βέβαια, αλλά μαϊμού, για να μπορεί και να τα αλλάζει συχνά. Έχει ακριβό κινητό υψηλής τεχνολογίας και πολλών δυνατοτήτων, η σύνδεση του όμως είναι κομμένη λόγω χρεών ή δεν έχει κάρτα.
Έχει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο, το οποίο όμως έχει πάρει με δάνειο και για να το ξεπληρώσει ζει με κεράσματα. Είναι όμως παράγοντας, καθορίζει τις εξελίξεις. Ο παράδεισος των παραγόντων ήταν η περίοδος του χρηματιστηρίου, εκεί τα έδωσαν όλα.
Ο παράγοντας είναι ο βασιλιάς του πλαστικού χρήματος, ο άρχοντας της υπερχρεωμένης πιστωτικής κάρτας.
Έχει 3.000 φίλους στο Fb, αλλά δεν ξέρει κανέναν.
Είναι μέλος του κόμματος και δηλώνει στέλεχος. Είναι blogger και δηλώνει δημοσιογράφος. Έχει πάει σε ένα summer school αλλά δηλώνει πτυχιούχος του Harvard.
Είναι και ψιλοεκβιαστάκος ο άτιμος. Αλλά μέχρι να του τρίξεις τα δόντια, γιατί στην πραγματικότητα φοβάται.
Αυτός είναι ο παράγοντας. Ο δε παραγοντισμός το δίδυμο αδερφάκι του κομματισμού, βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία μας, την υγεία μας, το πολιτικό μας σύστημα, αλλά πάνω από όλα την αισθητικής μας και τη λογικής μας. Ουαί των παραγόντων το ανάγνωσμα λοιπόν.