Άνοιγμα Ομπάμα προς το Ισλάμ

Διάλογο χωρίς προϋποθέσεις ζήτησε από την Τεχεράνη
Το τέλος του "κύκλου του διχασμού και της καχυποψίας" ανάμεσα στις ΗΠΑ και το μουσουλμανικό κόσμο ζήτησε σήμερα με ομιλία του στο Κάιρο της Αιγύπτου ο Αμερικανός πρόεδρος ,Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο επίσημης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

""Ήρθα εδώ αναζητώντας μια καινούργια αρχή για τις ΗΠΑ και τους Μουσουλμάνους. Μια νέα αρχή που θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.Υπάρχει επίσης ένας κανόνας που βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε θρησκείας -μην κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει", είχε πει λίγο νωρίτερα κατά την ομιλία του ο Ομπάμα, ο οποίος επικαλέστηκε σε ενίσχυση των σημερινών του δηλώσεων στοίχους από το Κοράνι, τη Βίβλο και το Ταλμούδ.
Οι δηλώσεις του έγιναν δεκτές με επευφημίες από το πολυπληθές κοινό που παρακολουθούσε την ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. "Οι λαοί του κόσμου μπορούν να ζήσουν μαζί εν ειρήνη. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το όραμα του Θεού. Τώρα, αυτή πρέπει να είναι η δουλειά μας εδώ στη Γη", ήταν η πρόταση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο Ομπάμα και απηύθυνε την ευχή: "Είθε η ειρήνη του Θεού να είναι μαζί σας".
"Η αλήθεια αυτή υπερβαίνει τα έθνη και τους λαούς --πρόκειται για μια πεποίθηση που δεν είναι νέα, που δεν είναι μαύρη ή λευκή ή καφέ, που δεν είναι χριστιανική, ή μουσουλμανική, ή εβραϊκή. Είναι μια πεποίθηση που απέκτησε ζωή στο λίκνο του πολιτισμού και που..... πάλλεται ακόμη στις καρδιές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι η πίστη στους άλλους και είναι αυτό που με έφερε εδώ σήμερα", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Εξάλλου, ο Ομπάμα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συνέχιση του εποικισμού των Ισραηλινών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. "Οι ισχυροί δεσμοί της Αμερικής με το Ισραήλ είναι πολύ γνωστοί. Ο δεσμός αυτός είναι ακλόνητος. Ωστόσο είναι καιρός να σταματήσει ο εποικισμός", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκεται σε μια αποφασιστική καμπή και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να "προχωρήσουν σε διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα" .
Ο Μπ. Ομπάμα δε δίστασε να αναφερθεί και στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αφήνοντας αιχμές για την εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε ο προκάτοχός του στην προεδρία, Τζορτζ Μπους.
"Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ήταν ένας πόλεμος επιλογής που προκάλεσε μεγάλες διαφορές στη χώρα μου και στον κόσμο", κατέληξε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα ως το 2012.
Πολιτικοί αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ομιλία Ομπάμα στο Κάιρο καταδεικνύει μια σαφή μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στο Ισλάμ.