Τι γράφει ο Ξένος τύπος

«Ακρόπολις: ένα ελληνικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του Τάκη Τσάφου για το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που δημοσιεύεται σήμερα σε γερμανικές και αυστριακές διαδικτυακές και τοπικές εφημερίδες, όπως η Aachener Nachrichten και η Kleine Zeitung. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: Για τα εγκαίνια του νέου μουσείου η ελληνική πρωτεύουσα ετοιμάζει μια μεγάλη γιορτή, στην οποία θα συμμετάσχουν πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών από τουλάχιστον 20 χώρες. Με το νέο μουσείο η Αθήνα θέλει να πιέσει την Βρετανία να επιστρέψει τα μάρμαρα από τις μετόπες του Παρθενώνα που απέσπασε ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και εκτίθενται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον Παρθενώνα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης το ερχόμενο Σάββατο. Με υπότιτλο «Ο Παρθενώνας επισκιάζει το Μουσείο της Ακροπόλεως. Η αρχιτεκτονική του θέτει μέχρι σήμερα αινίγματα» ο συντάκτης Μπέρτολντ Ζέβαλντ επισημαίνει: "Το ότι η Δημοκρατία είναι θησαυρός και ως τέτοιος χρήζει προστασίας, το γνώριζαν ήδη οι εμπνευστές της. Συνεπείς στο πιστεύω τους οι Αθηναίαι κατασκεύασαν πριν από 2.500 χρόνια τον Παρθενώνα, ο οποίος δεν ήταν μόνο ναός της Αθηνάς, αλλά και θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάγονταν τα αποθέματα χρυσού της πόλης-κράτους...

Μέσα στους αιώνες ο Παρθενώνας υπήρξε ναός, εκκλησία, φρούριο, τέμενος, ερείπιο. Οι σύγχρονοι Έλληνες αντιστάθηκαν στον πειρασμό να αναστηλώσουν το εθνικό τους σύμβολο με υπερβολικές παρεμβάσεις και πολυχρωμία. Προτίμησαν αντ΄ αυτού να ενσωματώσουν στο κτίριο όσα αυθεντικά κομμάτια υπήρχαν και να αντικαταστήσουν ορισμένα με πεντελικό μάρμαρο. Με τον τρόπο αυτό ο Παρθενώνας παραμένει μεν αρχαίο ερείπιο, αποτελεί όμως ταυτόχρονα μνημείο για την ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργήσει το τέλειο."

Η εφημερίδα Frankfurter Runschau φιλοξενεί άρθρο του ανταποκριτή της στην .....
.Ελλάδα Γκερτ Χέλερ για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Υπό τον τίτλο «Ελπίδες για επιστροφή» ο συντάκτης επισημαίνει: "Σχεδόν 30 χρόνια σχεδιασμού, τέσσερις διαγωνισμούς και περισσότερο από μια δεκαετία για την ολοκλήρωσή του, το έργο έμοιαζε σαν μην ήθελε να τελειώσει ποτέ. Τώρα όμως η στιγμή που όλοι περίμεναν έφθασε. Το Σάββατο πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του μουσείου που σχεδίασαν ο Ελβετός αρχιτέκτονας Μπέρναρτ Τσούμι και ο Έλληνας συνάδελφός του Μιχάλης Φωτιάδης….

"Η πίεση προς το Βρετανικό μουσείο αυξάνεται. Ο διευθυντής του Νιλ ΜακΓκρέγκορ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δανείσει στο Μουσείο της Ακρόπολης για 3 ή 6 μήνες κάποια από τα μάρμαρα του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Λονδίνο με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ως νόμιμο κάτοχο το Βρετανικό Μουσείο. «Έναν όρο, τον οποίο δεν θα αποδεχόταν καμιά ελληνική κυβέρνηση», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχιτέκτονας Μπέρναρντ Τσούμι ελπίζει ωστόσο ότι τα σχέδιά του θα συμβάλλουν στην επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα: «Το μουσείο πρέπει να πείσει ολόκληρο τον κόσμο ότι τα μάρμαρα οφείλουν να επιστραφούν στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει».
DW