Κέντρα Υγειονομικού ενδιαφέροντος και Τ.Α.

Γράφει ο Πάνος Μπόζος

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές – κατάρα θα έλεγα – στο σώμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η εκχώρηση της αρμοδιότητας από την Κεντρική Διοίκηση για τις άδειες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ασφαλώς κανένας δεν υπολόγιζε ότι μια απλή τυπική διαδικασία της έναρξης και λειτουργίας μιας ταβέρνας, ενός καφενείου, ενός νυχτερινού κέντρου, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πεδίο σύγκρουσης, συναλλαγής , απειλών, εκβιασμών, μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, μεγαλοκατασκευαστών, μεγαλοδικηγόρων και ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα ποσά που διακινούνται σε ένα Δήμο, μια περιοχή που έχει την «ατυχία» να επιλεγεί από κάποιους ως χώρος διασκέδασης και να μετατραπεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από φιλήσυχη γειτονιά σε χώρο ξεσαλώματος είναι τεράστια και ασύλληπτα.

Παλαιότερα όλοι γνώριζαν ότι η αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος γινόταν μέσω των τοπικών Αστυνομικών τμημάτων τα οποία ανελάμβαναν και την ΕΥΘΥΝΗ για τον έλεγχο της νομιμότητας.

Σήμερα που η αρμοδιότητα έχει περιέλθει στους ...........
Ο.Τ.Α έχουν επικρατήσει άλλες λογικές, έχουν μπει άλλες προτεραιότητες, κυριολεκτικά «έχει χάσει η μάννα το παιδί και το παιδί τη μάνα…».

Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει κάποιος - η να διαβάσει τα πρακτικά- μια συνεδρίαση ενός Δημοτικού Συμβουλίου σε μια οποιαδήποτε Πόλη. Κανένας δεν υπολογίζει νόμους και διατάξεις, κανένας δεν ασχολείται αν επιτρέπεται η εν λόγω χρήση, κανένας δεν εξετάζει αν βλάπτεται η υγεία των περιοίκων η αν καταστρέφεται η περιουσία τους. Αρκεί ο ενδιαφερόμενος να είναι «κολλητός» του Δημάρχου η να έχει μοιράσει απλόχερα «δωράκια» σε εκείνους που αποφασίζουν και οι οποίοι ξεδιάντροπα έχουν κοστολογήσει το κάθε αίτημα ανάλογα με τη χρήση και την περιοχή…

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο παιγνίδι και Δημοτικοί Σύμβουλοι πολλών Δήμων που διαχειρίζονται οι ίδιοι, η συγγενείς τους, τα κέντρα αυτά αδιαφορώντας για τη κατακραυγή των συμπολιτών τους.

Ποιος θα προστατέψει τους πολίτες από αυτά τα φαινόμενα που κυριολεκτικά σαπίζουν όλο το χώρο της Αυτοδιοίκησης;

Ποιος θα υποχρεώσει τους Τοπικούς Άρχοντες να λογοδοτούν κάθε φορά που ΠΑΡΑΝΟΜΑ αποφασίζουν εις βάρος της Πόλης που υποτίθεται ότι υπηρετούν και υπερασπίζουν ;

Οι πολίτες ως τελευταίο καταφύγιο έχουν βρει τους Εισαγγελείς και τη Δικαιοσύνη. Όμως με τους ρυθμούς που αυτή λειτουργεί όταν έρχεται η ώρα της απόφασης οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα μη αντέχοντας τις απειλές, τις ύβρεις και τις ταλαιπωρίες ….

Πρόταση απλή και ξεκάθαρη :

Η ΤΕΔΚΝΑ, η ΚΕΔΚΕ ας ζητήσουν από τον ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α να «πάρει πίσω» την αρμοδιότητα των αδειοδοτήσεων των κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος μήπως και απαλλαγεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από αυτή την αρρώστια που κατατρώει τα σωθικά της σπιλώνοντας εξ’ ίσου ενόχους και αθώους…



Πάνος Μπόζος

Μαθηματικός

Δημ. Σύμβουλος Κηφισιάς