Ο Κον-Μπεντίτ κέρδισε και τα τέσσερα στοιχήματα

«Δεν φαντάζεστε τη δύναμη του Ντάνι». Παραφράζοντας το προεκλογικό σύνθημα των Πρασίνων της Γαλλίας ( «Δεν φαντάζεστε τη δύναμη της Οικολογίας» ) ο γαλλικός Τύπος αποτυπώνει την απρόσμενη άνοδο του κόμματος «Ευρώπη- Οικολογία» που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στη χώρα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται, λένε αναλυτές, για προσωπικό θρίαμβο του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος κατάφερε, όπως λέει εμφανώς ικανοποιημένος, να κερδίσει σχεδόν και τα τέσσερα φιλόδοξα στοιχήματα που είχε βάλει: έλαβε πάνω από 10%, ξεπέρασε τους Πράσινους της Γερμανίας και το Δημοκρατικό Κίνημα του Φρανσουά Μπαϊρού και έφτασε «μια ανάσα» πίσω από τους Σοσιαλιστές.

Το εγχείρημα του γαλλογερμανού ευρωβουλευτή (είχε εκλεγεί στις ευρωεκλογές του 2004 με τους Πράσινους της Γερμανίας) έμοιαζε από την αρχή τολμηρό, καθώς προσπάθησε να βάλει κάτω από την ίδια ομπρέλα ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές καταβολές αλλά και αποκλίνουσες ιδεολογικές κατευθύνσεις. Κι όμως τα κατάφερε. Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του αγροτοσυνδικαλιστή και φανατικού πολεμίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος Ζοζέ Μποβέ, της γαλλονορβηγίδας πρώην δικαστικού Εβα Ζολί και της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος (με την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν ) Ντομινίκ Βουανέ δεν ήταν, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, η οικολογία. Τουλάχιστον όχι μόνο αυτή. Ηταν το ταλέντο που δεν έχει χάσει ο κ. Κον-Μπεντίτ από τον Μάη του ΄68, δηλαδή η ικανότητά του να μάχεται με πείσμα, να συνεγείρει το ακροατήριό του και να κρατά λεπτές ισορροπίες.

«Ο Ντάνι ξέρει να πετυχαίνει γκολ αλλά και να δίνει τις σωστές πάσες» λέει χαρακτηριστικά ο Γιανίκ Ζαντό, μέλος της συμμαχίας των γάλλων οικολόγων. Πριν από 40 χρόνια ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ είχε απελάσει τον «κόκκινο Ντάνι» από τη Γαλλία. Σήμερα έχει οριστικά επιστρέψει ως αδιαμφισβήτητος πολιτικός παράγοντας και νικητής αυτών των ευρωεκλογών.
πηγή