Στέψη σε ρωμαϊκό θρόνο

Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον 53ο τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της ηπείρου μας

Λίγες ώρες απέμειναν για το μεγάλο φετινό ραντεβού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η Ευρώπη κινείται σε ρυθμούς τελικού Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δύο -κατά γενική ομολογία- κορυφαίες ομάδες της σεζόν, η Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα απόψε (21:45, ΝΕΤ) στο «Ολίμπικο» της Ρώμης και υπόσχονται «πλούσιο» θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις.
Στη Ρώμη λοιπόν, απόψε στέφεται η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης και η Μάντσεστερ φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ομάδα στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ (από το 1993 και μετά) που θα κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Μίλαν και η Γιουβέντους είχαν διαδοχικές παρουσίες σε τελικούς, αλλά όχι και δύο σερί κατακτήσεις.
Αναφορικά με τις απουσίες των δύο μονομάχων, αυτές της τυπικά γηπεδούχου Μπαρτσελόνα (θα αγωνιστεί με την πρώτη εμφάνισή της) είναι σημαντικές καθώς θα λείψουν οι τιμωρημένοι ακραίοι οπισθοφύλακες Ντάνι ’λβες και Έρικ Αμπινταλ. Αντιθέτως, ο Πεπ Γκουαρντιόλα μπορεί να υπολογίζει στους Αντρές Ινιέστα και Τιερί Ανρί που ξεπέρασαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που θα εμφανιστεί με λευκή φανέλα, ο Μίκαελ Κάρικ δεν θα δώσει το «παρών» στον τελικό, ωστόσο ο Ρίο Φέρντιναντ αναμένεται να ......

είναι στη βασική ενδεκάδα των «κόκκινων διαβόλων».
Η μεγάλη αναμέτρηση -εκτός των άλλων- θα αποτελέσει ένα μίνι ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον Λιονέλ Μέσι. Ο Ρονάλντο έχει στην τροπαιοθήκη του τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή για το 2008 όταν σε μια ονειρική χρονιά έσπασε κάθε ρεκόρ, πετυχαίνοντας 42 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και οδήγησε τους «κόκκινους διαβόλους» στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος, είναι πάλι ο πρώτος σκόρερ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο πολυτιμότερος παίκτης στις ευρωπαϊκές εμφανίσεις της και κάθε αγώνας που συμμετέχει είναι μια ξεχωριστή παράσταση για τον φίλαθλο κόσμο.
Μπορεί ο Σάμουελ Ετό να είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα και ο Ανρί να έχει δώσει το κάτι παραπάνω στην επίθεση των «μπλαουγκράνα», αλλά ο μαέστρος της ορχήστρας του Γκουαρντιόλα είναι ο Λιονέλ Μέσι. Ο μικρός «μάγος» της Βαρκελώνης συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα τον τρόπο που ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά και κάθε του εμφάνιση αγγίζει τα όρια της τελειότητας. Έχει σκοράρει με κάθε τρόπο, κάνοντας φίλους και εχθρούς να παραδέχονται πως αδυνατούν να τον ανακόψουν.
Στον τελικό της 27ης Μαΐου θα επιχειρήσει να αποδείξει πως δίκαια θεωρείται ο παίκτης που αξίζει να πληρώσεις εισιτήριο για να παρακολουθήσεις τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα. Είναι ο πρώτος σκόρερ της φετινής διοργάνωσης με 8 τέρματα.
Στους πάγκους των δύο ομάδων, από τη μία υπάρχει ο πρωτάρης Πεπ Γκουαρδιόλα και από την άλλη ο Σερ ’λεξ Φέργκιουσον. Ο Γκουαρδιόλα ως παίκτης σε νεαρή ηλικία αγωνίστηκε στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1992 όταν η «Μπάρτσα» κατέκτησε για πρώτη φορά τον τίτλο στο πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών. Έχει καταφέρει φέτος να φτιάξει μία ομάδα που συνδυάζει σκορ και θέαμα και στην πρώτη του χρονιά ως προπονητής σε υψηλό επίπεδο (εργάζονταν στη β� ομάδα της Μπαρτσελόνα), τα έχει καταφέρει περίφημα. Ήδη, οι «μπλαουγκράνα» έχουν κατακτήσει το νταμπλ στην Ισπανία και φιλοδοξούν να πετύχουν το τρεμπλ σε μια σεζόν, που εφόσον έρθει απόψε η νίκη, θα είναι ονειρική.
Ο 67χρονος Σερ ’λεξ Φέργκιουσον βρίσκεται από το 1986 στον πάγκο της Μάντσεστερ και την έχει οδηγήσει σε δύο κατακτήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ. Δημιούργησε την αυτοκρατορία των «κόκκινων διαβόλων» στο νησί, σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης �αν όχι το πιο ανταγωνιστικό- και οι επιτυχίες του διαδέχονται η μία την άλλη. Φέτος, διατήρησε τα κεκτημένα στο αγγλικό πρωτάθλημα, πήρε το Λιγκ Καπ και ο τελικός της Ρώμης αποτελεί την τελευταία πρόκληση.
Οι δύο ομάδες έχουν συγκρουστεί σε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου αλλά στο Κυπελλούχων, το 1991. Τότε, η Μπαρτσελόνα του Κρόϊφ έμοιαζε πιο δυνατή, αλλά ο Μάρκ Χιούζ πετυχαίνοντας δύο γκολ έδωσε αέρα νικητή στους «κόκκινους διαβόλους». Το τέρμα του Κούμαν δεν ήταν αρκετό και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε, παίρνοντας το πρώτο μετά-Χέιζελ τρόπαιο για την Αγγλία.
Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Ελβετός Μάσιμο Μπουζάκα. Βοηθοί του θα είναι οι Ματίας Αρνέτ και Φραντσέσκο Μπουρακίνα. Ο 40χρονος ρέφερι είναι διεθνής από το 1999 και έχει διαιτητεύσει μέχρι στιγμής 32 αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ για πρώτη φορά θα δώσει το «παρών» σε τελικό.