Απόσυρση μέτρων Δένδια που σχετίζονται με κρατούμενους για ναρκωτικά

Υποκριτική χαρακτηρίζει την απόσυρση των ρυθμίσεων Δένδια που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, μείωση της ποινής που εκτίουν οι κρατούμενοι για θέματα ναρκωτικών, ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Την ίδια ώρα, ο Χ. Μαρκογιαννάκης αναμένεται να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των διαδηλώσεων στους δρόμους της Αθήνας.
Χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη νέα δέσμη μέτρων για τις φυλακές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, οιβουλευτές του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη και του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάκρη, δήλωσαν ότι.....
δεν θα προχωρήσουν στην ψήφιση των ρυθμίσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς θεωρούν ότι η νέα δέσμη μέτρων «αφήνει ελεύθερους εγκληματίες και εμπόρους ναρκωτικών...
Συγκεκριμένα, για τους 6.500 κρατούμενους για θέματα ναρκωτικών που βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές, η ρύθμιση προέβλεπε την αποφυλάκισή τους αφότου έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους, σε αντίθεση με τα 4/5 που προβλεπόταν από προηγούμενη διάταξη.
Μετά την έντονη συζήτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε από την Επιτροπή τα επίμαχα μέτρα, στα οποία αντιδρούσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, και αναμένεται πλέον η εξέλιξη του ζητήματος ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
Όπως μας πληροφορεί ο Π. Λάμπρου, οι κρατούμενοι έχουν ενημερωθεί για την εξέλιξη και πρόκειται να απαντήσουν με κινητοποιήσεις.
Πρωτοβουλίες Μαρκογιαννάκη για τις διαδηλώσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναμένεται, το προσεχές διάστημα, να λάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα της διαχείρισης των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο κ. Μαρογιαννάκης πρόκειται να καλέσει αύριο Παρασκευή τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο για ζητήματα σχετικά με τις δράσεις και τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.
Το θέμα των διαδηλώσεων δεν αναμένεται να τεθεί άμεσα υπό συζήτηση, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός προσανατολίζεται προς τη σχετική ανάληψη πρωτοβουλιών. Οι υπό επεξεργασία ρυθμίσεις θα έχουν ως γνώμονα την εγκύκλιο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που απεστάλη το 2007 στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και δύο σχέδια νόμου που συνάχθηκαν επί υπουργίας Πολύδωρα και παλιότερα. Τα παραπάνω κείμενα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι εφόσον ο εκτιμώμενος αριθμός των διαδηλωτών δεν ξεπερνά τα 500 άτομα, θα πραγματοποιούν πορεία σε μία μόνο λωρίδα κατά μήκος της διαδρομής.