ΚΑΦΕ - ΙΑΤΡΕΙΟ: Πνιγμός και Θερμοπληξία

Επιμελείται ο "ΟΦΙΣ"

Στην Ελλάδα αναφέρονται 300 με 350 θάνατοι κάθε έτος από πνιγμό. Είναι γενικά τέταρτη αιτία θανάτου από ατυχήματα στη χώρα μας και στις ΗΠΑ , ενώ στις ηλικίες 10 με 35 ετών στους άνδρες είναι δεύτερη (προηγούνται τα τροχαία ατυχήματα).
Ο πνιγμός προκαλεί τον θάνατο μέσω ασφυξίας. Η τελευταία οφείλεται ή σε εισρόφηση του νερού από την αναπνευστική οδό ή από σπασμό του λάρυγγα (όταν έρθει σε επαφή η επιγλωτίδα με το νερό). Η καταβύθιση σε πολύ ψυχρό νερό μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσω υποθερμίας.
Η όλη διαδικασία θέλει περίπου 5 με 10 λεπτά. (λαρυγγόσπασμος-εισρόφηση-ανεπαρκής αναπνοή και κυκλοφορία-εγκεφαλικός θάνατος).
Στα αίτια του πνιγμού περιλαμβάνονται......

1.Χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών.
2.Κόπωση.
3.Αιφνίδια οξεία κατάσταση (π.χ έμφραγμα μυοκαρδίου , επιληψία κλπ).
4.Τραυματισμός της κεφαλής ή του νωτιαίου μυελού σε κατάδυση.
5.Δαγκώματα από υδρόβιους οργανισμούς , νόσος των δυτών κλπ.
Το θύμα συνήθως είναι ωχρό ή κυανό χωρίς αναπνοή και σφυγμό. Μπορεί να έχει αντίληψη ή να είναι σε διέγερση. Έμετος , αναπνοή με συριγμό , ροζ αφρός από το στόμα μπορεί να παρατηρηθούν .Στην τελευταία περίπτωση έχουμε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή και ασθενικό σφυγμό. Γενικά το θύμα είναι υποθερμικό
Σε περιπτώσεις πνιγμού να θυμάστε, ότι και η δική σας ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε βαθιά νερά κάποιος που πνίγεται, μπορεί να παρασύρει αυτόν που θέλει να τον βοηθήσει.
Μην υπερεκτιμάτε την αντοχή σας.
Εάν έχετε κάποιον άλλο μαζί σας, στείλτε τον να καλέσει βοήθεια.
Αντιμετώπιση:
Εάν το θύμα αναπνέει:
. Βεβαιωθείτε πως το θύμα αναπνέει από μόνο του.
. Τοποθετήστε το θύμα ξαπλωμένο, στο πλευρό του με το κεφάλι προς τα πίσω ώστε να μπορεί να φύγει το νερό.
Εάν το θύμα δεν αναπνέει:
. Η τεχνητή αναπνοή πρέπει να αρχίσει αμέσως, ακόμη και όταν το θύμα βρίσκεται στο νερό. Μην χάνετε χρόνο, προσπαθώντας να βγάλετε το νερό από τους πνεύμονες.
. Μόλις μπορέσετε να συγκρατήσετε το σώμα του στην βάρκα ή στα ρηχά νερά αρχίστε την τεχνητή αναπνοή. Μόλις βγείτε από το νερό, ξαπλώστε το, σε επίπεδη και σκληρή επιφάνεια και συνεχίστε την τεχνητή αναπνοή και τις καρδιακές μαλάξεις, εάν είναι αναγκαίο. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί συχνά για αρκετές ώρες, έως ότου το σώμα του θύματος ζεσταθεί και αρχίσει να αναπνέει μόνος του.
ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ
Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (36,8 ± 0,4ο C), με τη βοήθεια θερμορυθμιστικών μηχανισμών που έχει. Αυτό του επιτρέπει να ζει σε περιβάλλοντα με μεγάλες διακυμάνσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας (π.χ. στους Πόλους , αλλά και στον Ισημερινό). Ο έλεγχος αυτών των μηχανισμών έχει έδρα τον εγκέφαλο.
Σε υψηλές θερμοκρασίες το σώμα αποβάλλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις του, με διεύρυνση των μικρών αγγείων, με αύξηση της εφίδρωσης και με επιτάχυνση της αναπνοής. Η αποβολή θερμότητας γίνεται αναλογικά με αγωγή στο 33% , με ακτινοβολία στο 45% και με εξάτμιση στο 22%.
Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορυθμιστικών μηχανισμών. Εκδηλώνεται με εγκεφαλικές διαταραχές, υψηλότατο πυρετό και απουσία εφίδρωσης.
Για να συμβεί θερμοπληξία σε κάποιον άνθρωπο θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα τα εξής: Υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με υψηλή υγρασία, (ώστε να εμποδίζεται η απώλεια θερμότητας με εξατμίσεις) και προδιαθετειμένος οργανισμός.
Προδιαθεσικοί παράγοντες
. Ηλικία άνω των 65 ετών.
. Καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ασθένεια των νεφρών ή του ήπατος.
. Χρήση αλκοόλ και άλλων κατασταλτικών φαρμάκων.
. Χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, φαινοθειαζινών, αντιπαρκινσονικών. ορισμένων αντιαλλεργικών κ.λ.π..
. Ιστορικό παλαιότερης θερμοπληξίας.
. Μοναχικά εξασθενημένα άτομα.
. Υπέρβαρα άτομα.
. Ερασσιτέχνες απροπόνητοι αθλητές σε κοπιώδεις αθλητικές δραστηριότητες (π.χ σε μαραθώνιο).
. Εργασία κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Συμπτώματα
Ζάλη, έμετος, παραλήρημα και διανοητική σύγχυση, σπασμοί και καμιά φορά πλήρης απώλεια αισθήσεων. Ο πάσχων μπορεί να έχει σκοτοδίνη και να μη μπορεί να σταθεί.
Το δέρμα είναι καυτό, ερυθρό και ξηρό. Ο πυρετός φτάνει στους 410C. H αναπνοή είναι γρήγορη ενώ ο σφυγμός εξασθενεί προοδευτικά.
Αν ο ασθενής παραμείνει ως έχει γρήγορα παθαίνει μαζική καταστροφή των μυών, νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια που εκδηλώνονται με αναστολή της αποβολής ούρων και με πνευμονικό οίδημα. Οι αρρυθμίες από την καρδιά είναι παρούσες ενώ βλάπτεται και η πήξη του αίματος. Ο θάνατος υπό αυτές τις συνθήκες είναι αναπόφευκτος.
Θα πρέπει να διακρίνουμε την θερμοπληξία από την θερμική εξάντληση. Η τελευταία οφείλεται σε μεγάλη απώλεια υγρών από τη ζέστη και δεν απουσιάζει η εφίδρωση ενώ ο πυρετός είναι χαμηλός ή απών. Τα συμπτώματα και η όλη εικόνα της θερμικής εξάντλησης είναι λιγότερο δραματικά.
Πρώτες Βοήθειες
. Αφαιρέστε ταχέως τα ρούχα του ασθενούς.
. Ψεκάστε το σώμα με δροσερό νερό (150C). Η χρήση πάγου είναι καλό να αποφεύγεται αλλά θα πρέπει να επιχειρείται αν η θερμοκρασία δεν πέφτει.
. Χρησιμοποιείστε ανεμιστήρες ή οποιοδήποτε μέσο μπορεί να διοχετεύσει αέρα με μεγάλη ταχύτητα. (Προσοχή στο συνδυασμό νερού και ανεμιστήρα! Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας).
. Βάλτε τον ασθενή σε πλάγια θέση ώστε να είναι σε έκθεση μεγάλη επιφάνεια του δέρματός του στη ροή του αέρα.
. Εννοείται ότι ειδοποιείτε το 166.
Ο θερμόπληκτος πολλές φορές χρειάζεται νοσηλεία σε Εντατική Μονάδα.
Γενικά το 25% των πασχόντων θα πεθάνουν. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να ελαττώσει την θνητότητα.