Το Φάντασμα των Οικονομολόγων & το Κοκτέιλ Καμικάζι


Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Μιας και έγινε πολύ της μόδας τελευταία, ας θυμηθούμε μία φράση του μεγάλου οικονομολόγου, του John Keynes: «ο κάθε πολιτικός καταδιώκεται από το φάντασμα ενός οικονομολόγου». Την φράση αυτή του Keynes μου έφερε στο μυαλό η Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Τη στιγμή που η πολιτική ζωή της χώρας κινείται στους ρυθμούς του «Παυλίδειου Άγους», ένας τεχνοκράτης ήρθε να μας θυμίσει το αυτονόητο. Βρισκόμαστε στη μέση μίας σοβαρής οικονομικής κρίσης, το ξεχάσαμε;
Η οικονομία δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο κομμάτι των πολιτικών, ειδικά όταν αυτή βρίσκεται σε διαδικασία ύφεσης, έλα όμως που τα προβλήματα είναι σε αυτό το πεδίο, και εκεί πρέπει να δοθούν οι λύσεις.
Ο κύριος Προβόπουλος λοιπόν, παρουσίασε ένα.......
εκρηκτικό οικονομικό κοκτέιλ: μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη, αυξημένο έλλειμμα, διογκούμενο χρέος, αύξηση της ανεργίας, μείωση των εξαγωγών, υψηλός πληθωρισμός, ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και μίλησε για την ανάγκη ενός μακροχρόνιου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ο κύριος Προβόπουλος, με την έκθεση του, έστειλε πολλαπλά μηνύματα: α) στην Κυβέρνηση, της εξήγησε την πραγματική οικονομική κατάσταση, της ανέδειξε τα προβλήματα και της ζήτησε να πάρει τα μέτρα, που δεν έχει πάρει ως τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. β) στο ΠΑΣΟΚ, του έκλεισε το μάτι για τις πράσινες επενδύσεις, αλλά, επίσης, του ανέλυσε την οικονομική κατάσταση που θα παραλάβει, και του έδειξε τα όρια των δημοσιονομικών αντοχών και των προεκλογικών παροχών. γ) στους πολίτες, λόγω της ανυπαρξίας σχεδίου θα αναγκαστούν να χάσουν ακόμη και τις αλυσίδες τους, που θα έλεγε και ο Marx.
Είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Προβόπουλος έχει μελετήσει αρκετά τον Keynes. Την επόμενη φορά που θα προχωρήσει στην παρέμβαση του, ας θυμηθεί δύο φράσεις του μεγάλου οικονομολόγου: «δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό από μία ορθολογική επενδυτική πολιτική σε έναν ανορθολογικό κόσμο» και «το μακροπρόθεσμο είναι ο λάθος οδηγός των τωρινών ζητημάτων, μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί».
Η διαχείριση της οικονομικής αβεβαιότητας του σήμερα είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Ελπίζω όταν το Κοινοβούλιο τελειώσει με την «συκοφαντία», φανερώνω αυτόν που κλέβει τα ιερά σύκα αλλά εγώ μπορεί να έχω κλέψει τη συκιά, του Παυλίδη, να ασχοληθεί λίγο και με τα προβλήματα.