Ιστορική νίκη της αριστεράς στην Ισλανδία


Προς μια ιστορική εκλογική νίκη επί του συντηρητικού κόμματος, το οποίο ανατράπηκε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο έπειτα από 18 χρόνια στην εξουσία, οδεύει ο συνασπισμός της αριστεράς στην Ισλανδία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εκλογικής επιτροπής, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων, σύμμαχοι στην προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίσθηκε το Φεβρουάριο, συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.
Με καταμετρημένο το 81% των ψήφων, τα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV δείχνουν πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση.....
Σοσιαλδημοκρατών / Αριστεράς-Πρασίνων κερδίζει 34 έδρες - μια πλειοψηφία 3 εδρών στο 63μελές κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν 20 έδρες με το 30,9% των ψήφων και το κίνημα Αριστερά-Πράσινοι 14 με το 21,5% των ψήφων.
Όπως προβλεπόταν, οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» το ισχυρό Κόμμα της Ανεξαρτησίας, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα το περασμένο φθινόπωρο. Το κόμμα έλαβε μόλις το 24% των ψήφων (16 έδρες), κάτω και από το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό του (27% το 1987). Το 2007 είχε συγκεντρώσει 36,6% των ψήφων.
«Ναι, μπορώ να χαμογελάσω, οι εκλογές αυτές θα είναι ιστορικές επειδή θα είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα της αριστεράς θα συγκεντρώσουν την πλειοψηφία», δήλωσε η ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων.
Ο ηγέτης του ισλανδικού συντηρητικού κόμματος, Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον, παραδέχθηκε την ήττα του, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. «Χάσαμε αυτή τη φορά, όμως θα κερδίσουμε ξανά στο μέλλον», δήλωσε από το γενικό επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters