Το τελευταίο μου τσιγάρο...

Ένας στους δέκα θα το κόψει μετά την 1η Ιουλίου

Ευκαιρία για να κόψουν ή να ελαττώσουν το τσιγάρο: κάπως έτσι αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τα νομοθετικά μέτρα που προβλέπουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Ιουλίου 2009.

Ειδικότερα, ένας στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνει πως θα κόψει μαχαίρι το κάπνισμα, όταν θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, ενώ παράλληλα τέσσερις στους δέκα λένε ότι έχουν πάρει απόφαση να το μειώσουν, καθώς σπάνια θα μπορούν να ανάψουν τσιγάρο, όταν βγαίνουν έξω.

Τα παραπάνω προκύπτουν από νέα μελέτη που πραγματοποίησε η ....
εταιρεία ερευνών Κapa Research για το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) στην οποία συμμετείχαν 2.037 πολίτες που επισκέπτονται συχνά το περίπτερο για να αγοράσουν τσιγάρα, αλλά και 2.006 ενήλικες μη καπνιστές.

Εντυπωσιακό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το γεγονός ότι οι λάτρεις του καπνού όχι μόνον δεν γυρνούν την πλάτη τους στα επερχόμενα αντικαπνιστικά μέτρα, αντίθετα τα υποστηρίζουν.

«Το 95% των μη καπνιστών, αλλά και έξι στους δέκα καπνιστές θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους», υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του ΙΚΠΙ κ. Γιάννης Τούντας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επίσημη έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας στη χώρα μας.

«Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος από όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους είναι η πιο σημαντική πρωτοβουλία για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας. Από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο. Και το σβήνει χωρίς παραθυράκια», είπε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ζητώντας τη συναίνεση της κοινωνίας για την εφαρμογή των νέων μέτρων.

«Παράθυρο» για καταστήματα
Πάντως, η διάταξη- «παράθυρο» που προβλέπει ότι τα καταστήματα που έχουν εμβαδό κάτω των 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν αποκλειστικά για καπνίζοντες δεν φαίνεται να αποσύρεται, ακολουθώντας το ισπανικό και πορτογαλικό αντικαπνιστικό μοντέλο.