Καταδικαστική η απόφαση του Ευρωδικαστήριου για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών


Την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών προβλέπει η καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που αφορά τουλάχιστον 100.000 εργαζόμενες στον Δημόσιο τομέα.

Το Δικαστήριο επικαλείται διαφορετική μεταχείριση των δύο φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησή τους, η οποία όπως αναφέρει αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, γιατί δεν συμβάλει στην βελτίωση της ικανότητας των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς.

Οι κανόνες της ελληνικής νομοθεσίας -συνεχίζει στην απόφασή του- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προβλέπουν για τις γυναίκες, ιδίως τις μητέρες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση με τους άνδρες, χωρίς να αποκαθιστούν τα προβλήματα που αυτές ενδέχεται να συναντήσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει σε........
παράσταση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μπροστά από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κινητοποίηση του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινάει αυτή την ώρα.

Η ΑΔΕΔΥ ζητά να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει την απόφαση του Δικαστηρίου και να προχωρήσει στην

Μετά την έκδοση της απόφασης η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί, το αργότερο εντός 3 ετών, να προωθήσει σημαντικές μεταβολές στο συνταξιοδοτικό σύστημα του Δημοσίου.Πηγή ΣΚΑΙ