Συνέντευξη του κ. Μπαμπινιώτη σε εκπομπή της Ετ1 στην κ. Παναγιωταρέα.


Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο κ. Μπαμπινιώτης στη χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην κ. Παναγιωταρέα στην ΕΤ1. Μερικά βέβαια ήταν γενικότητες και ευφυολογήματα και στα περισσότερα δεν ανέφερε κάποιες πρακτικές λύσεις. Όσοι πάντως παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά δρώμενα κατάλαβαν και μερικά πράγματα που δεν τα είπε ξεκάθαρα ο κ. Μπαμπινιώτης αλλά τα εννοούσε. Πάντως έδειξε ότι γνωρίζει αρκετά τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού συστήματος, άλλωστε η μακρόχρονη πείρα του σε διάφορα πόστα δεν είναι τυχαία. Ας δούμε κάποια από τα βασικά σημεία της ομιλίας του:

1) Ανέφερε όλα τα σχέδια για την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εστιάζοντας λίγο περισσότερο σε αυτό που κατά καιρούς έχει υποστηρίξει (δηλαδή στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για τη διενέργεια εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα λαμβάνει όμως υπ' όψιν και τη βαθμολογία των παιδιών στα τρία έτη του Λυκείου). Ανέφερε όμως και το σχέδιο για ύπαρξη προπαρασκευαστικού έτους.

2) Μίλησε για την ανάγκη αξιολόγησης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Φινλανδίας, όπου η αξιολόγηση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι διαρκής όπως ανέφερε.

3) Μίλησε ακόμη και για την ανάγκη καλλίτερης κατάρτισης των εκπαιδευτικών μέσα στα Πανεπιστήμια αναφέροντας ιδιαίτερα το θέμα των φιλολόγων (που πράγματι λόγω του κατακερματισμού της Σχολής τους άλλοι δεν έχουν γνώσεις αρχαίων, άλλοι ιστορίας κ.λ.π.).

4) Ενδιαφέρον είχε η άποψή του για το κατ' εξοχήν πρόβλημα της υποβάθμισης του Λυκείου από την Παραπαιδεία των φροντιστηρίων. Πρέπει να στηρίξουμε το Λύκειο και να εστιάσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών πίσω σε αυτό, τόνισε. Εμμέσως, πλην σαφώς υποστήριξε ότι τα φροντιστήρια πρέπει να πάψουν να υπάρχουν (τουλάχιστον με την μορφή που τα ξέρουμε σήμερα), αλλά ανέφερε ότι οι καθηγητές που δουλεύουν σε αυτά χρειάζονται στην Δημόσια Παιδεία.

5) Αναφέρθηκε επίσης και στον ΑΣΕΠ, τον οποίο χαρακτήρισε άδικο, αφού οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εξετάζονται συνεχώς και παραβλέπεται η πορεία τους στο Πανεπιστήμιο.


Τι δεν είπε όμως;
1) Ωραία τα σχέδια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Εμείς άλλωστε υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο.
(Δεν θα πρέπει να συνοδεύεται και με αύξηση στο μισθό για όσους αξιολογούνται ικανοποιητικά;) Όμως ο κ. Μπαμπινιώτης δεν ανέφερε πως σκέφτεται να γίνεται αυτή η αξιολόγηση. Όσον αφορά την επιμόρφωση, ελπίζουμε να μην πάρει την μορφή των σημερινών ΠΕΚ γιατί τότε θα είναι κάτι παραπάνω από άχρηστη. Βέβαια το βασικό πρόβλημα σε όλα αυτά είναι η αντίδραση της ΟΛΜΕ. Είναι γνωστό ότι στην ΟΛΜΕ με το που ακούνε “αξιολόγηση” βγάζουν αφρούς. Άλλωστε οι ανεπαρκείς πάντα φοβούνται την αξιολόγηση. Για να το επιτύχει αυτό ο κος Μπαμπινιώτης πρέπει να έχει την αμέριστη υποστήριξη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ. Το έχει συζητήσει αυτό;


2) Πολύ καλή είναι η άποψή του και για το θέμα της αναβάθμισης Λυκείου. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο όλοι ξέρουμε ότι χρειάζονται χρήματα. Πώς θα αναβαθμιστεί το Λύκειο όταν παραμένουν οι τάξεις των 25+ ατόμων, όταν οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται λιγότερο από τους οδηγούς των λεωφορείων, όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση στον κλάδο για να αναδειχθούν αξιοκρατικά οι καλύτεροι αλλά κυριαρχεί η κομματοκρατία; Επίσης ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι χρειάζονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί στο Δημόσιο σχολείο. Αυτό είναι σωστό όμως που θα βρεθούν τα κονδύλια για κάτι τέτοιο;

3) Καταλαβαίνουμε ότι ο ΑΣΕΠ είναι μια επίπονη διαδικασία, όμως τι άλλο μπορεί να γίνει για να υπάρξει μια αξιοκρατική επιλογή των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν; Είναι γνωστό ότι ο αριθμός των πτυχιούχων υποψήφιων εκπαιδευτικών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτούς που χρειάζεται η Δημόσια Παιδεία ακόμα και αν ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη υποδιπλασιαστεί.. Αυτό που μάλλον εννοεί είναι ότι πρέπει να παίζει μεγαλύτερο ρόλο ο βαθμός κτίσης πτυχίου αλλά και η ποιότητα του τμήματος μέσω της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων. Επίσης θυμίζουμε ότι στο παρελθόν έχει υποστηρίξει τη χρήση φιλόλογων, μαθηματικών, φυσικών κ.λ.π για τη διδασκαλία των μαθημάτων στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού.
/
paideia-gr