Αλλάζει σελίδα ο Πλανήτης ή μία από τα ίδια;;


Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσιγκτον ο πλανήτης γυρίζει σελίδα. Είναι η ώρα που θα ορκιστεί ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οταν γεννήθηκε ο κ. Ομπάμα, το 1961, κάτι τέτοιο;;;; ήταν απλώς ανήκουστο. Ακόμη και ο γάμος των γονιών του, ενός μαύρου φοιτητή από την Κένυα και μιας λευκής Αμερικανίδας από το Κάνσας, ήταν ακόμη τότε παράνομος σε περισσότερες από τις μισές Πολιτείες. Κι όμως: δύο έως τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένεται να συρρεύσουν για να πανηγυρίσουν απόψε στην Ουάσιγκτον την αναγόρευσή του στο ισχυρότερο πολιτικό πόστο της υπερδύναμης. Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά «πάρτι» όλων των εποχών- και από τα ακριβότερα, αφού παρά την οικονομική κρίση θα δαπανηθούν για τους τετραήμερους εορτασμούς περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια.

Κάθε κίνηση του κ. Ομπάμα ξεχειλίζει από συμβολισμό. Ο νέος πρόεδρος έφθασε στην Ουάσιγκτον την Κυριακή με το τρένο, επαναλαμβάνοντας ένα συμβολικό ταξίδι, στα χνάρια εκείνου που είχε πραγματοποιήσει το 1861 το είδωλό του, ο Αβραάμ Λίνκολν, λίγο πριν από το διάγγελμά του για την κατάργηση της δουλείας και το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου. Ξεκίνησε την ημέρα του με μια επίσκεψη στο στρατιωτικό νεκροταφείο Αρλινγκτον, πήγε στην εκκλησία, και το απόγευμα της Κυριακής ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε μεγάλη συναυλία στο κέντρο της Ουάσιγκτον, στο Μνημείο Λίνκολν.

Χ θες, 80ή επέτειο της γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο κ. Ομπάμα τίμησε τον αδικοχαμένο αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ειδική τελετή, υποσχόμενος ουσιαστικά την ανανέωση του αμερικανικού ονείρου. «Θα συγκεντρωθούμε και θα δημιουργήσουμε ένα όνειρο, εκεί όπου το όνειρο του δροςΚινγκ συνεχίζει να ηχεί. Εδώ στην Αμερική το πεπρωμένο μας όλων μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο» είπε.