ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ………….;;

Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Τα είπαμε και την περασμένη εβδομάδα περί ανασχηματισμού, και όπως όλοι διαπιστώσαμε, επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα.

Αξίζει όμως τον κόπο να ασχοληθούμε λίγο με εκείνους που έφυγαν και τι αφήνουν πίσω τους και αυτούς που μένουν.

Πάνω απ όλα όμως αξίζει να ασχοληθούμε με τον αντίκτυπο, την πικρία και τις αντιδράσεις όχι εκείνων που έφυγαν και των άλλων που ΔΕΝ μπήκαν στην κυβέρνηση, αλλά εκείνων που άλλα περίμεναν, και άλλα υπό μορφή κεραμίδας τους ήρθαν.

Ο «τσάρος» (λέμε τώρα) Αλογοσκουφης έφυγε, αλλά τι άφησε πίσω του;

Έναν προϋπολογισμό έκτρωμα, ο οποίος δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί, μια οικονομία σε γενικότερες γραμμές που όπως έλεγαν και παλιά «σαράντα πέντε μάστοροι και εξήντα μαθητάδες» δεν φτάνουν για να την διορθώσουν.

Βέβαια ο Αντικαταστάτης του δεν πρόκειται να αλλάξει και κάτι (δεν είναι κορόιδο).

Ας μην ξεχνάμε ότι ΜΑΖΙ στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν ξεκίνησαν την εφαρμογή αυτής της οικονομίας (ποιας;).

Ο Στυλιανίδης φεύγει, ο Σπηλιωτόπουλος έρχεται.

Αφού ο Άρης «έλαμψε» στον τουρισμό, έρχεται τώρα να μας «μορφώσει» μέσα από τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν!

Ο Λιάπης, το «ξαδερφάκι» μετά από το πολύτιμο έργο του στο πολιτισμού έφαγε κανονική κλωτσιά, και τη θέση του πήρε το μαύρο πρόβατο, ο Σαμαράς, για να συνεχίσει με τη σειρά του και αυτός τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Βέβαια για την περίπτωση του Σαμαρά, το Μητσοτακέικο δεν μίλησε ακόμα, και περιμένετε!

Αν νομίζετε ότι ο επίτιμος θα αφήσει έτσι την «απ’ έξω» του Κυριάκου, τότε κάνετε μεγάλο λάθος και δεν ζείτε στην Ελλάδα.

ΚΑΙ ΜΟΝΟ η παρουσία του Σαμαρά στην Κυβέρνηση, δηλαδή για να το πούμε όπως ακριβώς είναι, η «είσοδος του από το παράθυρο», θα δρομολογήσει εξελίξεις άσχημες στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Η Ντόρα φυσικά και έμεινε για να συνεχίσει τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.

Πολλοί έλεγαν ότι ο Καραμανλής θα την έβγαζε από το σημαντικό αυτό υπουργείο..

Ο Καραμανλής δεν είναι βλάκας να πάει σε κατά μέτωπο σύγκρουση με το Μητσοτακέικο και τον περίγυρο του οπότε λοιπόν η Ντόρα έμεινε.

Το εσωτερικών απέκτησε νέο υφυπουργό για θέματα τύπου!

Ο Χηνοφωτης καρατομήθηκε (αναμενόμενο αφού από την αρχή της θητείας του ηταν σε κόντρα με τον Πάκη) και ο φίλος μας Θεσσαλονικιός Γκιουλέκας, θα λύσει τα προβλήματα των «Σωμάτων ασφαλείας» με … δελτία τύπου αλλά (ίσως) και κάποια κίνηση λογοκρισίας στα πλαίσια πάντα των μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν.

Στο Μακεδονίας Θράκης μπήκε επιτέλους και ένας σωστός (τουλάχιστον μέχρι τώρα) ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκτός των άλλων μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κάνει και μερικά πράγματα για την ρημάδα τη Μακεδονία.

Θα δείξει.

Πάντως αν κάποιος παρατηρούσε τον πρωθυπουργό κατά την ώρα της ορκωμοσίας των νέων υπουργών, αν έβλεπε το πρόσωπο του θα διέκρινε μια απορία, έναν προβληματισμό, κάτι ρε παιδί μου σαν να ηταν «χαμένος» στο υπερπέραν.

Ίσως να σκαφτόταν τα «τζάκια» που απογοήτευσε με την επιλογή του και τι τον περιμένει από εδώ και πέρα.

Και καλά θα κάνει να σκεφτεί τα «τζάκια» γιατί αυτά θα αποτελειώσουν το «σκάψιμο του λάκκου» της πολίτικης, των μεταρρυθμίσεων του!

Δεν θα αναφέρω σε άλλα πρόσωπα (για την ώρα).

Από eχθες το βραδάκι, σε πολλά στέκια επικρατεί αναβρασμός στους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος και απογοήτευση.

Πολλοί είναι εκείνοι που περίμεναν με αυτό τον ανασχηματισμό να γίνει ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα που θα βγάλει τη χώρα από το «πηγάδι» που έπεσε.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν έγινε.

Οι μεταρρυθμίσεις ναι μεν θα συνεχιστούν (όπως άλλωστε έχουν δηλώσει όλοι ξεκάθαρα), αλλά μαζί με αυτές και η διάλυση μας μέχρι να πάμε σε εκλογές, οι οποίες μπορεί να «απομακρύνθηκαν» (κατά πολλούς), αλλά συνάμα βρίσκονται δίπλα μας, κοντά μας (κατά πολλούς άλλους).

Βασίλης Τσούγκαρης

Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας

tsougarisgnomi@gmail.com