Τζογάρουν στον θάνατό μας!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Tο ενδεχόμενο ενός χρεωστασίου της ελληνικής οικονομίας πάνω στο οποίο τζόγαραν ως χτες τα χρηματοπιστωτικά γεράκια των διεθνών χρηματιστηρίων, η ενστικτώδης εξέγερση των νέων για τα κοινωνικά αλλά και οικονομικά αδιέξοδά τους, το έφερε προ των πυλών! Οι πληροφορίες προέρχονται από τα dealing rooms των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και είναι πέρα για πέρα εξακριβωμένες.


Ήδη η διαφορά (spread) επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας με την αντίστοιχη της Γερμανίας υπερέβη τις 1,76 μονάδες (το ανώτατο όριο της ευρωζώνης είναι 2) και τα ασφάλιστρα έναντι ενός πιθανού χρεωστασίου που καταβάλλονται για την αγορά Ελληνικών ομολόγων (τρόπος δανεισμού) υπερτριπλασιάστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες. Που σημαίνει ότι: Μόλις η οικονομία μας υπερβεί το όριο τότε η χώρα μας αφ’ ενός θα τεθεί σε κοινοτική καραντίνα και αφ’ ετέρου θα της επιβληθούν οι επαχθείς όροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο θα εξαναγκασθεί να προσφύγει για δανεισμό. Δηλαδή. Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα όπως και του επιδόματος αδείας αλλά και αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Εργατικές κατακτήσεις που έτσι κι αλλιώς οι Σημιτικοί εκσυγχρονιστές από την μία και η Νεοφιλελεύθερη δεξιά από την άλλη τις έχουν θέσει στο στόχαστρο της αμφισβήτησης από κοινού και από καιρό.


Σύμφωνα με τον Γαλλικό Le Monde η χώρα μας είχε ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη βρεθεί μια ανάσα μακριά από την Κοινοτική καραντίνα παρά το ότι όπως θα θυμάστε οι ιδιωτικές τράπεζες διά μέσου του συσσωρευμένου πλούτου τους από την πολυετή τοκογλυφία δήλωναν πως «δανείζουμε δεν δανειζόμαστε» πουλώντας έτσι αλαζονική μαγκιά στο κράτος αφού αρνούνταν την ευεργεσία των 28 δις ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να έλθει το ζοφερό σήμερα στην βάση της διαμόρφωσης του οποίου άλλαξαν άρδην στάση πιέζοντας πλέον μαζί με τον Αλογοσκούφη ασφυκτικά την Τράπεζα της Ελλάδας στην εκταμίευση του ποσού έστω και με ανεπαρκείς εγγυήσεις. Πρόκειται ωστόσο για την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης επειδή ο Βγενόπουλος που εκφράζει τα συμφέροντα του διεθνούς χρηματιστικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου απειλεί με νομικές κυρώσεις στην περίπτωση που αντιληφθεί χαριστικές εκροές προς τους εγχώριους τραπεζίτες. Μύλος!!!


Αν τελικά ανοίξουμε την πόρτα του διεθνούς νομισματικού ταμείου τότε πράγματι η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα αφού της δικής μας οικονομικής παγίδας με την ΟΝΕ στις δαγκάνες της οποίας συνελήφθη πρωτίστως η εξεγερμένη γενιά των επτακοσίων ευρώ, προηγήθηκε όπως όλοι γνωρίζετε η Αργεντινή που υιοθέτησε κατά τα συμφέροντα της δικής της πλουτοκρατίας το αμερικανικό δολάριο ως νόμισμά της. Για να καταρρεύσει η οικονομία της σε μία νύχτα..

Να πως το με την σύμπραξη του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου εγχώριο όραμα της ΟΝΕ μετασχηματίζεται σε όξινη βροχή πάνω από την ασκεπή Ελληνική οικονομία για την οποία όταν με την απογραφή η κυβέρνηση Καραμανλή έπαιρνε μέτρα, αποσιώπησε πως θα τα χρησιμοποιούσε για το φέρετρό της!!!


Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr