Δυο τρις τόνοι πάγου έλιωσαν



Βάσει νέων στοιχείων από δορυφόρο της NASA, δύο τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν λιώσει στην Γροιλανδία, την Ανταρκτική και την Αλάσκα από το 2003! Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποδεικνύεται δραματικά σύμφωνα με μετρήσεις του πάχους του πολικού πάγου με την Γροιλανδία, μάλιστα, να έχει χάσει πάνω από το μισή παγοκάλυψη ξηράς. Οι επιστήμονες της NASA προορίζουν τα στοιχεία στο συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Γεωφυσικών στο Σαν Φρανσίσκο.


Τα νέα είναι κάπως καλύτερα για την Αλάσκα. Ο πάγος ξηράς σημείωσε μια μικρή αύξηση λόγω χειμερινών χιονοπτώσεων μετά το 2003. Από το 2003, έτος έναρξης των μετρήσεων, η Αλάσκα έχει χάσει 400 δις τόνους παγοκάλυψης ξηράς. Ωστόσο, η τήξη πάγου ξηράς δεν επηρεάζει τόσο την στάθμη της θάλασσας όσο εκείνη του θαλάσσιου πάγου. Τα παραπάνω μέρη που αναφέρθηκαν, εξαιτίας του λιώσιμου του πάγου τους, έχουν ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά μισό εκατοστό περίπου. Η διαστολή του νερού από την θέρμανσή του ευθύνεται επίσης. Το μισό εκατοστό που αναφέρθηκε δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Σε περιοχές όπως βόρεια της Αλάσκα, η θερμοκρασία ήταν ακόμη και 10 βαθμούς μεγαλύτερη το φθινόπωρο. Αυτό συμβαίνει καθώς τα νερά της Αρκτικής απορροφούν περισσότερη θερμότητα έχοντας χάσει τις ανακλαστικές ιδιότητες των τεράστιων όγκων λευκού πάγου.


Η απώλεια πάγου, ως ένα ακόμη επακολούθημα, θερμαίνει το νερό και αυτό με τη σειρά του το υπέδαφος παράγοντας μεθάνιο. Παγιδευμένες ποσότητες μεθανίου και σε άλλες περιοχές, όπως στη Σιβηρία, έχουν ανεβάσει τα επίπεδα μεθανίου επίσης 10 φορές από τα μέσα της δεκαετίας του 90.
www.blue-planet.gr