Το ελαστικό ωράριο εργασίας φηφίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο

Εντός του Eυρωκοινοβουλίου συζητείται η πρόταση για εφαρμογή του ελαστικού 65ώρου, που την Τετάρτη ψηφίζεται. Εκτός πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο εργαζομένων που δηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους και ζητούν σεβασμό στα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Η εισήγηση του Ισπανού σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Αλεχάνδρο Θέρκας προβλέπει ότι μέσα σε διάστημα 12 μηνών ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τις 70 ώρες (έως τις 78), ενώ στο σύνολο του έτους ο μέσος όρος θα πρέπει να παραμένει στις 48 ώρες την εβδομάδα.

Έτσι, οι εργαζόμενοι θα καλούνται να δουλεύουν σε ορισμένες περιόδους πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα και σε άλλες λιγότερες. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα αναπληρώνονται με ρεπό, άδειες κ.τλ., με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η εισήγηση που έχει βελτιώσει σε ορισμένα σημεία την απόφαση Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπει ακόμα ότι αυτός ο τρόπος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με τη δυνατότητα ρήτρας αυτοεξαίρεσης («opt-out») θα πρέπει να καταργηθεί έπειτα από 3 χρόνια.

Η αυτοεξαίρεση είναι η δυνατότητα ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, με την οποία ένας υπάλληλος θα μπορεί να εξαιρείται από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των 48 ωρών και να εργάζεται ακόμη και πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα.