Καταστροφή!!!!


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε από το απόγευμα χθες και για πολλές ώρες το κέντρο της Αθήνας, με δεκάδες κτίρια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα και τη λεωφόρο Συγγρού.
Σημειώθηκαν λεηλασίες καταστημάτων, τράπεζες και επιχειρήσεις υπέστησαν σημαντικές φθορές, ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν μέχρι την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Οι εστίες έντασης άλλαζαν συνεχώς, μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, από περιοχή σε περιοχή, δημιουργώντας πονοκέφαλο στην αστυνομία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν αρκετές προσαγωγές. Τα συνεχή επεισόδια δεν άφησαν τις διαδηλώσεις να εξελιχθούν, με τον τρόπο που είχαν προγραμματιστεί από τους διοργανωτές τους. Ένταση και καταστροφές σημειώθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Χανιά και σε άλλες πόλεις.

"Εμπόλεμη ζώνη" το κέντρο της Αθήνας

Εικόνα "ζώνης πυρός" εμφάνιζε από το απόγευμα η καρδιά της πρωτεύουσας, με νέες καταστροφές σε καταστήματα, τράπεζες και δημόσια κτήρια, και με συμπλοκές αστυνομικών με ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει στις πορείες και συγκεντρώσεις που έγιναν από το πρωί για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Μεταξύ των χώρων και των κτιρίων που υπέστησαν φθορές είναι το θέατρο Rex, το θέατρο "Λαμπέτη", το ξενοδοχείο "Τιτάνια", ενώ ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κατάστημα "Γρηγόρης" στην γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Πανεπιστημίου. Πολύ μεγάλες καταστροφές και ζημιές έχουν υποστεί τα καταστήματα γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Δύο τουλάχιστον κτίρια πυρπολήθηκαν στην οδό Φιλελλήνων, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν καταστήματα και στην οδό Πανεπιστημίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λεηλατήθηκε οπλοπωλείο στην Ομόνοια, το οποίο περιείχε μόνο σπαθιά και βέλη και όπλα αντίκες.

Πληροφορίες που ανέφεραν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι σε κτίρια που δέχτηκαν εμπρηστικές επιθέσεις, ερευνήθηκαν, ώστε να απεγκλωβιστούν χωρίς δυσμενείς συνέπειες. Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν σε κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, όπου ο φύλακάς του επιβεβαίωσε την παρουσία γυναίκας εργαζόμενης στο κτίριο, που δεν είχε βγει από αυτό. Απεγκλωβίστηκαν τελικά δύο γυναίκες και ένας άνδρας.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Συγγρού, τη Σταδίου και την Ερμού. Πυρπολήθηκε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος. Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου, μόνο στην Ερμού, τη Λ. Αλεξάνδρας και την Πατησίων 135 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές. Οι οκτώ καταστράφηκαν ολοσχερώς, 38 έπαθαν μεγάλες υλικές ζημιές, 12 λεηλατήθηκαν και οι υπόλοιπες έχουν σπασμένα τζάμια. Στις επιχειρήσεις απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι.

Πυρκαγιά σημειώθηκε στη διασταύρωση Ιπποκράτους και Ακαδημίας στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Χαρακτηριστικό της έκτασης των επεισοδίων, είναι ότι πήραν φωτιά ακόμα και δέντρα κεντρικών δρόμων της Αθήνας.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στο κτήριο της διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών, στη Διονυσίου Αεροπαγίτου από μολότωφ που πέταξαν διαδηλώτες. Στο κτήριο βρίσκονταν τουλάχιστον 25 σπουδαστές και διπλωματικοί υπάλληλοι της Ακαδημίας.

Επίσης πυρκαγιές ξέσπασαν σε ξενοδοχείο στις οδούς Σόλωνος και Μπενάκη, καθώς και σε αποθήκη βιβλίων στη συμβολή των οδών Κωλέτη και Μπενάκη. Νωρίτερα παραδόθηκε στις φλόγες μια πολυκατοικία στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού.

Με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των επεισοδίων,11 τραυματίες έχουν παραληφθεί από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από το χώρο των γεγονότων, οι επτά εκ των οποίων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Σωτηρία" με αναπνευστικά προβλήματα και τέσσερις στο ΚΑΤ με κακώσεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό.