Σχετικές γενικεύσεις


Σοκ προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η είδηση για το θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου σε επεισόδια που έγιναν στην Αθηνα. Μετά το συμβάν δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων, αρκετά εισήλθαν μέσα στο Πολυτεχνείο, ενώ άλλα άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων κτλ οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου .
Τα γεγονότα δείχνουν με απλό τρόπο ότι χιλιάδες άνθρωποι επηρεασμένοι από το γενικότερο ψυχολογικό κλίμα της εποχής και τις αρνητικές εμπειρίες που καθημερινά αποκομίζουν που σε μεγάλο βαθμό είναι συνέπεια της μη εφαρμογής των κανόνων και της αλόγιστης από τα μμε προβολής διαφόρων μορφών παραβατικότητας οδήγησαν και είναι σίγουρο ότι θα ξαναοδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη βία και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Ποιες όμως είναι οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος;

Με μια πρώτη ματιά, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι νεαροί, που σε μεγάλο βαθμό βλέπουν τη ζωή τους ως μια ζωή χωρίς προοπτική προσπαθούν με τον τρόπο που εκφράζονται να περισώσουν τη χαμένη αυτοεκτιμηση τους.

Κατ' αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στο συμπέρασμα να πούμε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν ανήκει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι ο τρόπος λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος καθορίζει αλλά και αλλάζει ανάλογα με τις εποχές τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αν όμως κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά τα πράγματα θα διαπιστώσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο τρόπος λειτουργίας του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος δεν ικανοποιεί τα ενδιαφέροντα και δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων. Σε μεγάλο βαθμό η δυναμικότητα καταναλώνεται στην αλληλοεξόντωση και σε λάθος κατευθύνσεις.


Από κι και πέρα δεν χωρά αμφιβολία ότι, οι ευθύνες της πολιτείας και των μμε διαχρονικά είναι είναι μεγάλες, δεν ανήκουν όμως αποκλειστικά στο υπουργείο εσωτερικών και την αστυνομία, επειδή σκοπός των οργάνων της τάξης είναι να διαφυλάσσουν την τάξη. Αν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο ενέργησαν παράνομα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Καταλήγοντας σ' ένα βιαστικό συμπέρασμα θα πούμε ότι για ό,τι σήμερα συμβαίνει στην κοινωνία ευθύνεται σειρά λαθών και παραλήψεων που κατά καιρούς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επισημανθεί από αρκετούς και αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δεν θα μπορούσε όμως να περάσει απαρατήρητος και ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης από τα πολιτικά κόμματα και αρκετά μμε. Με τη στάση τους επέδειξαν ανευθυνότητα η οποία δημιουργεί οικιοθελώς παραβάτες. Έδειξαν ότι πάνω και από την προστασία και διαμόρφωση της ανθρώπινης ζωής να προστάσουν την εξουσία. Το γεγονός ως κοινωνικό φαινόμενο, χρήζει αναλυτικότερης προσέγγισης, πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει.


http://neoinileias.blogspot.com/