Φάκελος Ναρκωτικά (33) ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥ ΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΟΥΣ(Μέρος 2ο)

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.


Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΟΥΣ

Μέρος 2ο

Η προσωπικότητά του:

Σε ποσοστό περίπου 50% έχει διαφορετική προσωπικότητα από τη συνηθισμένη του μέσου φυσιολογικού ανθρώπου, θεωρούμενος ως αποκλίνων και προβληματικός.

Αυτός λοιπόν ο διαφορετικός, που μπορεί γι' αυτό να έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες, ανήκει στη σφαίρα του ψυχοπαθητικού, ψυχανώμαλου, νευρωσικού, ψυχασθενή, επιπόλαιου, διανοητικά καθυστερημένου και ανώριμου συναισθηματικά.

Ο χαρακτήρας, του παρουσιάζει πολλές ιδιορρυθμίες και μπορεί να είναι κλειστός τύπος ή υπερβολικά συναισθηματικός, καθώς και ασθενικός, που δεν διακρίνεται για την αγωνιστικότητά του, την πίστη του στα ιδανικά και τη φιλοδοξία του.

Απογοητεύεται πολύ εύκολα και εγκαταλείπει την προσπάθειά του για επιτυχία στη ζωή.

Δεν έχει κριτική και αυτοκριτική ικανότητα, είναι πολύ ευάλωτος με πολλές περί αυτοκτονίας σκέψεις, κοινωνική απάθεια, αποξένωση και ηθική άμβλυνση.

Οι επιπτώσεις της τοξικομανίας στην προσωπικότητά του είναι πολύ σοβαρές.

Η δυσχέρεια στην προμήθεια ναρκωτικής ουσίας του προκαλεί εκνευρισμό, θυμό και επιθετικές διαθέσεις.

Η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά, τον κάνει συνήθως φυγόπονο, ευερέθιστο, καχύποπτο, ανήσυχο, βάναυσο, αχαλίνωτο, δειλό, με έντονα διαταραγμένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Το επάγγελμά του:

Ο τοξικομανής, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, δεν μπορεί να ασκήσει με σταθερότητα και αποδοτικότητα ένα επάγγελμα, όταν από αυτό μάλιστα γεννώνται πολλές απαιτήσεις.

Η συνεχής λήψη ναρκωτικών του μειώνει τη σωματική δύναμη και αντοχή αλλά και τη διάθεσή του για εργασία.

Η υπνηλία, η υπερδιέγερση, ο εκνευρισμός (ανάλογα με το ναρκωτικό που παίρνει), καθώς και οι επιδράσεις από τη στέρησή του, χρόνο με το χρόνο μηδενίζουν τη δυνατότητά του για εργασία, καταλήγοντας στην κατηγορία των μόνιμων άεργων.

Το οικογενειακό του περιβάλλον:

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων ανήκει σε προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο προσδιορίζεται από το διαζύγιο των γονέων, την ψυχική νόσο ενός ή και των δύο, την ορφάνια, τον αλκοολισμό, τη χρήση ναρκωτικών, τις συχνές προστριβές μπροστά στο παιδί, την αδιαφορία, τη νευρικότητα και ακόμη περισσότερο την ψυχική ασθένεια αυτών.

Αυτά τα γεγονότα και οι καταστάσεις επιδρούν δυσμενώς στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, καθιστώντας την ασθενική, χωρίς ποτέ να νιώσει το σπίτι του σαν ένα ασφαλές λιμάνι.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο χρήστης ναρκωτικών προέρχεται από πολύ καλές, ηθικές και ευκατάστατες οικογένειες, ενώ αντίθετα από διαλυμένες και προβληματικές προέρχονται πολλές φορές παιδιά "διαμάντια".

Πάνω σ' αυτή την πραγματικότητα στηρίζεται και η λαϊκή ρύση:

"…Από αγκάθι βγαίνει ρόδι…".

Οι σεξουαλικές του σχέσεις:

Η σεξουαλική ανικανότητα και οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις, του δημιουργούν πολύ έντονα και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και με επιτυχία, είναι ενδεχόμενο να τον ωθήσουν στα ναρκωτικά ή στο αλκοόλ.

Σ' αυτά θα του πουν οι "φίλοι" του, θα βρεις παρηγοριά και ανακούφιση από το άγχος. Βέβαια, ο σκοπός τους είναι διαφορετικός και όχι αυτός που φαίνεται αφού βρίσκουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέο πελάτη.

Η στράτευσή του:

Ο τοξικομανής παίρνει αναβολή, και τελικά οριστική απαλλαγή από την υποχρέωση στράτευσης.

Ο κύριος λόγος είναι η ψυχοπαθητική του προσωπικότητα, σε σημείο που να κρίνεται ακατάλληλος για το στρατό.

Είναι ενδεχόμενο να πάρει ναρκωτικά, μόνο και μόνο γι' αυτό το λόγο, ούτως ώστε να είναι έκδηλα και χωρίς αμφιβολία τα συμπτώματα τοξικομανίας, όταν πρόκειται να παρουσιασθεί.

Ωστόσο, μέχρι να επιτύχει το στόχο του, θα έχει ήδη γίνει τοξικομανής, καταστρέφοντας τον εαυτό του, αφού είναι πλέον γνωστό ότι, πολλά ναρκωτικά δημιουργούν εθισμό ακόμα και από την πρώτη ή δεύτερη φορά.



Αύριο η συνέχεια .............

Προηγούμενες 20 αναρτήσεις, 21, 22, 23, 24 25,26,27,28,29, 30 31, 32