SOS:Ποιος θα διαχειριστεί την κρίση;

Γράφει Ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Tα ασιατικά χρηματιστήρια έχασαν σήμερα γύρω στο 10%.

Το έλλειμμα στον αμερικανικό προϋπολογισμό τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ και η Κεντρική Τράπεζα(FED) μιλά για βαθιά ύφεση. Το ΔΝΤ προειδοποιεί για την επερχόμενη κρίση, εκτιμώντας ότι το 2009 οι ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν μηδενική ανάπτυξη, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Deutsche Bank προβλέπει ότι η κρίση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και ότι η γερμανική οικονομία θα δοκιμαστεί όσο ποτέ άλλοτε, μετά τον πόλεμο. Το ίδιο ισχύει για τη Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, κ.α. χώρες. Ηδη πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Μέρκελ, βλέπει την παγκόσμια οικονομία μπροστά σε μια πρωτοφανή ιστορική πρόκληση (χθεσινή δήλωση). Όλα δείχνουν ότι οι ενέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτούργησαν σαν ασπιρίνες. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ανεργία, αύξηση της εγκληματικότητας, φυλετικές και κοινωνικές αναταραχές, ακόμη και πολεμικές συρράξεις αποπροσανατολισμού από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η κατάσταση είναι έκρυθμη σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στην Ουκρανία, η κατάσταση είναι χειρότερη από εκείνη της Γεωργίας και στη γειτονιά μας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η παγκόσμια κρίση φαντάζει σαν μια νταλίκα με σπασμένα φρένα που έρχεται κατά πάνω μας με υπερβολική ταχύτητα. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, εμείς έχουμε γυρισμένη την πλάτη κοιτώντας στο Βατοπέδι, με μια κυβέρνηση αμήχανη που προσπαθεί να διαχειριστεί τη δική της κρίση.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικοί οι φόβοι. Δεν έχουμε πολύ χρόνο και δε νομίζω πως είναι καιρός για εκλογές. Η πρόκληση αυτή προϋποθέτει ενορχηστρωμένη δράση όλων μας. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει συχνά ότι είναι ικανός για θαύματα αρκεί να έχει ηγεσίες που θα τον εμπνεύσουν γι αυτά. Η σημερινή ομάδα εξουσίας γύρω από τον πρωθυπουργό, απέδειξε ότι δεν έχει τη δύναμη ούτε το κύρος για να διαχειριστεί αυτήν την κρίση. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να μας παρακινήσει όλους να συστρατευθούμε, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε με την γενικότερη πολιτική του, αρκεί να μην πληρώσουμε πάλι εμείς οι συνήθεις πληρωτές, θα πρέπει να πάρει ριζικά μέτρα. Το σημαντικότερο, να διώξει από το περιβάλλον του και τα υπουργεία τους ανέντιμους και αναξιόπιστους και γιατί όχι, να τοποθετήσει σε μερικές θέσεις εξωκοινοβουλευτικούς ανεγνωρισμένης αξίας και ήθους, στιλ Δρεττάκη, που αντί να μας παραμυθιάζουν θα μας ενημερώσουν για τους πραγματικούς κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Αν θέλει επίσης να λειτουργήσει η κρατική μηχανή, ας διώξει όλα τα ανίκανα κομματόσκυλα που επάνδρωσαν όλες τις διοικήσεις των δημοσίων

Αλέξανδρος Πιστοφίδης