Δεν τους αξίζει έπαινος;

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Τις επόμενες ημέρες, οι αμερικανικές τράπεζες περιμένουν τα πρώτα 250 από τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια που δέσμευσε η αμερικανική κυβέρνηση για το πακέτο σωτηρίας τους.

«Αμέσως μετά», και σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, «33 από αυτές ετοιμάζονται να διανέμουν μερίσματα στους μετόχους τους της τάξεως των 7 δις!». Ετσι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ένας από τους πιο κερδισμένους της κρίσης, ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας Wells Fargo, ο Warren Buffet, θα πάρει και μερίδιο (επιδότηση των αμερικανών φορολογούμενων για τις καλές του υπηρεσίες). Το ίδιο θα συμβεί και με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα και μεγαλομέτοχο τη City Group, τον Μπελίντ Μπιν Ταλάλ.

Όταν διαβάζεις τέτοιες ειδήσεις, το ερώτημα: «ποιοι κυβερνούν τον κόσμο», δεν χρήζει απάντησης. Το ερώτημα που αιωρείται αναπάντητο, είναι: «τι στο διάολο κάνουν όλοι εκείνοι που πληρώνουν τη νύφη για να σιωπούν»; Η απάντηση είναι: «είναι πολύ απασχολημένοι με τον εαυτό τους. Ζηλεύουν τους μετόχους των τραπεζών που επέλεξαν άξιες ηγεσίες, οι οποίες τους υπηρετούν (όπως είχε πει πριν καιρό ο Βγενόπουλος στο ελληνικό κοινοβούλιο) ενώ εκείνοι επέλεξαν πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι πληρώνονται για να υπηρετήσουν άλλους και όχι τους εντολοδόχους τους».

Δεν αξίζει έπαινος σε αυτούς τους ανθρώπους, που γνωρίζουν άριστα το συμφέρον τους και πώς να το προασπίσουν; Σε μια ομιλία του στο CNN ο Warren Buffet είχε πει: «υπάρχει ήδη ταξικός αγώνας στην Αμερική αλλά αν διεξαχθεί ανοιχτά ταξικός αγώνας η δική μου τάξη θα βγει νικήτρια».

Με λαούς σε απόγνωση και σε πλήρη σύγχυση, πλήρως κατανοητή και δικαιολογημένη η σιγουριά του.