Όταν η εικόνα…καθοδηγεί!

Γράφει ο Γιώργος Πιπερόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Βιάστηκε λίγο ο Οργουελλ βαφτίζοντας το βιβλίο του "1984" - αν ήξερε τι μας περίμενε θα το τιτλοφορούσε "Μπιγκ Μπράδερ" (Τον Μεγάλο αδελφό που μας παρακολουθεί ) και την δύναμη της Τηλεόρασης να καθοδηγεί την κοινή γνώμη σε στόχους επιθυμητούς καθώς αποδεχόμενη την προπαγάνδα ως ενημέρωση συναρπάσεται, ακολουθεί άβουλα,αξιολογεί άκριτα, υιοθετεί ασυλλόγιστα

Ζούμε τελευταία και οι Έλληνες τηλεθεατές μαζί με την παγκόσμια «τηλεοπτική κοινότητα» μια ιδιόμορφη τραγωδία με άγνωστες δραματικές προεκτάσεις που αδυνατούμε να συλλάβουμε, να κατανοήσουμε και στο μέτρο που το επιτάσσουν οι περιστάσεις και το απαιτούν οι – ου μενετοί – καιροί, να ερμηνεύσουμε παραγωγικά. Δραματικά πρόσωπα του «παγκόσμιου σήριαλ» οι καταθέσεις του κάθε εργαζόμενου σε ολάκερο τον πλανήτη και, φυσικά, και του μέσου Έλληνα που κινδυνεύουν να «…χαθούν» ενώ βασικά είχαν μείνει «στο απυρόβλητο» αφού πριν «απαξιώθηκαν» Πολιτική, Οικογένεια, Παιδεία, Αστυνομία, Δημοσιογραφία, Δικαιοσύνη, Θρησκεία!…

Εμείς εισπράττουμε την εικόνα, φουντώνουμε με θυμό για την επαπειλούμενη «κλοπή» του ιδρώτα μας, ζητάμε εξιλέωση με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων που θα επιφέρει την «…των τοιούτων παθημάτων κάθαρση» Αλλά οι ηγέτες των 7 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΩΝ χωρών με τις «λύσεις» τους μάλλον φροντίζουν τους φίλους τους και όχι…εμάς!

Στην τηλεοπτική εικόνα στέκομαι, και θα σας θυμίσω το Βρετανικό διαφημιστικό σποτ που δείχνει ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ 3 σκηνές :

Σκηνή τρίτη, ένας νεαρός με δερμάτινο μπουφάν και μαλλί «καρφάκια» σπρώχνει έναν καθώς πρέπει μπίζνεσμαν από τα χέρια του οποίου φεύγει βίαια ο μαύρος χαρτοφύλακας.

Σκηνή δεύτερη, ο νεαρός τρέχει προφανώς για να επιτεθεί στον μπίζνεσμαν που περπατά ανέμελος στο πεζοδρόμιο μιας λονδρέζικης λεωφόρου.

Σκηνή πρώτη, ο νεαρός που περπατά με τη φίλη του πίσω από τον μπίζνεσμαν αντιλαμβάνεται ότι αρχίζει να καταρρέει η μαρκίζα του κτιρίου που μπορεί να θανατώσει τον μπίζνεσμαν και ΤΡΕΧΕΙ να προλάβει!..

Στη χώρα που γέννησε τη λογική και πολέμησε το σόφισμα, στο Λαό που ξεπέρασε το ένστικτο της επιβίωσης θυσιάζοντας ζωές «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία» βλέπω μια τηλεόραση – έπιπλο με 3 πόδια το 4ο σπασμένο να την στηρίζουμε με τρία βιβλία, την Πολιτεία του Πλάτωνα, τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη και την …Καινή Διαθήκη! Τα συμπεράσματα για το ψέμα και τη δύναμη της τηλεοπτική εικόνας δικά σας! Την αλήθεια γνωρίζει μόνον…Εκείνος!