Ατμομηχανή του 1894, μοναδική στην Ευρώπη, βρήκε "στέγη" στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ένα απομεινάρι της σιδηροδρομικής τεχνικής του 19ου αιώνα βρήκε «στέγη» στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία ατμομηχανή κατασκευής του 1894, η μοναδική αυτού του είδους που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η μηχανή κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο Graffenstaden, κάτω από τη διεύθυνση του μηχανικού και κατασκευαστή, Αλφρεντ Ντε Γκλεν και το τετρακύλινδρο σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ξεχωριστό. Υπήρχε μία ίδια άμαξα στο μουσείο της Καρλσρούης στη Γερμανία, αλλά κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βομβαρδίστηκε το μουσείο και καταστράφηκε. Την ατμομηχανή αυτή «ξέθαψε» ο πρόεδρος του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Ευθύμης Κοντόπουλος, και τώρα προσπαθεί να την «αναστήσει».

«Βάφουμε την ατμομηχανή, θα αλλάξουμε τα μέρη που έχουν σαπίσει από τις βροχές και τα χρόνια και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε να δουλέψει. Για να ρολάρει η άμαξα θα πρέπει να εξοικειωθεί με το λάδι, γιατί έχει χρόνια να κυλήσει σε ράγες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Κοντόπουλος.

Η ατμομηχανή βρέθηκε πεταμένη από τον κ.Κοντόπουλο το 1976 στο Σταθμό Διαλογής του ΟΣΕ και μεταφέρθηκε στο Μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης για μεγαλύτερη ασφάλεια. Με το πέρασμα των χρόνων, ο πρόεδρος του Σιδηροδρομικού Μουσείου έψαξε και έμαθε την ιστορία της και αποφάσισε να της δώσει «ζωή».

Η παρουσία της συγκεκριμένης μηχανής στο χώρο του Σιδηροδρομικού Μουσείου, στην περιοχή του Ελευθερίου - Κορδελιού, πρόκειται να ζωντανέψει την ατμόσφαιρα των παλιών σιδηροδρομικών σταθμών, γεμάτη ατμούς, σφυρίγματα και ρομαντικούς αποχαιρετισμούς. «Η μηχανή αυτή έκανε ταξίδια με εμπορικά και επιβατικά τρένα σε όλη την Ελλάδα. Είναι σπάνια ατμομηχανή, με τέσσερα συρτάρια, και δουλεύει με κάρβουνο και νερό», πρόσθεσε ο κ. Κοντόπουλος.

Πηγή ΑΠΕ