Νέο λουκέτο ?

Γράφει ο Παρατηρητής

Μετά το λουκέτο του εργοστασίου της στην Θεσσαλονίκη, απ' ότι όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει και συνέχεια *.
Απ' ότι φαίνεται σειρά έχει το τμήμα ανάπτυξης λογισμικού DIP, το οποίο απασχολεί εκατοντάδες μηχανικούς υψηλής ειδίκευσης και θεωρείται το μεγαλύτερο στον χώρο του στην Ελλάδα .
Η αιτία είναι ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν παίρνει πλεον δουλειές ούτε από την μητρική SIEMENS, αλλά και ούτε κι απ' την εγχώρια αγορά.
Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για την SIEMENS στην Ελλάδα, η μητρική βλέπει με άλλο μάτι την εδώ παρουσία της, ενώ τόσα χρόνια η απασχόληση του εν λόγω τμήματος ήταν υπερπλήρης.
Αλλά και στην ντόπια ελληνική αγορά τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Οι ελληνικοί δημόσιοι οργανισμοί και η Κοινωνία της Πληροφορίας που αποτελούσαν παραδοσιακούς πελάτες, τώρα με διάφορους τρόπους αποκλείουν την SIEMENS για να μην κατηγορηθούν ότι τα "πιάνουν".
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι τα Έργα να δίδονται σε άλλες εταιρίες, οι οποίες στην κυριολεξία κάνουν πάρτυ.... Το τραγικό είναι ότι το Δημόσιο, προκειμένου να μην χάσει τα ευρωπαικά κονδύλια, κατακυρώνει τους διαγωνισμούς άρπα-κόλα και με την ποιότητα των έργων "βλέπουμε". Απόδειξη της προχειρότητας που δίνονται τα έργα είναι δεκάδες υποθέσεις που εκρεμμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τρανταχτό παράδειγμα, απ' ότι συζητείται στην πιάτσα, είναι ο διαγωνισμός Natioanal Visa του Υπουργείου Εξωτερικών, έργο πολυσύνθετο και απαιτητικό παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο οι του ΥΠΕΞ ψάχνουν να βρουν αιτία για να ξεφορτωθούν την SIEMENS μολονότι, όπως λέγεται, είναι η μόνη Εταιρία που έχει την σχετική τεχνογνωσία.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, απ' ότι φαίνεται θα έχουμε σύντομα και νέο γύρο απολύσεων.
* Υπάρχουν κι άλλοι τομείς δραστηριότητας της εν λόγω εταιρίας, που πάνε, εξ αιτίας του σκανδάλου, απ' το κακό στο χειρότερο. Γι' αυτά, προσεχώς έπεται συνέχεια...
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ