Η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, διατηρεί την εμβληματική της λάμψη

Γράφει ο Μιχάλης Κατρίνης Βουλευτής του ΠαΣοΚ

Η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, εξακολουθεί να διατηρεί την εμβληματική της λάμψη για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, σήμερα υπάρχει μια νέα μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναζητεί έκφραση και θέτει ζητήματα με αναφορές στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια κορυφαία ιστορική πρόκληση. Οφείλει να εκφράσει πολιτικά και εκλογικά την πλειοψηφία των πολιτών που αποδοκιμάζει ολοκληρωτικά το χρεοκοπημένο μοντέλο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Οι πολίτες έχουν πλέον απαιτήσεις, διαθέτουν αυστηρό κριτήριο, ζητούν από το ΠΑΣΟΚ μια νέα πολιτική πρόταση, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος και τις πρακτικές που έχουν ηττηθεί πολιτικά και ηθικά.

Η κοινωνία ζητά από το ΠΑΣΟΚ να διατυπώσει ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο ιδεών με τολμηρές προτάσεις. Να ανανεώσει τον πολιτικό του λόγο και το στελεχιακό του δυναμικό, να αναδείξει τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα και να περιθωριοποιήσει την επαγγελματική αντίληψη για την πολιτική που δημιουργεί αρνητικά πρότυπα στην κοινωνία και απαξιώνει τη δημόσια ζωή.

Το Κίνημά μας δεν έχει ανάγκη τους επαγγελματίες της πολιτικής ούτε τους καταλληλότερους διαχειριστές. Σήμερα η Ελληνική κοινωνία ζητά ανθρώπους που θα παράγουν πολιτική και θα εκφράζουν το καθολικό αίτημα για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Απέναντι στη στείρα και αδιέξοδη πολιτική της διαχείρισης, πρέπει να αντιτάξουμε προτάσεις και δεσμεύσεις που θα ανατρέπουν το σημερινό σκηνικό φθοράς και παρακμής.

Η χρεωκοπία της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή δεν μπορεί να μετατραπεί σε χρεωκοπία της χώρας και των πολιτών.

Μπροστά μας βρίσκονται τα ουσιαστικά και μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, των νέων ανθρώπων, του έλληνα οικογενειάρχη.

Υπάρχει η γενιά των 700 ευρώ, οι μεθοδεύσεις με στόχο να αποκτήσουν οι εργασιακές σχέσεις ελαστικότητα, να επικρατήσουν συνθήκες ¨γαλέρας¨ για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους.

Υπάρχει εκτεταμένη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, απουσιάζουν πολιτικές για το περιβάλλον, η έννοια της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης δεν έχει συνδεθεί με σαφείς πολιτικές και προγραμματικές δεσμεύσεις.

Προκύπτει ζήτημα αναδιανομής του πλούτου, απαίτησης για μια νέα οικονομική πολιτική με χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης που θα προστατεύει την ελληνική οικογένεια από την ακρίβεια και τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς. Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν θα φορολογεί την εργασία αλλά την συσσώρευση πλούτου.

Οι πολίτες ζητούν την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Ενός κράτους ευαισθησίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης.

Υπάρχει ανάγκη και απαίτηση για πραγματικές, βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία, στην οικονομία, σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου.

Προοδευτική πολιτική σημαίνει να σχεδιάζεις, να αναλαμβάνεις δράση για τους πολλούς, να προσφέρεις έργο ορατό και διαχρονικό.

Η πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία δεν προκύπτει μέσα από την στήριξη των ΜΜΕ. Κατακτιέται στην κοινωνία, δοκιμάζεται και αξιολογείται μέσα σε αυτήν, επιβεβαιώνεται από την πλειοψηφία των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ, στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, διεκδικεί την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, επιδιώκει να εκφράσει τη νέα μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.

Μιχάλης Κατρίνης βουλευτής ΠαΣοΚ