Φάκελος Ναρκωτικά ( 21)

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

Κ Ο Κ Α Ϊ Ν Η


Κοινώς: "…λαίδη, περουβιανή, σκόνη της ευτυχίας, πάχνη, χιόνι, νόσο κάντυ, dame blanche, μόδα…".

Αλκαλοειδής μεθυλεστέρας, που περιέχεται στα φύλλα του νοτιοαμερικάνικου θαμνώδους φυτού της κόκας erythroxylon.

Είναι ένα δυνατό διεγερτικό, αποτελεί το κύριο αλκαλοειδές των φύλλων του ερυθρού ξύλου της κόκας και παράγεται από τα φύλλα αυτά, ύστερα από μία χημική διεργασία, με τη βοήθεια πετρελαίου, ποτάσας, υδροθείου, διαλύματος ασβεστίου και παραγώγων ανθρακικής σόδας.

Η παραγόμενη με τον τρόπο αυτό κοκαϊνη έχει τη μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης, ευκολοδιάλυτης στο νερό και με πικρή γεύση και χρησιμοποιείται κυρίως για την αναισθησία του επιπεφυκότος και του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού, των βλεννογόνων υμένων της κοιλότητας του στόματος, της μύτης, του λάρυγγα και της ουρήθρας.

Λαμβάνεται κυρίως από τη μύτη (μυτιές), αλλά και με ένεση.

Το βέβαιο είναι ότι η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο εισαγωγή της στον ανθρώπινο οργανισμό, θα επιφέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα, η δε μακροχρόνια χρήση της θα οδηγήσει το λήπτη στο θάνατο.


Η χρόνια χρησιμοποίηση κοκαϊνης οδηγεί σε ψυχικό μαρασμό και νευρικές διαταραχές, αυξομειώνει την πίεση του αίματος, διαταράσσει την ανταλλαγή της ύλης, της πέψης και της λειτουργίας της καρδιάς, ενώ πολλές φορές αναπτύσσονται ψυχώσεις.

Μετά τη συγκομιδή, τα καταπράσινα φύλλα της κόκας ρίχνονται σε ειδικά πατητήρια, μέσα στα οποία έχει τοποθετηθεί ειδικό στρώμα από αλκάλια μαζί με κηροζίνη.

Ακολουθεί η αποξήρανση της πάστας στον ήλιο και η μεταφορά της στη συνέχεια σε αυτοσχέδια εργαστήρια στις πλαγιές των Άνδεων ή στη ζούγκλα όπου το υλικό τρίβεται σε κρυστάλλους ή σκόνη.

Είναι έτοιμο πλέον να διοχετευθεί στην αγορά για κατανάλωση, αφού προηγουμένως αναμιχθεί (νοθευτεί) με οποιαδήποτε άλλα υλικά όπως ταλκ, κιμωλία κλπ.

Το ερυθρόξυλο αυτό φυτό (θάμνος) καλλιεργείται κυρίως στα ορεινά μέρη της νότιας Αμερικής και συνθετικό παράγωγό του, είναι το γνωστό αλλά και πολύ επικίνδυνο κρακ.

Η συνεχής και αδιάκοπη λήψη κοκαϊνης οδηγεί στον κοκαϊνισμό1.

Η μεγαλύτερη παγκοσμίως παραγωγός χώρα κοκαϊνης είναι η Βολιβία.

Εκεί καλλιεργούνται πάνω από 500.000 στρέμματα γης.

Τα έσοδα από την κοκαϊνη, αυξάνουν ετησίως σε ποσοστό 34% και ήδη αποτελούν το 135% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος του κράτους.

Δηλαδή με απλά λόγια:

Για κάθε 100 ευρώ που μπαίνουν στη τσέπη ενός Βολιβιανού, η χώρα έχει ήδη κερδίσει 135 ευρώ μόνο από το εμπόριο της κοκαϊνης.

Η ετήσια παραγωγή ξεπερνάει τους 1.000 τόνους, με συνεχώς αυξητικούς ρυθμούς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της τιμής στο λιανικό εμπόριο της Αμερικανικής αγοράς.

Οι λαθρέμποροι για να αντιμετωπίσουν αυτή την πτώση της τιμής, ίδρυσαν παραρτήματα των παράνομων γραφείων και αποθηκών τους στην Ευρώπη.

Λέγεται ότι ξεκίνησαν από την Ισπανία και Πορτογαλία και όπως είναι φυσικό χάρη στο πνεύμα της ενοποίησης που αναπτύσσεται στην ΕΟΚ, θα επεκτείνουν όπως ελπίζουν τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο "Βασιλιάς της κοκαϊνης", ο 65χρονος σήμερα Ρομπέρτο Σοάρες, ήταν ήδη δισεκατομμυριούχος από την ηλικία των 40 ετών και συγκαταλεγόταν μεταξύ των πρώτων ονομάτων στην παγκόσμια λίστα των οικονομικών μεγιστάνων.

Όταν ο γιος του συνελήφθη και φυλακίσθηκε προσφέρθηκε με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του, να εξοφλήσει το εθνικό χρέος της Βολιβίας που ανέρχονταν στο ποσό των…3,5 δισ. δολαρίων.

Ιατρική χρήση:

Πριν από ένα αιώνα η κοκαϊνη χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ σαν τοπικό αναισθητικό, πλην όμως σήμερα χρησιμοποιείται ελάχιστα στην ιατρική, λόγω της τοξικότητάς της και του άμεσου κινδύνου δημιουργίας κατάστασης εξάρτησης στο άτομο.

Επί πλέον σήμερα, έχουν κατασκευασθεί πολλά συνθετικά αναισθητικά, ισάξια της κοκαϊνης και το κυριότερο ακίνδυνα, χωρίς να απειλούνται κίνδυνοι από τη χρήση τους.

Ενέργειες:

Ο κοκαϊνομανής, μετά τη λήψη δόσης κοκαϊνης, αισθάνεται ευφορία και ευθυμία, φλυαρεί συνεχώς, γελάει, έχει ψευδαισθήσεις και μεγάλη φαντασία.

Είναι όμως δυνατό να προκληθεί ανησυχία, φόβος, ταραχή ή και μανιακή ακόμη κατάσταση.

Σε πολλά άτομα παρατηρείται παράλληλα και μία σεξουαλική διέγερση, η οποία όμως με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε ανικανότητα.

Λόγω ακριβώς αυτής της διέγερσης πολλοί ηρωινομανείς παίρνουν κατά διαστήματα κοκαϊνη, για να εξουδετερώσουν την ανικανότητα (άνδρες) ή την ψυχρότητα (γυναίκες), που τους έχει προκαλέσει η ηρωίνη.

Την περίοδο της ευφορίας ακολουθεί πάντα μία κατάσταση κατάπτωσης.

Η δράση της κοκαϊνης εντοπίζεται αρχικά στα ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία και διεγείρει, προκαλώντας αύξηση των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων του ατόμου, κι' αυτό βέβαια εξηγείται από το γεγονός ότι μειώνει το αίσθημα της κούρασης.


Σε ισχυρές όμως δόσεις παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αναπνοών, ανησυχία, τρόμος, έντονοι σπασμοί, εμετοί, βραδυκαρδία, ενώ αντίθετα σε μικρές δόσεις παρατηρείται ταχυκαρδία και επέρχεται ο θάνατος λόγω παράλυσης του κέντρου της αναπνοής.

Προκαλεί αναμφισβήτητα ισχυρή τοξικομανία και η στέρησή της έχει σαν αποτέλεσμα να καταληφθεί το άτομο από βαριά κατάθλιψη.

Ο κοκαϊνομανής, είναι άτομο αδύνατου γενικά χαρακτήρα.

Εμφανίζει ηθική κατάπτωση και μεγάλη φοβία μπροστά σ' ένα πρόβλημα.

Σήμερα ο αριθμός των γνωστών εξαρτημένων κοκαϊνομανών είναι σχετικά μικρός, αφού την παίρνουν πολλά άτομα περιστασιακά αναμεμιγμένη με ηρωίνη ή άλλα χαλαρωτικά.

Επαναλαμβανόμενη χρήση αυτής προκαλεί έντονη ψυχική εξάρτηση, με αποτέλεσμα ο χρήστης να κινδυνεύει να περιέλθει σε μανιακή κατάσταση.

Έχουμε δηλαδή έντονα ψυχικά συμπτώματα και αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά, όπως:

Αϋπνίες.

Διαρκή κούραση σε όλο το κορμί.

Ανορεξία.

Ημικρανίες.

Ερεθισμό του βλεννογόνου από τις "μυτιές".

Συνεχή βήχα και λαρυγγίτιδα.

Κακή διάθεση και εμετούς.

Επιληπτικά επεισόδια.

Κατάθλιψη.

Μεγάλο άγχος.

Υπερκινητικότητα.

Απάθεια.

Μανία καταδίωξης.

Δυσκολία συγκέντρωσης.

Διαλείψεις (κενά μνήμης).

Αδιαφορία για τον έρωτα.

Επιθετικότητα.

Τάση για βίαιες πράξεις.

Τάση για αυτοκτονία.

Τάση για εγκληματικές πράξεις.

Σταδιακή απομάκρυνση όλων των φίλων.

Πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

1. Πρόκειται για νοσηρή προσήλωση στην κοκαϊνη. Μετά την αρχική φάση ευδιαθεσίας που ακολουθείται από τη λήψη κοκαϊνης, εμφανίζεται αίσθημα φόβου, αναπτύσσονται παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις και παραληρητικά βιώματα. Ακολουθεί κόπωση, κατάθλιψη και αϋπνία.

Συνεχίζεται… Μεσκαλίνη κ.λ.π

Προηγούμενες αναρτήσεις: ( Πρώτη , δεύτερη , τρίτη , τέταρτη , πέμπτη . έκτη, έβδομη , όγδοη , ένατη , δέκατη , ενδέκατη , δωδέκατη , δεκ/τριτη , 14 , 15 , 16 17 , 18, 19, 20)