Τα άγονα δρομολόγια στο Αιγαίο , είχαν στην ....πρύμνη Μίζες

Ερευνα για δωροληψία πρώην υπουργού

Αναδημοσιεύουμε από το Βήμα

Ε κτεταμένη έρευνα πραγματοποιείται από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για καταγγελθείσα «υπόθεση δωροδοκίας» με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Αιγαίου κ. Αρ. Παυλίδη και στενό συνεργάτη του!

Στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιείται από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο έχει καταθέσει ιδιοκτήτης μεγάλης ακτοπλοϊκής εταιρείας ότι έδωσε στον στενό συνεργάτη του κ. Παυλίδη ποσά που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ προκειμένου τα πλοία του να αναλάβουν τα δρομολόγια των άγονων γραμμών του Αιγαίου. Πρόκειται για τον επιχειρηματία κ. Φώτη Μανούση ο οποίος συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία και έχει διατελέσει ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ επί πρωθυπουργίας του κ. Κ.Μητσοτάκη. Ο κ. Μανούσης φέρεται να έχει παρουσιάσει σχετικά παραστατικά, ενώ επικαλείται συνεργάτες του οι οποίοι εμφανίζονται ως αυτόπτες μάρτυρες της καταγγελλόμενης δωροδοκίας. Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης της ακτοπλοϊκής εταιρείας διαθέτει και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό με τις αναφερόμενες συναλλαγές. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός κ. Παυλίδης μιλάει για σκευωρία και για αστήρικτες κατηγορίες, ενώ έχει ήδη καταθέσει αγωγή απαίτησης 1 εκατ. ευρώ από τον ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής εταιρείας. Δικαστικές πηγές ωστόσο μιλάνε για εξαιρετικά σοβαρό θέμα που σχετίζεται και με την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων των νησιών των άγονων γραμμών. Τη δικαστική έρευνα παρακολουθεί ιδιαίτερα προσεκτικά το Μέγαρο Μαξίμου, αφού φοβάται ότι πρόκειται για «βόμβα υπό πυροδότηση».
Η αρχή του δικαστικού θρίλερ τοποθετείται τον Απρίλιο του 2007, όταν ο τότε υπουργός Αιγαίου έστειλε δισέλιδη επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά . Ο κ. Παυλίδης κατήγγειλε στην επιστολή του ότι δεχόταν απειλές και έμμεσους εκβιασμούς από τον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας SΑΟS κ. Μανούση.

Με βάση την επιστολή τού τότε υπουργού Αιγαίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε έρευνα την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο , ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος δικαστικός λειτουργός. Στο πλαίσιο της έρευνας του κ. Ντογιάκου εκλήθη να καταθέσει δύο φορές ο κ. Μανούσης. Ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι στο γραφείο του τον είχε επισκεφθεί πολλές φορές στενός συνεργάτης του κ. Παυλίδη, στον οποίο έδινε χρήματα προκειμένου τα πλοία του να καλύπτουν με ευνοϊκούς όρους τις άγονες γραμμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανούσης κατέθεσε ότι έδωσε στον στενό συνεργάτη του κ. Παυλίδη σειρά επιταγών συνολικού ύψους περίπου 800.000 - 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μανούσης επικαλέστηκε τη μαρτυρία δύο υπαλλήλων της εταιρείας του, ενός λογιστή και μιας γραμματέως. Οι δύο αυτοί υπάλληλοι κατέθεσαν με τη σειρά τους στον κ. Ντογιάκο και επιβεβαίωσαν τις επισκέψεις του στενού συνεργάτη του κ. Παυλίδη και την έκδοση των σχετικών επιταγών.

«Το Βήμα» επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον κ. Μανούση, ο οποίος μίλησε για «μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση». Αρνήθηκε όμως να προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχόλιο, λόγω και της εξέλιξης της δικαστικής έρευνας. Συνεργάτες του κ. Μανούση υποστήριζαν πάντως ότι έχουν στη διάθεσή τους και οπτικοακουστικό υλικό από τις αναφερόμενες ύποπτες συναλλαγές, αλλά και άλλες συνεννοήσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας κατέθεσαν τόσο ο κ. Παυλίδης όσο και ο συνεργάτης του, οι οποίοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι παρέλαβαν χρήματα από τον κ. Μανούση ή ότι προχώρησαν σε άλλη ύποπτη συναλλαγή. Ο συνεργάτης του κ. Παυλίδη κατέθεσε ότι επισκεπτόταν τον κ. Μανούση γιατί τον γνώριζε μέσω άλλων ναυτιλιακών παραγόντων με τους οποίους είχε συγγενική σχέση. Ακόμη ανέφερε ότι ουδέποτε παρέλαβε ή πολύ περισσότερο εξαργύρωσε τις επιταγές που φαίνεται να του έδωσε ο κ. Μανούσης. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παυλίδης επεσήμανε ότι ο ίδιος προκάλεσε τη δικαστική έρευνα και προσέθεσε ότι ούτε αυτός ούτε ο συνεργάτης του προχώρησαν σε οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή με τον εν λόγω επιχειρηματία. Μάλιστα ο κ. Παυλίδης κατέθεσε αγωγή ύψους 1 εκατ. ευρώ εναντίον του κ. Μανούση.