Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος αποκλειστικά στο καφενείο

Με πολύ χαρά δημοσιεύουμε την ανταπάντηση που μας έστειλε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος για την ανάρτηση

Απάντηση στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο


που έγραψε ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος στο καφενείο.

Αγαπητέ Ευγένιε,

Μια σύντομη απάντηση στο καλοπροαίρετο σχόλιο σου.

α. Τα καθεστώτα και οι οικονομίες στις οποίες αναφέρεσαι μόνο νεοφιλελεύθερες δεν είναι. Περιγράφεις τα χάλια λ.χ. οικονομιών κλεπτοκρατίας σαν την Ελληνική όπου το 65% της οικονομικής δραστηριότητας ελέγχεται από το δημόσιο. Και όπου οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις είναι έντονα επηρεασμένοι από ιδέες αριστερές.
Το βασικό λ.χ. πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η ανοησία της λεγόμενης "ήπιας προσαρμογής". Τα επακόλουθα αυτής της ανοησίας πληρώνουμε όλοι σήμερα. Και είχα προειδοποιήσει τον Αλογοσκούφη και μέσα στη Βουλή για όσα θα συμβούν.
Το χάος της διαφθοράς προέρχεται, αναπαράγεαι και διαιωνίζαεται από την δυνατότητα του δημοσίου να διαφεντεύει την οικονομική μας ζωή και να μπορεί να κάνει κάποιους πλούσιους και κάποιους άλλους φτωχούς. Οσο για τον Μπούς είχα προειδοποιήσει, και σε δική σου τηλεοπτική εκπομπή ακόμη, πως θα τα κάνει μπάχαλο στην οικονομία λόγω συντηρητικών παρεμβάσεων στην οικονομία. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Λάθος είναι και η παρέμβαση για την διάσωση τραπεζών με λεφτά του κοσμάκη. Πρέπει να γνωρίζεις ομως πως οι Τράπεζες που απέτυχαν είχαν ιδρυθεί με πράξη του αμερικανικού Κονγκρέσσου σαν Τράπεζες των φτωχών με στόχο τις χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις για να αγοράσουν σπίτι όσοι είχαν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση του '30.
Μετά ιδιωτικοποιήθηκαν αλλά συνέχιζαν να λειτουργούν με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια βάσει ειδικής νομοθετικής ρυθμισης (βλ. στην ιστοσελίδα μου επιστολή μου στην Washington Post με τίτλο "The Absurdity of State Intervention"). . Αυτά εισπράττει ο παρεμβατισμός τώρα!!

2. Το Prospect δεν είναι εφεύρεση δική μου πως είναι το εγκυρότερο πολιτικό περιοδικό στον κόσμο. Ανακηρύχθηκε και επίσημα σαν τέτοιο το 2006 με παγκόσμια ψηφοφορία μέσω Διαδικτύου αλλά και μέσω γνώμης πολιτικών, δημοσιογράφων, συγγραφέων και γενικά διανοουμένων (λ.χ. Τσόμσκυ) διεθνούς βεληνεκούς.
Δεν ξέρω αν ρωτήθηκαν πρωταγωνιστές ελληνικών Δελτίων Ειδήσεων, στάρς των πρωινάδικων η "εγκυροι" σχολιαστές με την ιδιότητα πρωην, νύν η και αντεπιστελλόντων μελών της ΚΝΕ.

Γνωρίζω πως για όσους έχουν γαλουχηθεί στην ιδέα του παντοδύναμου κράτους που οφείλει να φροντίζει (αλλά συνήθως συντρίβει) τους ταλαιπωρημένους πολίτες δεν είναι εύκολο να δεχθούν την λογική του υπεύθυνου πολίτη. Που δηλώνει κατεστραμμένος στο Χρηματιστήριο δηλώνοντας πως έχασε ποσά που δεν υπάρχουν πουθενά σε κανένα δηλωθέν περιουσιακό του στοιχείο. Αρα...

Κι από πότε έγιναν αριστεροί οι παίκτες της χρηματιστηριακής αγοράς?


Ανδρέας Ανδριανόπουλος