Πως οι μητροπόλεις του οικουμεν. Πατριαρχείου στις ΗΠΑ, αρπάζουν τις περιουσίες ενοριών







Από το ομογενειακό blog ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ

H περίπτωση μιάς μικρής κοινότητας στην Βιρτζίνια, που δημιούργησαν λίγοι 'Ελληνες μετανάστες στα 1945 και οι ''θεάρεστες'' ενέργειες του ''σεβασμιώτατου'' μητροπολίτη Νέας Υερσέης, Ευάγγελου και των ''μπράβων'' του


Στα 1945 λίγοι 'Ελληνες μετανάστες δημιούργησαν στην πόλη Charlottesville, στο δυτικό μέρος της Πολιτείας Βιρτζίνια, την κοινότητα (ενορία) της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Με την πάροδο των χρόνων έχτισαν εκκλησία και δίπλα, αίθουσα εκδηλώσεων. Όλα αυτά έγιναν στ' όνομα μη κερδοσκοπικής εταιρίας, που έγινε τον επόμενο χρόνο, όπως ο νόμος ορίζει. Εκεί εκκλησιάζονταν, έκαναν τα μυστήρια, συνευρίσκονταν. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν δημοκρατικά, κατά πλειοψηφία, αφού όλοι ήταν μέλη της ενορίας-κοινότητας και ''μέτοχοι'' της μη κερδοσκοπικής εταιρίας.
Τριάντα χρόνια αργότερα, επί ποιμαντορίας του μακαριστού Ιάκωβου, επιχειρήθηκε, τα κοινοτικά κτίρια ειδικά στις ΗΠΑ, να περιέλθουν στην ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής, τότε Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Η ενέργεια, που συνοδεύτηκε με την προσπάθεια κατάργησης της ελληνικής γλώσσας στις Λειτουργίες και στα Μυστήρια, συνάντησε αντιδράσεις στην μεγάλη πλειοψηφία των ενοριών. Ορισμένες, με δόλιους τρόπους των εγκάθετων στα κοινοτικά Συμβούλια, παραχώρησαν τις περιουσίες τους στην Αρχιεπισκοπή. Με την πάροδο των χρόνων, η οικειοποίηση των περιουσιών των ενοριών-κοινοτήτων, που χτίστηκαν αποκλειστικά από μετανάστες, έγινε κύριος στόχος της Αρχιεπισκοπής.
Mετά την ''καθαίρεση'' Ιάκωβου και την διαίρεση .......

Τα υπόλοιπα στο kalami